Cornage kenmerkt zich door het fluitende of piepende, maar soms ook rauwe of schrapende geluid dat te horen is wanneer het paard inademt tijdens inspanning. Het wordt dan ook vaak pas opgemerkt wanneer paarden voor het eerst worden getraind.
Kan het kwaad? En hoe wordt het vastgesteld? Cornage levert bij de meeste paarden geen problemen op, alleen bij zware inspanning neemt het uithoudingsvermogen af. Deze paarden zouden dus prima in de basissport kunnen meelopen maar desondanks dalen deze paarden duidelijk in hun waarde.
Cornage is een verlamming van een stemband en het bijbehorende kraakbeentje in de keel bij een paard. Bij het ademen tijdens arbeid zal een paard de keel zo ver mogelijk open trekken.
Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband, in de meeste gevallen betreft het de linker stemband maar het kan ook bij beide voorkomen. Als de zenuwvoorziening van de spieren die de stemband aansturen uitvalt, raakt de stemband verlamd en hangt deze af in de luchtdoorgang.
In de meeste gevallen zullen de afwijkingen van de stemband en het kraakbeentje langzaam maar zeker verergeren. In de voorwaarden van de KWPN staat daarom ook duidelijk omschreven dat als een paard tijdens het centrale verrichtingsonderzoek alsnog geluid gaat maken, het cornage-onderzoek kan worden herhaald.
Een geopereerd paard kan niet meer hinniken. Omdat de linker- stemband vastgezet is, beperkt het hinniken zich tot een hees geluid.
Spat is een veelvoorkomende klacht waarvoor paardeneigenaren bij de dierenarts komen: het paard loopt niet lekker, niet rad of er is sprake van een duidelijke kreupelheid in het achterbeen. Spat is osteo-artrose van de 2 onderste van de 4 gewrichtjes in het spronggewricht.
Op het moment dat je paard symptomen laat zien zoals hoesten, neusuitvloeiing of lastiger ademhalen, is het goed om dit in de gaten te houden en contact op te nemen met de dierenarts. Paarden met IAD en RAO in de eerste fase help je enorm om erdoor heen te komen door ze zoveel mogelijk stofvrij te houden.
Hanentred is een aandoening van het zenuwstelsel van een paard, waarbij één van de achterbenen, of allebei, hoog wordt opgetrokken, soms tot op de buik. Het is vooral goed zichtbaar als een paard stapt. Het kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door een verwonding of het eten van giftige planten.
Het gebruik van vlas of houtkrullen kan ook bijdragen aan verminderen van de klachten. Daarnaast kan een neusnetje tijdens het rijden verlichting geven en het ongemak wat verzachten indien je paard met zijn hoofd schudt tijdens het rijden.
“Op een heleboel plekken in de luchtwegen en longen bevinden zich zogenaamde hoestreceptoren. Deze receptoren reageren op onregelmatigheden, zoals stofdeeltjes, bacteriën, slijm en virussen. In een reflex begint het paard te hoesten, om op die manier de longen en luchtwegen schoon te krijgen.
Ventipulmin®
Ventipulmin zorgt ervoor dat de luchtwegen zich verwijden en het slijm in de luchtwegen verdund wordt en gemakkelijker wordt afgevoerd. Het paard zal hierdoor beter kunnen ademen: de neusuitvloeiing en het hoesten verminderen.
Bacteriële infectie (droes, longontsteking) Virussen (influenza, rhinopneumonie) Stof (denk aan minder goede kwaliteit hooi, stro etc.) Een combinatie van bovengenoemde oorzaken.
Haal het paard bij de eerste symptomen van hanetred onmiddellijk uit de wei. Inspecteer de wei op de aanwezigheid van giftige planten. Door goed weidemanagement, zoals regelmatig maaien, gras inzaaien en bemesten, zal de grasmat verbeteren waardoor de hoeveelheid giftige planten minder wordt.
Loopstoornissen betreffen veranderingen in uw normale looppatroon, vaak verwant aan een ziekte of afwijking aan een ander gebied van uw lichaam. Loopstoornissen zijn één van de meest voorkomende oorzaken van vallen bij oudere volwassenen, goed voor 17% van alle valpartijen.
Gewoon biggenkruid is een giftige plant voor paarden. Ze komt steeds vaker voor in tuinen, weilanden en zelfs in de stad.
Symptomen van droes
De meeste paarden met droes hebben eerst koorts en een heldere, witte neusuitvloeiing. Na enkele dagen wordt die neusuitvloeiing pusachtig, worden de paarden sloom en willen ze slecht of helemaal niet eten. Doordat de lymfeknopen ontstoken zijn, zullen er abcessen gevormd worden.
Wat betekent het briesen bij paarden? Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is. Sommige dieren briesen als ze na een rit of training weer naar de wei kunnen.
Er zijn twee soorten hoest bij paarden: acute en chronische hoest. Hoewel een acute hoest met een goede behandeling binnen 1 tot 2 weken verdwijnt, is een paard pas na 3 maanden weer in volledige conditie. Wanneer een acute hoest niet tijdig wordt behandeld, kan dit resulteren in een chronische hoest.
Een piephak is een beengebrek waarbij we spreken van een zacht beengebrek. Zachte beengebreken typeren zich als overvulling van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Het wordt dan ook vooral gezien als een schoonheidsfout. De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard.
Wat dan goed beoordeeld kan worden is de stand van de voorvoeten van voren gezien. Staan de voeten naar buiten gedraaid, dan praten we over een franse stand, draaien de hoeven naar binnen dan is het paard toontredend.
Van een simpele, ongecompliceerde, verkoudheid herstelt een gezond paard meestal binnen één week. Bij hoge koorts die langer dan 24 uur aanhoudt, is het raadzaam je dierenarts te raadplegen.
Ademhalingsproblemen bij hond, kat en paard. In de zomer kunnen sommige dieren problemen krijgen met de ademhaling. Ze hijgen en hoesten en hebben maar weinig energie. Het is belangrijk dat de oorzaak van dit hijgen en hoesten achterhaald wordt.
De uitwendige ademhaling begint in de neus. Een paard kan in tegenstelling tot mensen niet door de mond ademhalen. De lucht komt daarom alleen binnen via de neusholte.