De lever heeft gemiddeld 1 tot 1,5 uur nodig om een standaardglas alcohol af te breken. Als je dus bijvoorbeeld 10 glazen drinkt, beginnend om 23 uur 's avonds, dan duurt het ongeveer 15 uur voor alle alcohol verwerkt is.
In bier zit minder alcohol dan bijvoorbeeld in sterke drank. Maar het glas van een shotje is dan ook veel kleiner dan een bierglas. Zo zit in elk standaardglas (zoals je deze in de horeca bestelt) uiteindelijk evenveel alcohol! Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier.
Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen. Pure alcohol is voor ontsmetting van wonden of om schoon te maken en niet voor inwendig gebruik.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Alle effecten van alcohol die staan bij 'aangeschoten' en 'ontspannen', worden sterker. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen. En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf.
Ben je nuchter dan bereikt alcohol de hersenen na ongeveer 10 minuten, zit er voedsel in je maag dan duurt de opname iets langer. Zodra de alcohol je hersenen & zenuwstelsel bereikt heeft ondergaan ze de verdovende werking. 10 minuten later komt de alcohol in de lever terecht en wordt er met de afbraak begonnen.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat - dronken
Je kan misselijk worden en braken. Met een glas wordt een standaardglas bedoeld. Bij de beschrijving gaan we ervan uit dat je de genoemde aantal glazen binnen een paar uur drinkt. De effecten die hierboven staan beschreven kunnen verschillen per persoon.
In Brazilië is een student om het leven gekomen nadat hij binnen 60 seconden 25 wodka-shotjes naar binnen werkte. Hij deed dat tijdens een drankspel op een universiteitsfeestje.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Reacties. Ik quote: Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar (dus als je 16 en 17 jaar bent) mag alleen zwakalcoholische drank worden verkocht. Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Feiten over alcohol + blowen
Het combineren van blowen en alcohol is niet gevaarlijk als je op je veiligheid let. Het opkomen van het effect van alcohol duurt na blowen iets langer. Daardoor drinkt men soms meer dan men kan hebben. Je bent dubbel onder invloed.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
De term wordt ook gebruikt als maateenheid in recepten voor de bereiding van cocktails. De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.
Drie of vier shotjes achter elkaar is normaal. Klanten willen immers meer smaken proberen. Ook bij Jellinek, instelling voor verslavingszorg, zien ze de andere kant. ,,Het gaat vooral om het snel drinken'', zegt manager preventie Floor van Bakkum.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Studenten drinken gemiddeld meer alcohol dan andere jongeren: Ze drinken gemiddeld 16 glazen per week. Mannelijke studenten drinken gemiddeld 20 glazen per week. Vrouwelijke studenten drinken gemiddeld 8 glazen per week.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Je bent ziek of verkouden
Het alcoholpercentage in je bloed stijgt dan sneller. Water mengt met alcohol, en hoe minder vocht er in je lichaam zit, hoe eerder je dus dronken wordt. Extra tip: drink na het stappen of een feest altijd wat extra water. Dan voorkom je ook de ergste hoofdpijn de volgende ochtend.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
Alcohol en zweten
Overmatig alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Je kunt daardoor last krijgen van een sterkere lichaamsgeur. Hoe komt het dat je door alcohol meer gaat zweten? Alcohol zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid.
“Mensen realiseren zich vaak niet dat ze naar alcohol ruiken. Ze hebben geslapen, gedoucht, tanden gepoetst, gegeten of koffie gedronken en voelen zich niet onder invloed. Dan kan het lijken alsof alle alcohol uit het lichaam is en er dus niets te ruiken valt, terwijl dat wel zo is.”