Huisarts informeren over je zwangerschap. Alhoewel je regelmatig op controle zult gaan bij je verloskundige tijdens de zwangerschap, geldt dit voor de huisarts niet. Wel is het aan te raden je huisarts te informeren op het moment dat je weet dat je zwanger bent.
Een van de eerste stappen na een positieve zwangerschapstest is het maken van een afspraak met een verloskundige. Het is aan te raden om rond week 6 te bellen en meestal ben je al zo'n vijf á zes weken zwanger wanneer je ontdekt dat je in verwachting bent.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Wanneer eerste afspraak verloskundige
Je kunt de verloskundige direct bellen als je een positieve zwangerschapstest in handen hebt. Even wachten kan ook, tot je een week of zes zwanger bent. De eerste afspraak vindt over het algemeen plaats tussen de achtste en tiende week van je zwangerschap.
Termijn bij de eerste echo
Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.
Veel verloskundigen plannen de eerste afspraak rond de achtste of tiende week van je zwangerschap.
Vis die je beter niet kunt eten:
Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan. Rauwe, gerookte of vacuümverpakte vis (zoals zalm, haring of sushi) kun je beter laten staan. Goed verhit (boven de 75 graden Celcius) kun je deze producten wel veilig eten.
Na 24u kan de dokter vertellen of je zwanger bent of niet. Een dokter heeft beroepsgeheim. Die mag dus aan niemand vertellen dat je een zwangerschapstest hebt gedaan, ook niet aan je ouders.
De eerste controle
Dan is het handig als jullie de eerste afspraak samen komen. Tijdens de eerste afspraak geeft de verloskundige relevante informatie over de zwangerschap. Ook wordt er gekeken naar jullie situatie en of er eventueel extra onderzoeken nodig zijn.
Je bent dus vrij om zelf een verloskundige uit te kiezen; net als je je eigen huisarts mag bepalen. Veel vrouwen kiezen een verloskundige in de buurt, maar vooral in grote steden zijn er veel verloskundigenpraktijken. Kies een praktijk die bij je past; bij welke verloskundige(n) je prettig voelt.
Gemiddeld bedraagt de hCG-concentratie bij vier weken zwangerschap ongeveer 140 mIU/ml5, dus een hoge hCG-concentratie kan over het algemeen worden beschouwd als een teken dat je zwanger bent.
Normaal gesproken ga je tussen de 8 en 10 weken zwangerschap voor de eerste controle naar je verloskundige (bel voor een afspraak 2-3 weken van tevoren).
Je kindje bij 5 weken zwanger
Wat heel belangrijk is in deze fase is, dat het begin van het hartje en de bloedsomloop worden gevormd, evenals de hersenen en het ruggenmerg. Je kindje heeft nu nog een staart maar wees niet bevreesd, die verdwijnt straks ook weer.
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien.
Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
Een urinetest is voldoende betrouwbaar om een zwangerschap vast te stellen.
Tweede helft van de zwangerschap
Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.
Bij warmte worden je bloedvaten wijder en gaat je bloeddruk omlaag. Daalt de bloeddruk te veel, dan gaat er te weinig bloed naar je hersenen en kun je misselijk, duizelig of licht in je hoofd worden. Je kunt er zelfs door flauwvallen.
Eerste zwangerschapscontrole
8 tot 10 weken na de laatste regels raden we een eerste controle aan. Tijdens deze eerste zwangerschapscontrole wordt de zwangerschap bevestigd, en maken we een (vaginale) echografie om te zien hoeveel baby's er zijn, hoe groot de baby('s) is/zijn en of het/de hartje(s) kloppen.
Net als bij een tandarts mag je een verloskundigenpraktijk zelf uitkiezen. Een verwijsbrief van de huisarts is dus niet nodig. Om je zoektocht te beginnen kun je naar ervaringen vragen van familie of vriendinnen.
Er groeien nu kleine stompjes die straks de ledematen gaan vormen. En er zijn zelfs al beginnende oogjes, maar deze liggen nog ver uit elkaar, bijna aan de zijkant van het hoofdje. In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten.