Hang de bloemen per soort in bosjes van vijf tot tien stelen ondersteboven op, in een donkere, droge en warme plaats zoals een zolder. Heb je geen donkere ruimte, wikkel elk bosje dan in kraftpapier. Laat tussen elk bosje genoeg plaats. Hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen.
Start met de langste bloem onderaan, maak deze vast door de koperdraad enkele keren rond de bloem en metalen ring te binden. Bevestig op deze manier één voor één alle bloemen. Bij de bloemen met een harde, niet flexibele steel, leg je best een knoop in de ijzerdraad. Zo kan je de bloem met één knoopje bevestigen.
Vorm een cirkel door 2 lange stukken ijzerdraad rond elkaar te wikkelen. Bevestig de uiteinden stevig aan elkaar. Bind enkele takjes eucalyptus rond de metalen ring met kleine stukjes koperdraad, zodat de ring niet meer zichtbaar is.
Plaats grote bloemen in een grote border, geef ze wat ruimte, zodat ze echt kunnen stralen. Heb je wat kleinere planten, maak dan een combinatie. Groot en klein gaan perfect samen in een bloemenbed. Zorg dat je goed over de locatie van je bloemenbedden nadenkt voordat je ze gaat plaatsen.
Een droogbloemen boeket blijft erg lang mooi, en je kunt ze lang bewaren. Ongeveer zo'n 6 tot 12 maanden. Het is natuurlijk super leuk om deze bossen zelf te maken, ben je toch iets meer van het gemak? Kant en klare droogbloemen koop je natuurlijk op Swan Market!
Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen. Dat maakt ze minder kwetsbaar, waardoor de bloemen minder snel uiteenvallen.
De bloemen zijn droog als ze wat knisperig en bros aanvoelen. Afhankelijk van de ruimte waar ze hangen en het type bloemen zal dit tussen 1 à 8 weken duren.
Bloemen met houtachtige stengels zijn heel geschikt om te drogen, zoals: zonnebloemen, papaver, korenbloemen, grassoorten, gipskruid, rozen, lavendel en hortensia's. Bloemen die een vochtige stengel hebben, zijn niet geschikt om droogbloemen van te maken. Denk aan amarylissen, narcissen en tulpen.
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
Leg een stukje plastic folie met daarop een vochtig keukenrol papiertje onder de uiteinden van de bloemen. Vouw het pakketje met folie en keukenpapier dicht, zodat de bloemen niet uitdrogen. Vouw aan beide kanten (links en rechts) de randje een stukje om. Vouw het linker deel van het papier óver de bloemen heen.
Snijd de stengels (ongeveer 5 centimeter) schuin af met een scherp mes. Op die manier vergroot je het oppervlak waarmee de bloem water op kan nemen. Knip of breek de stengels niet af, maar gebruik een scherp mes, een snoeischaar of de speciale bloemensnijder.
Een flowercloud, ook wel bloemenwolk genoemd, is een collectie van verschillende droogbloemen en gedroogde pluimen. Deze zijn vervolgens zorgvuldig gestoken en stevig vastgemaakt geheel rondom een ronde of langwerpige oase. Het geheel wordt daarna bevestigd aan het plafond waardoor een prachtig tafereel ontstaat.