Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig. De gele bladeren zijn helaas niet meer te herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat de nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Het eerste dat u moet controleren wanneer de bladeren van uw plant geel worden, is de watergift. Het kan zijn dat u uw planten te weinig water geeft. Planten hebben vocht nodig om te overleven, en een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en uiteindelijk verwelken.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Gebrek aan voedingsstoffen, zoals stikstof, ijzer of magnesium, is een mogelijkheid. Of misschien geef je je groene maatje net iets te veel of te weinig water. Overbewatering en onderbewatering kunnen allebei tot die nare gele bladeren leiden.
Vaak worden de bladeren dan eerst geel of juist heel bleek. Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven.
Doffe bladeren met weinig kleur
Een van de eerste tekenen dat je kamerplanten niet genoeg licht krijgen, is verkleuring van de bladeren. De bladeren kunnen een gelige kleur krijgen of zelfs wit worden. Dit komt doordat de plant niet genoeg chlorofyl aanmaakt, wat zorgt voor de groene kleur in de bladeren.
Een plant laat z'n bladeren vallen uit stress. Dat kan door veel te weinig of veel te veel water zijn, maar vaak is een plotse temperatuursverandering of een bruuske verandering van licht de oorzaak. Heb je je plant recent verhuisd? Verhuizingen zijn heel stressvol voor kamerplanten, dan gaan ze even in shock.
Bruine randjes wel of niet afknippen? De bruine randjes kan je zeker afknippen, maar let op dat je niet in het groene – en dus gezonde – gedeelte knipt én dat je een schone schaar gebruikt. Anders zal er namelijk gewoon een nieuwe bruine rand ontstaan en is er een verhoogde kans op infecties.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Zelf plantenvoeding maken: bananenschil
Snijd bananenschillen fijn en leg ze op de bodem van plantgaten. Daar geven ze kalium en andere nuttige voedingsstoffen af. Maar je kunt ook 'bananenwater' maken van de schillen. Laat daarvoor wat bananenschillen een dag of twee weken net onder een laagje water.
Universele plantenvoeding is geschikt voor al je kamerplanten, alleen orchideeën hebben een heel specifieke andere voorkeur. Verder kun je kiezen tussen staafjes of vloeibare voeding. Staafjes stop je één keer per 8 weken in de grond en daarna hoef je er een tijd niet naar om te kijken.
Krijgt je Yucca plant gele bladeren dan is te veel water waarschijnlijk de oorzaak. Bij een Yucca met geel blad is de potgrond te nat, laat de grond eerst helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Soms kan het voorkomen dat de grond juist te droog is en daardoor wordt je Yucca geel.
Gele bladeren bij een Calathea is een teken dat jouw plant veel te veel water krijgt. Iets minder water geven dus! Naast gele bladeren, kunnen Calathea's ook bruine bladeren krijgen. Dan is er vaak sprake van wortelrot óf een te droge lucht.
Gele bladeren van de pannekoekenplant
Dan geef je waarschijnlijk te veel water of te weinig/veel licht. 1x per week wateren is voldoende en plaats je plantje niet in de volle zon. De gele blaadjes kan je van het stammetje afhalen. Zo kan de plant zijn volle energie steken in de gezonde blaadjes.
Hoe red je je verdrinkende plant?!
Stop onmiddellijk met water geven. Zaak is om de wortels te laten herstellen. Wil je het rigoureus aanpakken, dan haal je de plant uit z'n pot, verwijder je zoveel mogelijk van de vochtige potgrond en vervang je die natte potgrond door drogere potgrond.
Heeft jouw plant veel dorre blaadjes of een hele stengel zonder bladeren? Dit soort planten zijn vaak makkelijk te redden: stimuleer nieuwe groei door de plant te snoeien! De plant stopt zijn energie dan in het produceren van nieuwe bladeren, in plaats van het redden van oudere blaadjes.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Als een blad echt te veel licht krijgt, vormen zich vrije radicalen.Dat zijn schadelijke stoffen die eiwitten, membranen en het DNA in de cel aantasten.De cellen sterven dan af. Vooral de top van het gewas kan daar last van krijgen en ook hier is de oplossing: het licht beter verdelen.
Iedereen weet dat een plant licht nodig heeft om door middel van fotosynthese te groeien. Fotosynthese is een proces waarin energie wordt gebonden en suiker wordt geproduceerd. Maar naast het leveren van energie speelt licht ook een sleutelrol in veel andere plantenprocessen zoals fotomorfogenese en fotoperiodisme.
Te veel licht: Als een plant te veel licht krijgt, kun je dit zien aan verbrande plekken op de bladeren.Het blad kleurt dan eerst geel, en in sommige gevallen zelfs bruin langs de randen. Te weinig licht: Als een plant te weinig licht krijgt, kun je dit zien aan de houding van de plant.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad.