De Alocasia heeft een normale waterbehoefte. Meestal is een keer per week water geven voldoende. Dit mag iets meer of vaker bij warm weer en iets minder bij koud weer. Je Alocasia water geven is dus ook afhankelijk van het seizoen, maar ook van de potmaat.
Houd de potgrond continu licht vochtig, door de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Door niet te veel water in één keer te geven, voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot komt te staan. Overtollig water kan namelijk wortelrot veroorzaken.
Als Alocasia geel blad heeft, heeft hij te nat of te droog gestaan. Wortel- of stengelrot kan soms voorkomen. Planten dienen vrij te zijn van bruine vlekken en bladranden, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge wortelkluit.
Echter doet hij het ook prima op een wat donkerdere plek. Het kan dan wel gebeuren dat de Alocasia in de richting van het zonlicht gaat groeien. Draai de plant dus regelmatig een kwartslag als hij op een donkere plek staat of zet 'm dichter bij een raam.
Deze gezellige kamerplant wordt ook wel Olifantsoor genoemd. Als je naar zijn bladeren kijkt, weet je direct waarom. Zijn bladeren hebben de vorm van een olifantsoor en kunnen wel een meter groot worden. Niet zo gek dat de bladeren in de tropische regenwouden gebruikt worden om onder te schuilen.
Water geven
Een olifantspoot heeft niet veel water nodig, omdat deze in de stam het water opslaat. Hierdoor is deze plant vergelijkbaar met de waterbehoefte van bijvoorbeeld een vetplant of een cactus. In de winter kan deze plant zelfs wekenlang zonder water. Geef de plant pas water wanneer de grond aardig droog is.
Zowel bij te veel als bij te weinig water, kan het blad van de Alocasia gaan hangen. Bij te weinig water is dat logisch; water zorgt voor de stevigheid van de plant en als er te weinig van is, gaat alles een beetje hangen. De oplossing is simpel: meer water geven en je ziet je plant binnen een paar uur weer opknappen.
Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen.
Een Olifantsoor is constant in ontwikkeling. Met enige regelmaat stoot deze een oud blad af. Enkel voldoende licht zorgt ervoor dat er op tijd een nieuw blad aangroeit. Deze kamerplanten houden van warmte, maar een standplaats naast de kachel is absoluut niet aan te raden.
Alleen bij voldoende licht zal de plant nieuwe bladeren blijven aanmaken. Deze planten groeien in de natuur in een tropische omgeving. Zorg dus voor een drainerende potgrond die steeds licht vochtig is. Kijk je ook even na of het water kan weglopen onderuit de pot?
Het zijn zeker niet de makkelijkste planten, maar mooi zijn ze wel. Voornamelijk de bladeren van de Alocasia zijn erg opvallend. Je kunt de Alcoasia alleen stekken zodra deze jonge scheuten heeft.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Olifantspoot verzorging is niet zo moeilijk. Zet 'm op een zonnig plekje, geef hem regelmatig een slokje water en geniet van die prachtig dikke stam en mooi warrige bladeren. Die stam heeft trouwens een erg handige functie, want de Olifantspoot slaat het water hierin op, waardoor de Beaucarnea lang zonder water kan.
Knollen kunnen in volle grond in de tuin worden geplant voor de zomer en weer uitgegraven om binnen te overwinteren beschut tegen vorst. De plant kan ook in pot worden gekweekt en dan buitenstaan in de zomer en binnen in de winter.
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Colocasia esculenta (olifantsoor is een moerasplant met grote, opvallende bladeren. Deze plant is erg geschikt voor bij de vijver. Olifantsoor sterft in de winter bovengronds af en loopt in de lente weer uit. Winterhard tot ongeveer -15°C.
's Nachts sluiten kamerplanten hun poriën, maar blijven de wortels wel nieuw water opnemen. Hierdoor kan er te veel water in je plant terecht komen, waardoor er een soort overdruk ontstaat. Om dit op te lossen perst de kamerplant het water naar buiten in de vorm van druppels, waardoor een blad dus 'huilt' of druppelt.
Guttatie voorkomen
Het belangrijkste is dat je goed in de gaten houdt dat je de plant niet te veel water geeft. Merk je dat de plant er veel last van heeft? Geef hem dan iets minder water. Vaak ligt de verdamping via het blad 's nachts even stil, onder andere door de koudere temperatuur.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Symptoom: je plant laat zijn bladeren echt slap hangen
Diagnose: je gaf 'm te veel of net te weinig water. Remedie: voel met je vinger aan de potgrond. Voelt die nat aan, sla dan eens een of meerdere gietbeurten over, tot de grond weer droog is.
De bijzondere nerfstructuur geeft de Alocasia extra sierwaarde. Net als veel leden van de aronskelkachtigen ontwikkelt deze plant bloeiende kelken, maar de kans dat dit gebeurt in de woonkamer is klein. Je kunt de bloemen gerust laten zitten; als de plant gezond is, houdt hij genoeg energie over voor de groei.
Oudere planten kunnen wel tot 15 jaar oud zijn voordat ze de kwekerij verlaten. Hij groeit langzaam, maar gestaag en kan tegen een stootje. Net als cactussen en vetplanten slaat hij water op. De Beaucarnea doet dat in zijn stam.
De olifantenpoot groeit niet bijzonder snel, waardoor je deze kamerplant niet vaak hoeft te verpotten. Eens in de 2 á 3 jaar is voldoende. Je kunt de Beaucarnea het beste in het voorjaar verpotten. De kamerplant begint dan sneller te groeien, waardoor deze sneller herstelt van het verpotten.
Laten we voorop stellen dat de Olifantenpoot geen giftige plant is, máár wij raden onze klanten altijd aan om op te passen met katten. Veel katten vinden deze kamerplant namelijk enorm leuk om mee te spelen vanwege zijn sprieterige blad.
De Beaucarnea is een familielid van de palmen en heeft dus relatief weinig water nodig. Doordat hij water opslaat in de stam kan de plant zeker in de winter wel enige weken zonder water. Geef dan ook pas weer water als de grond droog aanvoelt.