Geef baby's nog geen kaneelthee, venkelthee of anijsthee. In deze soorten kruidenthee kunnen plantengifstoffen zitten die niet goed voor ze zijn. In borstvoedingsthee zit vaak ook venkel of anijs en soms ook kaneel.
Wees voorzichtig, want sterk smakende kruiden en specerijen kunnen het maag-darmkanaal van je baby prikkelen. Bouw daarom altijd langzaam op en observeer de reactie van je baby op de nieuwe smaken.
Milde kruiden in je gerechten
Rozemarijn, kurkuma, knoflook, basilicum, nootmuskaat, … Je peuter mag alle kruiden in gerechten gewoon mee eten.
Een kind van 1 jaar mag niet alles eten en dat geldt ook voor grote hoeveelheden zout. Zout is vaak te vinden in kant-en-klare producten of soepen uit zakjes. Ook broodbeleg is een punt van aandacht. Smeerkaas, leverworst en paté zijn producten die een kind van 1 jaar nog niet mag eten.
In principe mag je je baby alles geven, behalve zout, zwarte en rode peper. Je baby moet echt nog wennen, dus voeg niet meteen te veel van een kruid toe. Hapjes op smaak brengen met kokosmelk of geconcentreerde tomatenpuree is nu ook een goed idee.
Geef baby's nog geen kaneelthee, venkelthee of anijsthee. In deze soorten kruidenthee kunnen plantengifstoffen zitten die niet goed voor ze zijn. In borstvoedingsthee zit vaak ook venkel of anijs en soms ook kaneel.
“Je mag baby's gerust pikant eten voorschotelen, dan zullen ze beter eten”, aldus Lewis. “Maar wees ook niet té kwistig met kruiden, want de smaakpapillen van kinderen zijn nog niet volledig ontwikkeld.” Kinderarts en diëtiste Tamara Melton geeft haar collega volledig gelijk.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
Zout kan schadelijk zijn voor kinderen onder de 4 jaar. Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.
Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes.
Kook de in blokjes gesneden tomaat ongeveer 8 minuten in een steelpan met kokend water.
Milde aroma's: van deze minder dominante kruiden mag men een koffielepel of iets meer gebruiken. Onder deze kruiden rekent men basilicum, komijnzaad, dille, venkelzaad, dragon, look, marjolein, wilde marjolein (oregano), tijm, bonenkruid, kurkuma (of Indische saffraan).
Ui en knoflook kunnen gaar gekookt vanaf 8 maanden deel uit maken van babyvoeding. Wij raden het aan om ze gaar te gebruiken omdat ze hierdoor zachter van smaak zijn dan rauw. Bij het bereiden van ui blijft het vervelend om tranende ogen te krijgen!
Het advies is om aan kinderen tot 1 jaar geen thee met kaneel, venkel of anijs te geven, vanwege de plantengifstoffen die erin zitten. Baby's kunnen vrij snel te veel van deze stoffen binnenkrijgen. Deze thee helpt ook niet tegen bijvoorbeeld darmkrampjes, zoals weleens beweerd wordt.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
VLEES, VIS, SCHAAL- EN SCHELPDIEREN EN EIEREN
Rauwe schaal- en schelpdieren. Rauwe of voorverpakte gerookte vis zoals sushi en gerookte zalm. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig). Lever.
Je kan fruit prakken. Denk hierbij aan een avocado of banaan. Leg plakjes groente of fruit op de boterham, zoals plakjes komkommer, tomaat of aardbei. Je kan bijna alle groente en fruit pureren en als spread op brood smeren.
Vlees: in rauw vlees zitten ziekmakende bacteriën. Je kunt je kind daarom beter geen rauw vlees geven, zoals ossenworst, filet americain, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
18 maanden t/m 2,5 jaar
Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 12:00 en 13:00 start middagslaapje van ongeveer 2 uur en 15 minuten voor kindjes van 18 maanden en ongeveer 2 uur voor oudere kinderen. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine.
Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Snij groente en fruit daarom altijd in vieren tot je kind vijf jaar is, vanaf die leeftijd kunnen kinderen gecontroleerder slikken. Vergeet ook knakworsten niet: die zijn even groot als de luchtpijp en zacht, dus kunnen vervormen. Snijd knakworsten altijd in de lengte en in stukjes van een centimeter.
'Pittige kinderen' zijn snel verdrietig of flink boos, komen vaak in 'opstand', hebben moeite met nee' en 'moeten'. Deze kinderen kunnen bazig, koppig en dwingend zijn. Ze willen graag bepalen hoe dingen gaan en hebben behoefte aan de regie nemen. Ze zijn vaak niet flexibel wat kan leiden tot een uitbarsting.
Sporen van de bacterie kunnen via de pootjes van bijen in honing terechtkomen. De bacterie kan ook voorkomen in thuis bereide en langdurige bewaarde groenten en vlees, knoflook en olie. Het is aan te raden om kinderen tot 1 jaar geen honing te geven om infantiel botulisme te voorkomen.
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.