Lymfedrainage kent eigenlijk geen complicaties. Wel moet een oedeembehandeling altijd door een gespecialiseerde huidtherapeut worden uitgevoerd. Het oedeem kan namelijk bij een niet goed uitgevoerde behandeling verergeren. In sommige gevallen mag oedeem niet behandeld worden met drainage.
Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen. In ons lichaam vervoert het lymfestelsel vloeistof door de lymfevaten waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten. Deze vloeistof noemen we lymfe.
Lymfedrainage is niet pijnlijk
Gelukkig niet. Als iemand, op het moment dat ik het vocht stuur, pijn ervaart is het vocht niet de reden van de pijn. De pijn wordt veroorzaakt doordat andere structuren, zoals spieren en pezen, in de verdrukking komen door het vocht. Dat kan soms pijnlijk zijn.
Hoeveel lymfedrainge kost, hangt af van verschillende factoren zoals het aantal sessies en de tijdsduur. De prijs voor een lymfedrainage sessie van 30 minuten bedraagt ongeveer € 25.
Het zelf masseren van lymfeklieren. Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfeknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven.
Herstel na lymfedrainage
Na de massage voel je soms een lichte tinteling in het behandelde gebied. Het kan voorkomen dat je na een lymfedrainagetherapie wat vaker moet plassen. Het resultaat is afhankelijk van de aandoening en de ernst van de aandoening. Over het algemeen zal het behandelde gebied wat soepeler worden.
Zout. Vaak wordt geadviseerd om minder zout te nuttigen, omdat het lichaam dan extra vocht verliest. Bij lymfoedeem ligt echter het probleem in het afvoeren van vocht, niet in het het vasthouden daarvan.
Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. Dit betekent, dat de patiënt de therapeut in het begin 3 tot 5 maal per week bezoekt.
Voor een lymfedrainage kun je terecht bij de kinesist of bij de schoonheidsspecialiste, maar je kunt de massage ook gemakkelijk thuis bij jezelf of bij je partner toepassen.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem.
De positieve resultaten van lymfedrainage
Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat de lymfecirculatie tot tien maal sneller gaat werken dan normaal. Deze behandeling heeft daardoor ook een ontspannend effect en zorgt ervoor dat de huid er beter (gezonder) gaat uitzien.
Via de lymfevaten wordt het lymfevocht afgevoerd naar de lymfeklieren. Een andere benaming voor een lymfeklier is een lymfeknoop. De lymfeknopen werken als een zuiveringsstation. Ze maken een stof aan die vecht tegen bacteriën en zo ziekteverwekkers onschadelijk maakt.
Oedeemtherapie kan met verschillende behandeltechnieken of combinatiebehandelingen het oedeem verminderen en toename van klachten tegengaan. Ook kunnen huidproblemen worden voorkomen en mogelijke functiestoornissen die ten gevolge van oedeem zijn ontstaan, verbeterd worden.
De behandeling van lymfoedeem zal altijd ter bestrijding van de symptomen zijn. De aandoening op zich kan niet genezen worden. De eerste keuze voor de behandeling van lymfoedeem is decongestieve lymfatische therapie om de verstopping van het lymfestelsel tegen te gaan.
Lymfedrainage is een techniek waarbij onze oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt.
Lymfoedeem na operaties
Na enige tijd kàn het lymfoedeem overgaan, helaas kan het ook blijvend van aard zijn en is de patiënt lymfoedeempatiënt geworden. Het gebeurt in het bijzonder na behandelingen wegens kanker dat zich lymfoedeem ontwikkelt.
Hoe herken ik oedeem? Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen.
Hoe herken je lymfoedeem? Je kunt lymfoedeem herkennen door een zwelling in je lijf of veranderingen aan je huid. Maar ook een zwaar, moe gevoel in bijvoorbeeld je arm of been kan duiden op lymfoedeem.
Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfe vocht in uw arm, been, bekken, romp, hals of gezicht. Het ontstaat als de lymfevaten dit vocht niet goed kunnen afvoeren. Dit kan tijdelijk of voor altijd zijn. Lymfoedeem kan snel na de behandeling ontstaan, maar ook jaren daarna.
Oefen voldoende druk uit op je gezicht, maar ook niet té veel. Hard trekken en duwen doet meer kwaad dan goed. Vergeet je hals niet, want je gezichtsspieren stoppen niet bij je gelaat. En masseer ook even je oren, want die bevatten belangrijke punten die je lichaam én geest tot rust kunnen brengen.
Het lymfoedeem kan bijvoorbeeld in je benen, voet of arm zitten, maar bijvoorbeeld ook in je buik. De aandoening lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Lymfevocht ontstaat als een deel van je bloed (het bloedserum) buiten je kleine bloedvaten stroomt en in je weefsels komt.
Wat doet een bindweefselmassage ? De Bindweefselmassage stimuleert de huiddoorbloeding, werkt op verbetering van de huidstructuur, reductie van blokkades en het verstevigen van het bindweefsel. Door de huid goed te doorbloeden, is de huid ook beter in staat om voedingstoffen op te nemen.
Komkommer, meloen, ananas, aardbeien en asperges zijn bijzonder geschikt om te ontwateren. Maar ook artisjokken, uien, knoflook, wortelen, avocado, aardappelen en zelfs rijst hebben een vochtafdrijvend effect. En dan zijn er nog noten zoals hazelnoten, cashewnoten, pinda's en amandelen.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.