Een robuust glas wat je vaak krijgt bij een witbier of geuze heeft ribbels aan de onderkant. Dit zorgt er in combinatie met het dikke glas voor dat het bier minder snel opwarmt.
Deze eiwitten produceren een natuurlijke troebelheid in het bier. In de loop der tijd vlokken de eiwitten uit en zakken naar de bodem van de fles, een van nature voorkomend proces. We willen benadrukken dat de deeltjes niet schadelijk zijn en geen gevaar voor de gezondheid vormen.
Letterlijk groen
Bruin glas wordt door de meeste Nederlandse brouwers gerecycled, zodat het niet uitmaakt bij welke brouwer een flesje terecht komt. Groen glas is veel minder ingeburgerd. De groene fles was aanvankelijk bedoeld voor de export, maar is door de jaren uitgegroeid tot de kleur van het Heinekenmerk.
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd. Dit is het gamma extra-blanke beglazingen.
De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.
Net zo belangrijk is zuurstof. Een blik is 100% luchtdicht afgesloten, terwijl een bierdopje dat nooit helemaal doet (een draaidop zelfs nog minder). Doordat het bier in blik volledig afgesloten zit, zal het bier langer goed smaken.
Kortom, het statiegeld voor niet-ingeleverde flessen blijft plakken bij de producent. Alleen als jij je flessen wel inlevert, maar vervolgens het bonnetje vergeet te geven aan de kassamedewerker, is het geld voor de supermarkt.
Het laagje plastic zit er niet voor niets: fabrikanten gebruiken het al jaren om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van een blikje te voorkomen. Zonder plastic zou het metaal kunnen corroderen, waardoor giftige stoffen in de drank terecht komen.
Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en proef. Doorgaans weet je hoe jouw (favoriete) bier eruit hoort te zien: drijven er plots brokjes in, dan kun je het beter niet meer opdrinken. Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken.
Het doorzichtige glas laat UV-stralen toe die de smaak van de alcoholische drank aantasten.Om toch van een verfrissend biertje te kunnen genieten, wordt een donkere kleur gebruikt. Daarom hebben bierflesjes een bruine en groene tint.
Om ervoor te zorgen dat er geen (dag)licht bij de flessen kan komen zit er een kratkarton op een krat Heineken, zo zorgen wij ervoor dat het bier tussen de brouwerij en u thuis niet aan teveel (dag)licht wordt blootgesteld.
Het lichte, easy-going biertje heeft de kenmerkende smaak van Heineken®, maar nu nóg verfrissender met 4% alcohol . Heineken® Silver wordt tijdens het brouwen gelagerd op een ijskoude temperatuur van -1° Celsius. Dit geeft het de tijd om gekoeld een fris en gebalanceerd biertje te vormen met een subtiele afdronk.
Bij HEINEKEN geloven we in de magie van het brouwen. Daarom is de rode ster op ons etiket gebaseerd op het middeleeuwse symbool voor bier. Elke punt van deze ster verwijst naar een ingrediënt dat nodig is om bier te brouwen: gerst, hop, water en gist. De vijfde punt verwijst naar de 'magic touch' van de brouwer.
Het drinken van pils dat troebel is heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid. Sommige speciaalbieren worden juist bewust troebel gehouden (ongefilterd) en worden ook zo verkocht. Een voorbeeld van een troebel bier is een Hefe Weizen, waarbij de gist nog in de fles zit en je het gist mee schenkt.
Soms zie je ook witte / lichtgrijze vlokken. Dat zijn uitgevlokte eiwitten. Je kan het gewoon opdrinken, maar het kan eventueel de smaak of het mondgevoel (stroef, tannineachtig) iets beïnvloeden.
Gemiddeld wordt een fles vijfentwintig keer opnieuw gevuld. De flessen worden ongeveer vier keer per jaar gevuld, wat betekend dat ze ongeveer zes jaar gebruikt worden. In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren. Van daaruit gaan ze naar de fabriek terug, waar ze op een grote band worden gezet.
Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.
Veel drinken in één keer? 10 glazen in één keer drinken is schadelijk en is totaal iets anders dan 10 glazen drinken gespreid over 5 dagen. Meer dan 6 glazen in één keer drinken op korte tijd (2 uur), wordt 'binge drinken' genoemd en kan lichamelijk zeer schadelijk zijn.
Door zonlicht verandert bier van smaak of wordt het troebel. Vandaar dat bierflessen vaak donkerbruin of donkergroen van kleur zijn. De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is een richtlijn voor de uiterste drinkdatum. Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven.
Hoe snel knapt bier in de vriezer? Bier zet net als water uit wanneer het bevriest.Hierdoor ontstaat er een erg hoge druk in het bierflesje of blik, waardoor het kan barsten. Wanneer je dit voor langere tijd in het vriesvak bewaart, is de kans groot dat zo'n ontploffing jou gaat overkomen.
Functie van een schuimkraag
Deze deken zorgt ervoor dat het koolzuur minder snel vervliegt. En dat is niet de enige functie van de schuimkraag! Het beschermt je bier ook nog eens tegen lucht. Zuurstof kan de smaak van je bier namelijk aantasten.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
U kunt een statiegeldfles en -blik (vanaf 1 april 2023) inleveren wanneer: het statiegeldlogo op het etiket van de fles staat; de fles of het blikje een onbeschadigde barcode heeft; de fles of het blikje in goede staat verkeert; en.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal).
Per blikje wordt 15 cent statiegeld gerekend. Ook op Avans kun je je lege blikjes inleveren. De blikjes die je kunt inleveren voor geld, zijn te herkennen aan het statiegeld logo. Inleverpunten zijn te vinden in supermarkten, tankstations, bioscopen en sportverenigingen.