Vloerverwarming opstarten: Voorbereiding Soms wordt de verwarming in de vloer opgestart voordat de vloer afgewerkt wordt met de vloerbedekking. Je kunt er ook voor kiezen om de vloer eerst helemaal af te werken. Wacht dan nog 48 uur tot 1 week (afhankelijk van het soort vloer) voordat je begint met het opstarten.
Stook de vloerverwarming niet meteen helemaal op. U kunt de vloerverwarming het beste in gebruik nemen door water van ongeveer 20°C te laten circuleren. Iedere dag verhoogt u de temperatuur met anderhalve graad, tot u een watertemperatuur heeft bereikt van 40°C.
De vloerverwarming mag niet eerder ingeschakeld worden dan na zes weken na het leggen van de tegels. Indien de tegelvloer gelegd is, maakt u weer gebruik van het opstookprotocol. Wanneer de lente aanbreekt zult u de vloerverwarming voor lange tijd uitschakelen.
Afhankelijk van hoe de vloerverwarming gefreest is, kun je een opwarmtijd vanaf ongeveer 1,5 uur realiseren. Bij een lageopbouw-systeem is de opwarmtijd van de ruimte vaak slechts 30 tot 45 minuten. Hierdoor kun je deze in de nacht gerust op 18 graden zetten.
Hoe lang het opstookprotocol van een vloerverwarming duurt hangt af van de soort Floer en de dikte van de dekvloer. Gemiddeld duurt het opstoken en afkoelen van de vloerverwarming enkele dagen tot een week.
Opstookprotocol voor het plaatsen van de pvc vloer:
Dit protocol geeft aan hoe u de afwerkvloer op het maximaal toelaatbare restvochtpercentage krijgt (1,8 % bij cementdekvloeren). Voordat u de vloerverwarming opstart dient de afwerkvloer minimaal 28 dagen oud te zijn.
Vloerverwarming opstookprotocol duurt 2 weken
Het opstookprotocol neemt bijna 2 weken in beslag. Doorloop het opstookprotocol nogmaals nadat de vloer gelegd is. Het hout kan dan geleidelijk wennen aan temperatuurwisselingen. Bij een droogbouw vloerverwarmingssysteem kan de houten vloer echter direct gelegd worden.
De leiding naar de vloerverwarmingsverdeler is niet warm:
Er is een storing aan de warmtebron. Er zijn afsluiter(s) die niet helemaal goed openen of geopend zijn. Er zit lucht in de hoofdleidingen. Er is te weinig waterdruk van de warmtebron (ketel, stadsverwarming, warmtepomp) naar de vloerverwarmingsverdeler.
Brandt de ketel? (Zet bij het opstarten de kamertemperatuur erg hoog op een graad of 30 zodat de ketel blijft branden, zo kunt u de werking van de vloerverwarming controleren.) Voel of de bovenste koker van de verdeler warm wordt/is. Controleer of de groepsafsluiters open staan en of de pomp werkt.
Zolang de temperatuur niet te warm wordt ingesteld, is er van schade geen sprake. Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur.Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
Vloerverwarming helemaal uit
Van vloerverwarming wordt tijdens de zomer nauwelijks gebruik gemaakt – tenzij er ook mee gekoeld wordt, maar dat doet niet lang niet iedereen. Het is dus in theorie mogelijk om het vloerverwarmingssysteem in de zomer helemaal uit te zetten.
Heeft een slimme thermostaat zin bij vloerverwarming? Een slimme thermostaat kun je zeker combineren met vloerverwarming! Dit werkt alleen als deze thermostaat alle vloerverwarming in huis aanstuurt. Nu is het natuurlijk wel zo dat de thermostaat alleen de temperatuur meet in de ruimte waar hij is geplaatst.
Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
Vloerverwarming kan je aanzetten via standen die zijn ingesteld in de thermostaat. Je doet er goed aan om de temperatuur vanaf de laagste stand te laten oplopen tot de gewenste stand. Dit doe je door iedere stand 2 dagen aan te houden. Hierdoor kan de vloerverwarming rustig op temperatuur komen.
Alle lagen van de vloer moeten eerst helemaal opwarmen, waarbij ook warmte verloren zal gaan. Is de vloer eenmaal opgewarmd, geeft hij warmte af aan de omgeving. Hierdoor wordt het dan al gauw veel te warm in de kamer. De vloerverwarming wordt dan weer uitgezet.
Allereerst moet je de pomp van de vloerverwarming uitschakelen. Wacht tot het water uit de kraan is gelopen en sluit dan de kraan weer . Wanneer het water uit de kraan is gelopen, zal er lucht in het systeem zitten.
Continu pompen
Wanneer het water in de vloer de gewenste temperatuur heeft, blijft er toch nog water door de vloer circuleren. De pomp gebruikt daardoor ook continu energie, want hij draait constant – ook in de zomer, wanneer uw verwarming niet aanstaat.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.
Als het niet perse noodzakelijk is om 55 °C aan te houden, dan verdient het aanbeveling het opstookprotocol op 40 °C af te stemmen. Ga zeker niet hoger dan 55 °C. De schadekans stijgt namelijk enorm!
Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 graden C en het liefst het aantal dagen als het aantal centimeter dat de dekvloer dik is. Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 graden C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt.
In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen kan scheurvorming ontstaan door thermische lengteveranderingen (warm-koud, krimpen-uitzetten). Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk dat de vloerverwarming geleidelijk en langzaam op temperatuur gebracht wordt.