Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur.De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen. Door de geringe warmteontwikkeling kan onze giethars in dikke lagen van wel 7 centimeter per keer worden gegoten.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
De meest gebruikte hars hiervoor is een polyurethaan giethars. Deze hars kenmerkt zich door een geleidelijke uitharding met een geringe warmteontwikkeling tijdens het uitharden. De gemiddelde uithardingstijd ligt rond de 30 minuten, maar dit kan variëren naar mate de temperatuur hoger of lager is.
Epoxy hecht op zeer veel ondergronden en is zeer sterk. De hars vermengd met harder is vaak te dun om een lijmnaad te vullen, en wordt daarom vaak verdikt met vulmiddelen. De meest gebruikte vulmiddelen voor verlijmen zijn katoenvezel om hout te verlijmen en stewathix om andere materialen te verlijmen.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Het ontbreken van oplosmiddelen betekent echter ook dat de epoxy niet te verdunnen is. Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV.
Universele epoxy heeft een relatief korte verwerkingstijd van ca. 45 minuten. Het uitharden zal gebeuren, afhankelijk van de laagdikte na enkele uren. Deze epoxy ontwikkelt relatief veel warmte en kan bij het mengen van grote volumes tot wel 80 graden heet worden en zelfs gaan roken.
Een sterke 2-componenten-epoxy voor metalen is Power Epoxy Super Mix Metal. Deze lijm is ideaal voor het repareren van huishoudelijke apparaten, machines en metalen buizen. Het is ook zeer effectief voor het vastzetten van bouten en schroeven.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Na het schuren van de epoxy giethars is het tijd om het geheel mooi af te werken. Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt.
Epoxy lijmen Koel en vorstvrij bewaren tussen +10°C en +30°C.
In eerste instantie leidt aanraking van de huid met epoxyharsen, verharders en/of reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact kan leiden tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 mensen die met epoxy werken ontwikkelt daarnaast een allergie.
De epoxy die je hebt gebruikt
Andere epoxies zijn juist heel langzaam, bedoeld om dikke lagen mee te gieten. Kijk voor meer informatie over verschillende soorten epoxy bij onze uitleg over soorten epoxy. Gemiddeld doet epoxy er 24 uur over om hard te genoeg zijn zijn om uit de mal gehaald te worden.
Epoxyvloeren zijn duurzaam en gaan heel lang mee. Bent u de kleur beu, dan kunt u een epoxy gietvloer gemakkelijk verven. Ook transparant verven is een optie om slijtage tegen te gaan.
Epoxy coating hecht goed op polyester en is uitermate goed bestand tegen chemicaliën (chloor en reinigingsmiddelen) en zonnebrandmiddel. Nadeel is dat het aanbrengen van epoxy vrij lang duurt. Afhankelijk van de laagdikte 3-7 dagen minimaal. In de tussentijd kunt u het zwembad niet gebruiken.
Het korte antwoord is; ja, een epoxy buiten tafel kan zeker. Mits je het goed doet. De epoxy zelf is goed bestand tegen water-, en weersinvloeden. Zelfs temperaturen zijn niet direct een probleem.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Als de epoxy niet lang en zorgvuldig genoeg wordt gemengd is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding.