Bekende supermarkten zijn Esclat, Hipercor, Alcampo en Bonpreu, maar in Spanje vindt u ook de Lidl en de Aldi. De prijzen liggen over het algemeen iets lager dan in Nederland. Winkels zijn gewoonlijk van 10.00 tot 21.00 uur geopend. Soms sluiten ze tussen 14.00 en 17.00 uur, vooral in de zomer.
Normale winkeltijden in Spanje zijn tussen 10.00 en 14.00. Hierna volgt de siesta, een moment om gedurende de warmste periode van de dag even bij te komen, voor men weer aan het werk gaat. Let u hier dus op als u wilt gaan winkelen! Om 17.00 gaan de meeste winkels weer open tot 19.00/20.00.
Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
Wanneer eet ik tapas? Je kunt tapas in Spanje de hele dag door eten. Het is bedoeld als een kleine snack tussen maaltijden door en dus niet zoals in Nederland in de tapasrestaurants als avondeten. Daarom worden tapas in Spanje ook alleen geserveerd in bars en niet in restaurants.
Grote supermarkten, winkelcentra en winkelketens
Van maandag tot zaterdag, van 9.00u/10.00u. tot 21.00u/22.00u. Sommige winkelcentra zijn ook op zondag geopend. Sommige supermarkten openen in juli en augustus ook op zondag hun deuren, dit is echter alleen het geval in de kustgebieden.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Spanjaarden werken vaak van 9:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. Drie uur slapen, hoor ik je denken? Absoluut niet! Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten.
Ontbijt (desayuno)
Een croissant of zoete koek kunnen ook deel maken van een ontbijt. Je drinkt hierbij een kop koffie met melk (café con leche), verse sinaasappelsap (zumo de naranja) of gewoon melk (leche).
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Slapen is niet gebruikelijk tijdens de siësta
Hoewel het niet echt grondig is onderzocht, ontdekte een Spaanse beddenfabrikant dat tegenwoordig nog maar één op de zes Spanjaarden dagelijks een middagdutje doet. Veruit de meerderheid blijft tussen de middag wakker.
Kosten voor eten en drinken
In Spanje weten ze hoe je moet genieten van het leven. Maar wat kost allemaal? Maaltijden in Spanje kosten gemiddeld zo'n €10-15 per persoon. Tapas, kleine schotels die meestal met drankjes worden geserveerd, kosten over het algemeen tussen de €3-5 per stuk.
Hoewel je in de meeste steden van 9 tot 5 een 8-urige werkdag draait, wordt er op veel plekken in Spanje aan een siësta gedaan. De siësta wordt over het algemeen tussen 14:00 en 17:00 gehouden.
Bekende modeketens zoals Zara, Bershka, Mango en Pull & Bear zijn doorgaans veel goedkoper in Spanje dan elders in Europa. Ook bij low cost kledingmerken zoals Primark, Shana en Lefties kun je veel kopen voor weinig geld. Maar als je op zoek bent naar echte koopjes, dan moet je eens een outlet bezoeken.
De goedkoopste plek is Lidl met 2,09 euro. Pasta haal je dan weer best in Alcampo met 0,75 euro. Het duurst is die bij Dia met 0,83 euro. Voor melk liggen de prijzen overal dicht bij elkaar, de beste optie zijn dit keer de Carrefour en Alcampo met 0,90 euro.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Een fulltime werkweek bestaat in Spanje uit doorgaans 40 uren en een werkdag mag niet langer dan 9 uren duren, tenzij je anders overeen bent gekomen in je arbeidscontract. Jaarlijks heb je recht op 22 verlofdagen en daarnaast kent de Spaanse kalender 14 officiële feestdagen.
Arbeidsvoorwaarden in Spanje
Indien je voltijds gaat werken in Spanje zal je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een werkweek van maximum 40 uur. Tenzij er een wederzijds akkoord is, mag je niet langer dan negen uur per dag werken.
Filterkoffie is nog steeds populair bij veel Spanjaarden of zij drinken instant koffie of koffie in zakjes. Wil je in een café een espresso, bestel dan een café solo.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater helemaal hip en/of rode Vermut die vaak als aperitief wordt genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.