Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Je kunt dit vergelijken met een trui.
Symptomen van bindweefselontsteking
Klachten zijn plaatselijke spierpijn in het lichaam, veel in de rug of schouders. Soms is er een afgeleide pijn, dus in de buurt van de zere plek. En soms kun je zelfs 'spierknopen' voelen, veel in de bovenrug.
Bindweefsel is een soort weefsel dat zich tussen de spieren en de huid bevindt en is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de huid, organen, spieren en andere weefsels. Als het bindweefsel verhard of verstrakt geraakt, dan kan dit leiden tot pijn en/of beperkte beweging.
Bindweefsel zorgt voor ondersteuning en soepelheid van het lichaam. Bij bindweefselzwakte biedt het bindweefsel niet genoeg ondersteuning aan het lichaam en is er niet genoeg beweeglijkheid. Hierdoor heb je vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten.
Een goede manier om zelf je bindweefsels aan te pakken is met een foamroller. Hiermee maak jij je bindweefsel los en bewerk je de doorbloeding zodat de af- en aanvoer van afvalstoffen een boost krijgt. De foamroller is geschikt voor het losmaken van je bindweefsel van je nek, rug, buik, armen en benen.
Totaal zal de proliferatiefase ongeveer 21 dagen duren. In deze fase maakt het lichaam nieuwe cellen en andere stoffen die het herstel bevorderen aan. Hier is erg veel zuurstof voor nodig, waardoor nu duidelijk wordt waarom de doorbloeding waar we het eerder over hebben gehad zo'n grote rol speelt.
Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc. Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten.
Beschadigde spieren, pezen, banden of delen van de huid kunnen door fibroblasten ook weer worden gerepareerd. Een beschadiging van bindweefsel zet reacties op gang om alles weer zoals het oorspronkelijke te herstellen. De duur van herstel is afhankelijk van de plaats, de doorbloeding en de functie van het bindweefsel.
Het kan voorkomen dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig en zelfs pijnlijk ervaren worden. Iemand kan zich na een massage ook vermoeid voelen. Deze verschijnselen dienen binnen 24 uur voorbij te zijn.
Beweging en stretching
Beweging remt tevens ontstekingsprocessen die kunnen bijdragen aan verklevingen in het bindweefsel. Zelf regelmatig bewegen (wandelen of fietsen kan voldoende zijn) en rek- en strekoefeningen doen is verstandig. Zit nooit te lang, om verstijving te voorkomen.
Deze stoffen haal je uit gezonde voeding of kan je aanvullen met supplementen. Een van de belangrijkste bouwstenen voor je bindweefsel is glucosamine. Daarnaast is ook voldoende vitamine C, foliumzuur en magnesium nodig.
'Je kunt jezelf ook prima een bindweefselmassage geven. Hiermee weet je zeker dat je alles echt even vergeet en doordat deze massage zo stevig is, voel je je daarna honderd procent weer als herboren.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen.
Kenmerken van bindweefselaandoeningen kunnen zijn: fragiele of elastische huid, verwijding of scheuren van vaten, oogafwijkingen, hypermobiele gewrichten en skeletafwijkingen. Voorbeelden van specifieke bindweefselaandoeningen zijn Marfan syndroom, Loeys-Dietz syndroom, Ehlers-Danlos syndroom of Stickler syndroom.
Een fibrosarcoom is een zeldzame soort kanker in een arm of in een been.De tumor zit in het bindweefsel, dat is weefsel dat steun geeft in het lichaam. Het hoort bij de 'weke delen'. Daarom is een fibrosarcoom een wekedelensarcoom.
Het meeste effect bereik je door een kuur te doen. Dit houdt in dat je minimaal 5 (voor jonge huid) of 10 behandelingen (voor een anti-aging effect) doet als interval voor je huid. Hiervoor kom je 1-2 keer per week in de praktijk voor een bindweefselbehandeling met 1 tussenfase van rust (2 weken).
Ook wordt de aanmaak van collagene- en elastiene vezels gestimuleerd wat resulteert in een sterke en flexibele huid. U merkt vaak gelijk effect in de vorm van vergrote beweeglijkheid van het pijnlijke gebied. Vooral na de eerste behandeling kunt u 2 dagen napijn (beurs gevoel) ervaren wat volkomen normaal is.
Wat er gebeurt bij verkleefd bindweefsel, is dat het weefsel bij beweging niet meer goed mee kan rekken met de huid en de spieren. Hierdoor wordt bewegen moeilijker.
Het onderhuids bindweefsel zit verspreid over ons hele lichaam, behalve waar de huid dun is: zoals op de oogleden, tepels, genitaliën en het scheenbeen. Het is een losse weefsellaag tussen de lederhuid en de spieren. Het weefsel bestaat vooral uit vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes.
Aanvullende onderzoeken zijn afhankelijk van de klachten. De diagnose wordt gesteld door een specialist (reumatoloog).
Vochtophoping in de huid en het onderhuidse bindweefsel zorgt voor zwelling van het weefsel, wat vaak een scala aan klachten met zich meebrengt. De klachten die kunnen ontstaan bij oedeem zijn een moe en zwaar gevoel van het desbetreffende lichaamsdeel.
Adhesie vorming of de vorming van bindweefsel verklevingen kan ontstaan door een acuut trauma (een ongeluk, blessure of bevalling etc.), hierbij kun je denken aan: iets gaat zwellen of wordt rood etc. Verklevingen ontstaan vaak door een trauma van ligamenten, kapsels en/of spieren.
Een bindweefselbultje is een opeenhoping van bindweefsel en is vrij onschuldig. ze kunnen variëren van enkele mm tot wel 2.5 cm. Meestal komen ze voor in het gezicht. Wanneer ze als storend worden ervaren kunnen ze eenvoudig worden verwijderd d.m.v. coagulatie.