Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.
Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt. Met andere woorden, de verkoop of aankoop is op dat moment dus definitief. Je zet het bod beter meteen op papier. Een officieel document heb je daarvoor niet nodig, zelfs een simpel bierviltje volstaat.
Openingsbod plaatsen
De verkoper hoeft geen reactie te geven op uw bod. Echter is het zo dat u zolang u geen reactie krijgt het bod altijd kunt intrekken of veranderen. Zo mag u bij geen reactie andere voorwaarde stellen of het bedrag aanpassen. U kunt ook een bod uitbrengen dat tot een bepaalde datum geldig is.
Een bod is bindend van zodra het bod is uitgebracht. Wanneer de kandidaat-koper achteraf beslist om het onroerend goed toch niet aan te kopen, kan de verkoper een schadevergoeding van 10% eisen. Het is dus belangrijk om heel goed na te denken vooraleer je een bod uitbrengt.
Bieden op een huis is bindend wanneer je het koopcontract getekend hebt en de wettelijke bedenktijd van drie dagen verstreken is. In de wet Koop Onroerende Zaken staat vermeld dat de koop van een huis alleen geldig is als deze schriftelijk is vastgelegd in een voorlopig koopcontract.
Zodra de koper kennis krijgt van de aanvaarding van het bod kunnen beide partijen zich niet zomaar terugtrekken. Denk er dus vooraf goed over na en becijfer tijdig je financiële draagkracht. Want als de aankoop of de verkoop door omstandigheden niet kan doorgaan, riskeer je een schadevergoeding te moeten ophoesten.
“Een bod op mail, per sms, zelfs een mondeling bod, kan bindend zijn”, zegt notaris Carol Bohyn woordvoerder Notaris.be. "Kopers zijn zich daar niet altijd van bewust. Op het moment dat de verkoper je laat weten dat hij je bod aanvaardt, is de verkoop juridisch gesloten.
Het bod is geldig tot [datum + tijd: 2 dagen is een normale termijn] Koper heeft het recht om de notaris te kiezen.
Na het verlopen van de bedenktijd is het bod volledig bindend geworden. Wil je als koper toch nog afzien van de woning, dan is de kans groot dat je de wettelijke boete van 10% moet betalen over de transactieprijs uit jouw bod.
Een bod is bindend
Als de verkoper akkoord gaat, dan komt de verkoop tot stand. Gaat de verkoper niet akkoord met het bod en een tegenbod uitbrengt, dan vervalt het oorspronkelijke bod.
Juridisch gezien is een compromis niet nodig om een aankoop bindend te maken. Als kandidaat-koper kunt u zich wel indekken en voorwaarden die voor u essentieel zijn aan het bod koppelen. Het verkrijgen van een lening bij de bank is een sterk ingeburgerde opschortende voorwaarde.
Bieden op een huis onder bod
Ook al is de verkoper in onderhandeling, andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis. Zelfs als koper en verkoper al een mondelinge overeenkomst hebben bereikt. De koop is pas definitief als beiden hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet.
Indien de verkoper het bod aanvaardt, komt de verkoop strikt juridisch gezien tot stand, want een bod is juridisch bindend. Vandaar dat de koper er goed aan doet om zijn bod te laten nalezen door de notaris. De verkoper kan ook beslissen om het bod niet te aanvaarden en een tegenbod te doen.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd.
Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt. Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
Je bent als verkoper helemaal vrij om een bod al dan niet te accepteren. Jij bent de eigenaar van het pand en beslist dus zelf wanneer je de woning al dan niet van de hand wil doen en ook voor welke prijs je dat wil doen. Wanneer een kandidaat-koper de vraagprijs biedt, kan je dat bod dus weigeren.
Een bod op een woning kan via verschillende kanalen, zoals mail, sms of zelfs mondeling, bindend zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat zodra de verkoper laat weten dat hij uw bod accepteert, de verkoop juridisch gezien gesloten is. Het is mogelijk om als koper terug te trekken, maar dit kan gevolgen hebben.
Na het ondertekenen van het compromis heeft de eigenaar 4 maanden de tijd om de akte te verlijden bij de notaris.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.
Als een koper een bod doet op een huis en de verkoper aanvaardt dat bod, dan is er een akkoord tussen de twee partijen en is de verkoop gesloten. Vanaf dat moment kun je niet meer terug. Als bewijs voor de verkoop wordt er een document opgesteld: het compromis.
Indien de koper in gebreke blijft krijgt hij dit geld niet retour, waardoor de boete is voldaan. Ook wanneer er geen waarborgsom of bankgarantie is afgegeven dient een koper die zonder geldige reden van de koop afziet de afgesproken boete te betalen aan de verkoper van het huis.
Bod gedaan op huis wanneer reactie
De verkoper van het huis bepaalt of ze jouw bod accepteren. Meestal krijg je binnen twee werkdagen reactie. Wil je ondertussen niet stil zitten? Je kunt je in dat geval alvast voorbereiden op de hypotheekaanvraag!
De compromis telt
Een verkoop komt namelijk in de regel tot stand zodra de partijen het eens zijn over het verkochte goed en de prijs. De verkoper kan zich dan ook nadien niet zomaar meer bedenken. Hij moet dan ook meewerken aan het verlijden van de notariële akte. Doet hij dat niet dan kan de koper hem aanmanen.
Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en koper. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.