Paarden die grazen op korte weides trekken vaak het gras met wortel en al uit de grond waardoor ook het zand wordt opgenomen. In hooi of kuil vind je soms zand terug wanneer het gras zo kort mogelijk wordt gemaaid voor extra hooiopbrengst. Sommige paarden hebben de vervelende gewoonte zand op te likken.
Zandkoliek komt voornamelijk door te kale (gras 1-5 cm lang) en natte weides waar de paarden op staan. Waardoor ze tijdens het grazen heel veel pollen met zand meetrekken. In hooi of kuil vind je soms ook te veel zand terug, doordat het gras zo kort mogelijk wordt gemaaid.
Zandkoliek voorkomen
Zorg ervoor dat je zand- en stofvrij hooi voert. Is je hooi toch wat stoffig, dompel het dan onder in water voordat je het voert. Voer je je paard buiten? Leg het voer dan niet op het zand maar verstrek het via een bestraat gedeelte van de paddock/wei.
Het opeten van een kilo hooi duurt ongeveer 40 minuten. Om paarden langer bezig te houden zijn “slowfeeders” een goed hulpmiddel. In een slowfeeder ligt hooi onder een gaasrek zodat het paard het hooi er tussen uit moet plukken, of in een hooinet met fijne mazen.
Iets zand kan geen kwaad, maar als het zand niet doorstroomt kan dit ophopen in de darm. Het opgenomen zand hoopt zich op in het rechter gedeelte van de dikke darm. De aanwezigheid van zand kan diarree veroorzaken en de hoeveelheid zand kan dermate groot zijn dat het gewicht voor pijnlijkheid en dus koliek zorgt.
Het paard kan symptomen als lusteloosheid, vermagering, een opgezette buik, diarree en ongemak tijdens het rijden vertonen. De beweeglijkheid van de darmen neemt af en er ontstaat een verstopping of een ophoping van gas. Op een gegeven moment krijgt het paard hevige buikpijn oftewel koliek.
Behandeling van koliek
Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.
Wanneer de koliek is veroorzaakt door een salmonella infectie moet je het paard isoleren en strenge hygiënemaatregelen treffen. Doordat de diarree grote hoeveelheden bacteriën bevat is deze erg besmettelijk.
zorg ervoor dat een paard voldoende ruwvoer krijgt, zodat zand goed kan worden afgevoerd ( 1,5- 2% van het lichaamsgewicht). – voer een paard geen ruwvoer op een zandbodem. zorg ervoor dat paarden op een schrale weide voldoende ruwvoer bijgevoerd krijgen, om te voorkomen dat ze elk grassprietje (met zand) gaan eten.
Zandkuur. Wanneer je paard op een schrale weide staat of in een zandpaddock adviseren wij om 2 keer per jaar een reinigingskuur voor de darmen te voeren.
Zand eten voorkomen
Voorkom verveling in de paddock. Geef het paard iets te doen wanneer het in de paddock staat. Ruwvoer verstrekken is een optie. Leg ruwvoer niet in het zand en kijk uit dat gevallen ruwvoer, uit bijvoorbeeld een hooinet, niet alsnog in het zand terecht komt.
Wanneer een zand etend paard bewust zand eet, kan dit wijzen op verveling of een mineralen tekort. Verveling kan ontstaan door te weinig ruwvoer of het gemis van een maatje waardoor hij niet lekker in zijn vel zit. Daarnaast kan een mineralentekort soms ook leiden tot het eten van zand.
Gebruiksaanwijzing: Subli Psyllium Slobber is een tijdelijk aanvullend product. Voeradvies: 1 gram Psylliumslobber per kg lichaamsgewicht per dag, gedurende 7 tot maximaal 10 dagen en dit 1 op 1 mengen met water (dus 600 gram Psylliumslobber voor een paard van 600 kg mengen met 600 gram water).
Een koliekoperatie kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000. Een bedrag dat niet iedere paardeneigenaar kan ophoesten. Daarnaast zal het paard na de operatie een tijdje op de kliniek moeten blijven voor een goede herstelbehandeling.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Deze kan, na onderzoek, een krampwerend middel toedienen.
Het gewicht van het zand, verstopping van het darmlumen en irritatie van het slijmvlies kunnen uiteindelijk voor koliek zorgen. Maar het paard kan ook last krijgen van andere zaken, zoals vermagering, verminderde eetlust of diarree.
Mest is te controleren op zand door enkele mestballen in een emmer te doen en daar water bij te mengen, na oproeren en de emmer weer voorzichtig leeggegoten te hebben zal het zand in de emmer overblijven.
Geef je paard bijvoorbeeld zeven dagen elke dag 100 gram lijnzaad. Kook dit minstens tien minuten, liefst langer, in ongeveer 0,5 liter water. Dit kun je in zijn geheel voeren of gewoon door het voer mengen.
Preventief moet je 0.5-1 gram per kilo lichaamsgewicht psyllium voeren. Dat is voor een paard van 600 kilo tussen de 300 en 600 gram per dag. Heeft je paard zandkoliek of is er veel zand aangetoond bij het testen van de mest dan moet je 1-2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag geven.
Wanneer je de koliek niet tijdig ontdekt of behandeld,kan koliek een dodelijke afloop hebben. Wanneer er wordt gewacht op de dierenarts is het verstandig om, wanneer mogelijk, met het paard aan de hand te stappen. Echter is dit vaak bij heftige koliekaanvallen niet mogelijk.
Het is verstandig haar eerst goed te laten uitzieken, als je het paard echt goed kent, zie en merk je zelf vaak wel wanneer je paardje zich goed voelt. Ik zou toch zeker even 2 dagen alleen met haar wandelen ofzo en daarna kijken hoe ze zich voelt.
Paarden coronavirus is niet besmettelijk voor mensen of andere diersoorten. Bij veel diersoorten inclusief de mens komen allerlei typen coronavirussen voor. In principe zijn die verschillende typen coronavirussen diersoort-specifiek en blijven dus doorgaans bij hun 'eigen' diersoort.
Soms kun je andere delen van de kuil dan nog wel gebruiken. Natuurlijk kan hooi ook beschimmeld raken en voor diarree of koliek zorgen.
Koliek kent verschillende oorzaken, bijvoorbeeld verkeerde of bedorven voeding, wormen of zand eten. Het paard kan hierdoor last krijgen van kramp, gasvorming of verstopping in de darmen waardoor buikpijn ontstaat. Soms is het moeilijk een exacte oorzaak aan te wijzen.
Het zorgt ervoor dat haren die nat zijn, bijvoorbeeld door regen of zweet, rechtop gaan staan en drogen door het stof. Een opgedroogde modderlaag vormt daarnaast een beschermlaag tegen uitwendige parasieten zoals teken en dazen, paarden rollen het liefst dan uitgebreid in de modder totdat het hele lichaam bedekt is.