Knip nagels kort en draag geen nagellak of kunstnagels. Dek open wondjes aan de handen af met een waterafstotende pleister. Draag uw haren kort, opgestoken of in een schone, strakke hoofddoek. Zorg dat het haar/de hoofddoek niet in contact kan komen met de cliënt.
Handhygiëne is het allerbelangrijkste. Maar let op: lang je handen wassen of desinfecteren wil niet zeggen dat je het ook goed doet. Carolien: 'Je kunt heel lang je handen wassen, en nog steeds je rechter duim overslaan. Dit gebeurt vaak bij mensen die rechts zijn.
Hygiënisch werken is van belang om besmetting met ziekmakende micro-organismen te voorkomen. Het is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen, of zieken.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Persoonlijke hygiëne is de verzorging van je lichaam. Een goede persoonlijke hygiëne en hiermee bedoelen wij je eigen lichaamshygiëne en handhygiëne, is een erg belangrijk onderdeel bij het voorkomen van ziektes en infecties.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Handalcohol is sneller in gebruik. Het desinfecteren van je handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden.
Met hygiënisch werken voorkom je besmetting met ziekmakende micro-organismen. Als zorgverlener moet je altijd hygiënisch te werk gaan. Maar dit is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare, zieke mensen. Hun afweer is minder goed waardoor ze eerder ziek worden dan een gezond persoon.
Als u voedsel bereidt of verwerkt, dan moet u zich aan de wettelijke hygiënevoorschriften houden. U vindt ze in het Warenwetbesluit 'Bereiding en behandeling van levensmiddelen' en het Warenwetbesluit 'Hygiëne van levensmiddelen'. Hou ook rekening met Europese regels.
Zowel 'hiegiejeene' als 'hiegiejène' is juist. Beide uitspraakvarianten staan in de naslagwerken; ze komen ook allebei veel voor. De uitspraak 'hiegiejène' komt het meest overeen met de oorspronkelijke Franse uitspraak, maar 'hiegiejeene' sluit beter aan bij de spelling van het woord hygiëne.
Uit het onderzoek blijkt dat er binnen de volgende vijf gebieden verbeterpunten nodig zijn: samenhang en afstemming, passende zorg, woonaanbod, ontlasting informele zorg en hulp(middelen) via de gemeente. 'In de keten van de ouderenzorg is het gebrek aan samenhang en afstemming een knelpunt.
Hygiëne in de zorg is erg belangrijk: ziekteverwekkers ontstaan door bacteriën en virussen. En bacteriën kun je het beste zo veel mogelijk verwijderen door goed schoon te maken. Het schoonmaken van bedden, ruimtes, handen, mensen, kleding. En ook het dragen van goede en schone kleding is erg belangrijk in de zorg.
Hygiënisch werken en steriel werken zijn niet hetzelfde. Een steriele omgeving is volledig vrij van virussen en bacteriën, in een hygiënische omgeving zijn deze ziekmakers wel aanwezig maar wordt het ze moeilijk gemaakt om toe te slaan.
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Een goede handhygiëne kan overdracht van micro-organismen voorkomen en dus ook het ontstaan van infecties. Onder handhygiëne verstaan we de maatregelen die genomen moeten worden om de overdracht van micro-organismen via de handen naar patiënten en voorwerpen te voorkomen, maar ook van patiënten naar medewerkers.
Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Draag goede stevige schoenen met een goed profiel en voetbed.
In de voorschriften staat dat je onderarmen onbedekt moeten zijn. Lange mouwen zijn dus uit den boze.
Géén sieraden en accessoires dragen tijdens het werk is de basis voor goede hygiëne en infectiepreventie. Sieraden en accessoires aan handen en onderarmen zijn niet toegestaan. Dus draag geen ringen (ook geen gladde trouwring), armband of polshorloge. Ook een piercing of brace aan hand of onderarm mag niet.
Kunstnagels maken de handhygiëne moeilijker, omdat er na handdesinfectie of handen wassen met water en zeep nog steeds micro-organismen aan de handen zitten. Het is bovendien ook bekend dat er infecties bij patiënten zijn veroorzaakt die teruggeleid konden worden tot kunstnagels van zorgverleners.
Hulp en begeleiding bij persoonlijke verzorging en hygiëne
Wassen (geheel of gedeeltelijk, in bed, douche of aan de wastafel) en haren wassen. Opmaken van het bed bij een bedlegerige cliënt. Hulp en begeleiding bij het aankleden en uitkleden.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Je handen wassen (minimaal 20 seconden, met zeep) voor en na het bereiden van eten, na elk toiletbezoek, na niezen, hoesten of snuiten, na het aanraken van (huis)dieren, na het verschonen van je kind, na contact met afval en wanneer je buiten de deur bent geweest.