Een octopus is een zeedier. Hij heeft acht armen waarmee hij beweegt en waarmee hij dingen kan vastpakken. Hij kan verschillende dingen tegelijk met zijn armen, kan jij dat ook?
Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels. Inktvissen leven meestal in groepen. Intvissen hebben acht armen en twee tentakels om prooi te vangen. Inktvissen hebben ronde ogen.
Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen. Octopussen, inktvissen met acht armen, hebben een sterk ontwikkeld zenuwstelsel en worden algemeen beschouwd als de meest intelligente van de ongewervelde dieren.
Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
“Sommige wetenschappers beschouwen octopussen als wezens met negen hersenen, met één centraal brein en acht kleinere hersenen in elke tentakel,” zegt Gutnick.
Een octopus heeft drie harten: één pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.
Octopussen en inktvissen
Er is één hoofdhart dat zuurstofrijk bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee harten pompen zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart. Deze dieren hebben die extra harten nodig door de samenstelling van hun bloed.
Het zijn fascinerende dieren: de koppotigen. Met familieleden zoals de octopus die opgesloten in een potje de deksel van binnen uit weet open te draaien. Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Je vindt ze in alle zeeën en oceanen en kunnen zelfs een korte tijd uit het water leven. Zolang ze hun kieuwen maar nat houden. De meeste octopussen zijn niet giftig.
Hij poept een lange sliert en die lost langzaam op in het water. Dus eigenlijk is de poep opgelost in het water.
Vijanden van de octopus zijn dolfijnen, moeralen, zeepalingen en haaien. Als de octopus kan vluchten dan schiet hij snel weg met behulp van een felle wateruitstoot. Ook kan hij door kleine openingen heen om zo zijn vijanden achter te laten.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Sommige dieren hebben helemaal geen bloed of een bloedsomloop omdat ze dat gewoon niet nodig hebben. Zo ontberen platwormen een eigen bloedsomloop; gassen worden direct via de huid opgenomen en uitgescheiden.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Walvisachtigen hebben joekels van hersenen en dat hangt samen met hun sociale gedrag. Walvissen en dolfijnen hebben in de oceanen samenlevingen ontwikkeld die in complexiteit niet onderdoen voor die van de mens.
Het aantal harten varieert per regenworm, de gewone regenworm (Lumbricus terrestris) heeft vijf paar en dus tien harten in totaal. Om het lichaam van zuurstof te voorzien, hebben regenwormen net als gewervelde dieren hemoglobine als zuurstofdragende stof.
In Japan en Korea eet men octopus ook wel kort gegrild, maar in de rest van de wereld eet men octopus meestal lang gestoofd tot het zoet en mals is.
Ademen doen ze door hun kieuwen. Ze hebben er 2 tot 4. Veel inktvissen hebben nog een vorm van een schelp bij zich. Soms hangt die ergens aan hun lichaam of zit ze gewoon in hun lichaam.