De lange levensduur van keramische producten is één van de sterke punten maar maakt hoogwaardige recycling aan het einde van de levensduur daardoor lastiger. Wat je nu maakt vind je pas over >100 jaar terug. Daarnaast is er geen gebrek aan de benodigde primaire grondstoffen (klei).
Voor de recycling van glas zijn stukjes steen, keramiek en porselein van bijvoorbeeld koffiekopjes, maar ook hittebestendig glas van bijvoorbeeld ovenschalen zeer problematisch.
Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Het begrip keramiek is afkomstig van het Griekse woord 'Keramos', dat staat voor leem, pottenbakkersklei ofwel 'werk gemaakt van aarde'.
Traditioneel is keramiek een verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan aardewerk, steengoed en porselein. Maar ook glas en diamant vallen onder keramiek. Keramiek ontstaat door verhitting, in bijvoorbeeld een oven, soms in combinatie met druk.
Vroeger werd keramiek vooral gebruikt in serviezen, potten en bouwmaterialen. Ook nu wordt keramiek nog veel gebruikt. Behalve in creatieve toepassing met keramiek beelden en keramiek vazen gebruiken we keramiek vandaag de dag ook in boren, tandprotheses, aardewerk, isolatoren, sanitair, tegels, messen en pannen.
Keramiek is een natuurlijk materiaal dat voornamelijk bestaat uit klei en zand. Het is een veilig product dat geen plastic bevat. Daarnaast is het volledig recyclebaar. Keramiek is één van de meest hygiënische materialen.
Keramiek is niet onverwoestbaar. Het materiaal is zeer stevig en flexibel maar is niet stootvast. De randen van het blad blijven kwetsbaar. Keramiek wordt opgebouwd uit meerdere laagjes, daarom raden wij aan om een vlakinbouw spoelbak te nemen.
Aardewerk is een vorm van keramiek en dat is een verzamelbegrip voor alle producten die zijn gemaakt van gebakken klei. De naam is afgeleid van keramos, het Griekse woord voor pottenbakkersklei. Keramiek is onder te verdelen in aardewerk, steengoed en porselein.
Keramiek is een anorganisch materiaal dat noch een metaal noch een polymeer is. Voorbeelden van keramieken zijn bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein, maar daarnaast valt ook te denken aan diamanten, supergeleiders en implantaten.
2 Keramiek is breekbaar
Zoals met veel dingen, als je het laat vallen gaat ook keramiek stuk. Alle reden om je te realiseren hoe kostbaar het is.
Keramiek wordt veel toegepast omdat het een betaalbaar materiaal is met heel veel goede eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste: Keramiek is dankzij de dikke glazuurlaag makkelijk schoon te maken. Die glazuurlaag zorgt namelijk dat vuil zich maar moeilijk kan hechten en maakt het materiaal uitermate vlekbestendig.
Keramische producten zijn robuust, onbrandbaar en bestand tegen zware omstandigheden, zoals weer- en wind, temperatuurwisselingen en agressieve stoffen. Door de onbrandbaarheid komen bij brand er ook geen giftige stoffen vrij.
Verschillende soorten klei, verschillende temperaturen
Klei verdeel je onder in drie grote categorieën die elk een verschillende baktemperatuur hebben: Aardewerk: tussen de 800 en 1150°C;Steengoed: tussen de 1150 en 1300°C; en. Porselein: tussen de 1200 en 1400°C.
Omdat keramiek en verkeerde soorten glas de recycling van verpakkingsglas verstoren, horen alle vazen, sierflessen e.d. bij het restafval.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Wanneer je je eigen keramiek wilt maken, heb je natuurlijk klei nodig en gereedschappen voor boetseren en / of draaien. Hiervoor zijn goedkope setjes te koop die veelal bestaan uit een afdraaimirette, bandmirette, houten lomer, pottenbakkersnaald, brede boetseerspatel, afwerkspons, stalen lomer en een kleisnijder.
Keramiek is gemaakt van natuurlijke materialen zoals kwarts, porseleinaarde, silicaat-mineralen en klei. Bij de productie worden geen stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu of de gezondheid: Het keramiekmengsel wordt alleen in vorm gebracht, geglazuurd en op 1200 graden gebakken.
In tegenstelling tot natuursteen, worden keramische tegels in een fabriek geproduceerd. Dit soort tegels worden vervaardigd van natuurlijke grondstoffen als klei, zand en mineralen. Vervolgens worden deze tegels voorzien van een kleur, reliëf en slijtbestendige toplaag.
Keramisch servies is wat minder stootbestendig dan porselein, maar door een glazuurlaag die erop aan wordt gebracht, is het wel zeer krasbestendig. Bovendien is het vaak verkrijgbaar in andere kleuren dan wit.
Keramisch (aardewerk) servies
Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen.
Tot slot hangt er ook een prijskaartje aan de keukenbladen die van keramiek worden gemaakt. Door het proces zijn deze keukenbladen relatief duur in vergelijking met andere keukenbladen. Daartegenover staat een keramisch keukenblad waar u jarenlang plezier van kunt hebben.
Keramiek heeft een ecologische ziel.
Keramiek is een milieuvriendelijk materiaal, vanaf het moment dat het wordt gewonnen uit natuurlijke grondstoffen die het ecosysteem of het landschap niet aantasten, in tegenstelling tot winningsactiviteiten die een voortdurend herstel van het milieu vereisen.
Het voordeel van graniet: het is over het algemeen goedkoper dan een werkblad van keramiek.
Keramiek is bestand is tegen de meest vervelende vlekken. Wel opletten met schuur- en chemische middelen. Keramiek heeft net als Dekton een super harde toplaag waar krassen geen kans krijgen. Keramiek zal niet krassen als u er met een pan eroverheen schuift of met een mes op snijdt.