Ander huishoudelijk afvalwater (grijs water), zoals douchewater en afwaswater mag nog steeds worden geloosd. Voor het toiletwater geldt echter geen verplichting tot het installeren van een opvangvoorziening. Het is aan de watersporter zelf hoe hij of zij dit gaat regelen.
Dit douchewater gaat direct via de afvoer naar de riolering, waarmee veel warmte verloren gaat. Om een idee te krijgen hoeveel warmte er zo wordt verspild moet u zich eens proberen voor te stellen hoeveel tijd en gas u op uw fornuis nodig zou hebben om 6 emmers met 10 Liter koud water te warmen tot 40 graden.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond. Dit is een rioleringsbuis. Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Dit gebeurt door water in een zogenaamde geiser, in dunne buisjes over heel veel gasvlammetjes te leiden. Dit lijkt op water warm maken met een fluitketel op het gasfornuis. Vaak worden beide manieren in huis gecombineerd, in de keuken een klein boilertje, en het douchewater komt van een geiser.
Ons afvalwater stroomt via het riool naar een rioolwaterzuivering van het waterschap. In de rioolwaterzuivering wordt het vieze water schoner gemaakt. Sommige stoffen, zoals meststoffen, worden bijna helemaal verwijderd (ongeveer 85%). Na zuivering stroomt het schonere water naar het oppervlaktewater.
Het klinkt een beetje vies, drinkwater maken van rioolwater. Maar het kán wel, en het gebeurt ook. Het grootste deel van ons drinkwater komt van grond- of oppervlakte water. Maar dat wordt langzaam schaars en dus moet op den duur rioolwater gerecycled worden tot drinkwater.
Waterzuivering, van vuil naar schoon water
Water dat u hebt gebruikt stroomt het riool in. Dan gaat het naar onze waterzuivering. We maken het daar schoon. Daarna kan het terug de natuur in.
Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater.
Komt de geur uit de badkamer? Dan kan er iets aan de hand zijn met de afvoer van de wastafel, douche of het bad. Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer.
Dit gebeurt door middel van ultraviolet licht (UV). Als laatste gaat het water door actief-koolfilters, die ervoor zorgen dat alle geur-, kleur- en smaakstoffen verdwijnen. Hierna doden we de bacteriën die op het actief kool groeien en zorgen we voor de juiste pH-waarde. In de zomer doseren we ook zuurstof.
Als je de wc doortrekt in een vliegtuig, dan hoor je een hard zuigend geluid. De poep en plas worden vanuit de wc-pot door het hele vliegtuig gezogen en verzameld in een grote afgesloten afvalbak achterin het vliegtuig.
Alle Nederlanders samen zorgen dagelijks voor 2 miljard liter vuil water dat door het riool wordt gespoeld. En dat is nog zónder regenwater. Als het rioolwater niet wordt schoongemaakt, stroomt alle poep en plas de beken in.
Kokend water
Heet water zorgt er vaak voor dat bijvoorbeeld wc-papier of ontlasting in kleine stukken uiteen breekt. Het hete water zorgt er ook nog eens voor dat de bacteriën in jouw toilet sterven, hierdoor zal jouw wc meteen frisser ruiken. Kokend heet water heeft alleen nut als de verstopping direct in jouw wc zit.
Douchewater opvangen
Wanneer je de douche aanzet is het water vaak nog koud. Men laat vaak de douche op temperatuur komen door de douche de eerste 30 seconden alvast aan te zetten. Als je tijdens dit proces een emmer onder de douche zet en het water opvangt, kun je het water gebruiken om de planten water te geven.
Met een waterbesparende douchekop heb je net zo'n fijne douche, maar je gebruikt 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop. En als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!
Verwarm je je huis met een lucht-luchtwarmtepomp of met infraroodpanelen, dan moet je je douchewater nog apart opwarmen. Hierbij kun je kiezen voor een instant heater of een elektrische geiser.
Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je doucheputje, hoe viezer het wordt. Stel het niet uit, maar voorkom dat het zo vies wordt. Probeer na elke douchebeurt je haren van het rooster te plukken. Ontdoe je doucheputje eens in de 2 weken van alle haren en zeepresten.
Soda helpt goed tegen vetresten. Het is niet schadelijk voor uw leidingen of het milieu.
Giet een kopje (bak)soda door het afvoerputje, gevolgd door een kopje azijn. Laat het prutje minimaal 30 minuten zijn werk doen. Spoel het vervolgens na met heet water. Deze zelfgemaakte ontstopper gaat verstoppingen en een doucheputje dat stinkt tegen.
Maar dat klopt niet, want grijs water is de term voor het water dat afkomstig is van douchen en wassen. Het is slechts licht verontreinigd en daarom heel geschikt om nog een keer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor toiletspoeling, wasmachine, schoonmaak en buitengebruik.
Zo'n grijswatersysteem reinigt eerst het afvalwater, waarna vaak een membraanfilter het water zuivert. Daarnaast kun je zelf regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een ondergrondse tank, en gebruiken voor het toilet, de was en het sproeien van de tuin.
De prijs van een Hydraloop systeem, zonder eventuele aanpassings- of breekwerken aan de woning zelf, ligt tussen 4.000 en 7.000 euro. In Nederland zijn er momenteel een twintigtal Hydraloopinstallaties geplaatst. De technologie staat dus nog in de startblokken.
Het kan worden gezien als een van de eerste moderne toiletten in Europa. De rijke Romeinen hadden vaak een privétoilet, de armere Romeinen gingen naar de openbare toiletten of deden hun behoefte in een po. Ook stonden er amforen op straat, waarin men urine 'verzamelde' voor gebruik in de volderijen en wasserijen.
Het afvoeren van hemelwater via het vuilwaterriool heeft een negatieve invloed op de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Hemelwater, zoals regen, moet bij voorkeur lokaal in het milieu terechtkomen.
Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval. Water met schoonmaakmiddel mag je door de gootsteen of het toilet spoelen.