Het plaatsen van een heupprothese is een veelvoorkomende operatie in de Sint Maartenskliniek. Daarbij vervangen wij uw heup of een deel daarvan door een kunstheup.
Je kunt bij de meeste ziekenhuizen in Nederland terecht voor het plaatsen van een nieuwe heup. Heb je bijzondere behandeling nodig? Dan kan het zijn dat het ziekenhuis je doorstuurt naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd.
Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Tijdens de heupoperatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Hou er echter rekening mee dat uw nieuwe heup tot 3 maanden na de heupoperatie pijnlijk kan zijn. De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt minder na ongeveer 2 weken na de heupoperatie.
Hoogste score Elsevier klinieken test
Orthoparc kliniek voor innovatieve orthopedie is 739 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.4.
Voor een heupoperatie blijft u meestal 2 dagen in het ziekenhuis. Na de operatie duurt het nog wel een tijd voordat u alles weer kunt. De eerste 6 weken moet u op 2 krukken (of met een rollator) lopen, daarna nog 6 weken met 1 kruk. Meestal kunt u na 6 weken weer autorijden.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.
Lopen: 5-10 x in het uur (bijv. even naar de wc, douche, kopje koffie etc.). U mag de Gecementeerde Heupprothese volledig belasten maar gebruik krukken ter ondersteuning. U moet de ongecementeerde Heupprothese de eerste 6 weken 50% belasten, dus 6 weken met krukken lopen.
Als u voor de operatie ook regelmatig fietste mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en u moet zich zeker goed genoeg voelen om te fietsen. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. Oefenen op een hometrainer is aan te raden.
Dr. Frank Faber vestigde zich als Algemeen orthopedisch chirurg in oktober 1995 in het Leyenburg Ziekenhuis. Sinds 2007 heeft hij zich volledig toegelegd op de behandeling van voet- en enkel afwijkingen. Hij is daarmee een van de weinige full time voet/enkel chirurgen in Nederland.
Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro. Bijna in alle gevallen wordt dus te laag geschat, dat geldt ook voor andere behandelingen en operaties.
Artrose is een aandoening die de verschillende structuren in en rond uw gewricht aantast. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van artrose en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.
De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer twee weken na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. In het eerste jaar na de operatie voelt men soms een doffe pijn na lange wandelingen.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Drempel op: eerst het niet-geopereerde been, daarna het geopereerde been bijtrekken en tot slot de krukken.
U slaapt het veiligst op uw rug, met een dik kussen tussen de benen. Wij adviseren u dit de eerste zes weken te doen. Is slapen op de rug voor u erg lastig of onplezierig, dan kunt u na twee weken ook op uw zij slapen, met een groot, stevig en dik kussen tussen uw knieën geklemd. Overleg eerst met uw fysiotherapeut.
Wat doet een orthopeed? Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Orthopedie is dus een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen.
Orthopedie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn de botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.
Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 729 orthopeden in Nederland bekend. Het gemiddelde cijfer van alle orthopeden in Nederland is een 9.0 op basis van 10848 waarderingen.
De eerste 6 weken na de operatie is het risico van luxatie (het uit de kom schieten) van de heup het grootst. Om dit te voorkomen mag u de volgende bewegingen absoluut niet maken: het geopereerde been over het andere been heen leggen. geen gecombineerde bewegingen maken.
Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been en geen krukken meer nodig heeft, kunt u na zes weken weer gaan autorijden. Rijdt u in een automaat en bent u aan uw linker heup geopereerd, dan kunt u weer gaan autorijden op het moment dat u hier aan toe bent.
Wanneer mag je weer autorijden na een heupoperatie? Het advies van specialisten is duidelijk: de eerste zes weken mag je sowieso geen autorijden. Na zes weken ga je op controle bij de specialist. Dat is het moment waarop je kunt informeren wanneer je weer mag autorijden na de heupoperatie.