Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten.Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Verdrijf warme lucht
Je kamer verkoelen doe je zo: plaats een ventilator zo dat je warme lucht naar buiten blaast. Doe dit wel bij een raam aan de kant van je huis waar de wind 'naartoe' blaast, anders komt die warme lucht je kamer weer in. In de avond gebruik je je ventilator alleen binnen.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Een alternatief voor airco is mogelijk een luchtkoeler of aircooler. Zo'n apparaat is een stuk goedkoper in aanschaf en gebruik dan een mobiele airco. De luchtkoker koelt de lucht – in tegenstelling tot een ventilator – wél af. Deze apparaten werken volgens het verdampingsprincipe.
Je dak wit verven
Een licht dak weerkaatst zonlicht, waardoor je huis koeler is en een donker dak absorbeert de straling, waardoor het warmer is. Je valt in ieder geval wel op met een wit dak. Nog veel leuker, is een groen dak. Dat is een dak van plantjes in plaats van dakpannen.
Je hebt iets nodig als een flinke buisventilator. Dit zal je enkele graden verkoeling brengen, en drogere lucht. Je moet niet de illusie hebben dat het net zo koel wordt als in de kamer waar de airco hangt.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Vul een warmwaterkruik met koud water voor een frisser gevoel. Ja, dat kan. Als je voeten onder het deken of laken uit steken, kan de warmte je lichaam via je voeten verlaten. Sokken nat maken met koud water en zo in bed kruipen kan ook al eens helpen.
Zet 's ochtends direct nadat je wakker bent geworden (als het nog koel is buiten) alle ramen en deuren maximaal een uur tegen over elkaar open in je huis. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse wind door je huis (tocht). Zorg er daarna voor dat de ramen en deuren daarna de hele dag zo dicht mogelijk blijven.
Een multi split airco is een installatie waarbij er meerdere airconditioner binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit. De reden dat je maar één buitenunit hiervoor nodig hebt, is dat deze voldoende koelvermogen heeft om een volledig huis te koelen.
Help de ventilator een handje
Dat verdeelt de lucht, waardoor deze plaatselijk minder warm aanvoelt. U kunt een bevroren koelelement of bevroren fles water aan de ventilator bevestigen voor extra koele lucht. Dit, in combinatie met het openzetten van ramen en deuren, doet wonderen voor de binnentemperatuur.
Het grote voordeel van een ventilator is zijn energie-efficiëntie. Een ventilator verbruikt 10 keer minder energie dan een aircotoestel. Logisch, want lucht in beweging brengen kost nu eenmaal minder energie dan lucht koelen.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Richt een ventilator naar buiten
"In dat geval kan je een ventilator gebruiken om de luchtstroom te stimuleren. Laat die ventilator naar buiten blazen. Het blaast de warme lucht uit de kamer. Een ventilator produceert ook warmte, die zo meteen naar buiten gaat."
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Waar een airco 240 tot 528 kilowattuur per jaar verbruikt, verbruikt een koelkast 150 tot 400 kilowattuur per jaar.
De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.