De Frieslander is een aardappel die eigenlijk tussen vast en bloemig in zit met een lekkere smaak. Ook is het een vroege soort, die meestal verkrijgbaar is van juni tot en met januari. Na het koken krijgt de Frieslander een lichtgele kleur. De Frieslander is een veelzijdige aardappel.
Vroege aardappelen zijn aardappelen die als eerste geoogst worden. Bij de vele aardappelrassen die er zijn wordt een onderscheid gemaakt tussen vroege aardappelen en late aardappelen. Vroege aardappels worden ongeveer 3 maanden na het poten gerooid, meestal in juni of juli.
Frieslanders zijn geelbruine, kruimige aardappelen die bij het koken lichtgeel van kleur wordt. Door zijn gladde schil is de Frieslander ook eenvoudig te schillen. De Frieslander pootaardappelen groeien uit tot vroege aardappelen die vrij goed resistent zijn tegen zo ongeveer alle gebruikelijke aardappelziektes.
Als het gaat om een aardappelsoort die echt geschikt is voor friet dan is dat bintje of frieslander. De twee soorten lijken op elkaar en zijn beide uitstekend voor frieten. Het is aan te raden om grote bonken van deze aardappelen te bestellen, zo kunt u patat van een mooi formaat maken.
De beste tijd om te poten is half april. Zorg ervoor dat de grond goed los is en poot de aardappel op een diepte van ongeveer 6 tot 8 cm. U kunt beginnen met het oogsten als de bovenste bladeren beginnen af te sterven. Vroege rassen oogst men in juni-juli.
ANNABELLE AM-RAS
Net als het ras Frieslander, een zeer vroege aardappel. De knol is lang-ovaal met een geelkleurig tot blanke schil. Hij lijkt qua vorm en smaak op de Roseval aardappel. Het vruchtvlees is lichtgeel en de smaak is heerlijk.
Oogsten. Vroege aardappelen kun je al oogsten als de knollen groot genoeg zijn, terwijl het loof nog niet is afgestorven. Aardappelen om te bewaren, oogst je pas als het loof is afgestorven. De aardappel is dan afgerijpt en is daardoor langer houdbaar.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Je kunt knollen in de grond laten totdat je klaar bent om ze op te eten, maar wacht niet te lang, want ze kunnen rotten of vast komen te zitten in de grond als er vorst optreedt. Aardappelen kun je lang bewaren in de grond, maar wacht niet te lang om ze eruit te halen.
De Frieslander kook je meestal tussen de 15 en 18 minuten. Dit hangt vooral af van de grootte van de aardappelen. Bij het koken is het belangrijk dat de aardappelen ongeveer hetzelfde formaat hebben. Als je veel kleine aardappelen hebt en enkele grote, zijn de kleine aardappelen veel eerder gaar.
De Frieslander is een vastkokende aardappel, maar wel kruimig op je bord. Het is een vroege aardappel, eind juni/half juli wordt de aardappel geoogst. Vind u de Bildtstar te vastkokend, dan is Frieslander een heel goed alternatief.
De Frieslander is een kruimige, geelbruinige, ovale aardappel die na het koken lichtgeel van kleur wordt. Deze smaakvolle kruimige aardappel is ook zeer geschikt voor stam en puree. Waar komt de Frieslander vandaan: De Frieslander komt uit Nederland.
De Frieslander is een aardappelras met ovale knollen, een gele, gladde tot matig gladde schil en is tamelijk geel van binnen. Het is een kruimige aardappel, die goed gebruikt kan worden om te bakken, te poffen of te frituren.
Vroege piepers oogst Aardappelshop over het algemeen onrijp. Halfvroege en late aardappelen pas zodra het loof verdord is. De halfvroege pieper oogst u het beste tussen augustus en eind september. De late variant mag wat langer staan.
Zoals reeds aangehaald, kan je bladgewassen als voor- of nateelt zetten op andere percelen. Hoofdgewassen waar geen voor- of nateelt mogelijk is, zijn: winterwortel, witloof, knolselder, pastinaak, schorseneer, rode biet en late aardappelen. Aardbeien worden in het najaar gepland, dit kan na een aardappelteelt.
Het Bintje is een kruising tussen verschillende aardappelrassen. Het is een zogenoemde middelvroege aardappel.
Hoeveel pootaardappelen je nodig hebt, hangt af van hoeveel plaats je vrij hebt in de moestuin en hoeveel kilogram je wenst te oogsten. Gemiddeld mag je rekenen op ongeveer 4 kg oogst per vierkante meter geplante pootaardappelen.
Waar halverwege de vorige eeuw nog vele handen hielpen bij het looftrekken van aardappels om het blad te doen afsterven, wordt loof tegenwoordig vooral doodgespoten. Met metingen kan de hoeveelheid gif beter worden afgestemd op de fase waarin de plant zich bevindt.
Hoeveel aardappels kunnen we oogsten van een enkele aardappelplant? 3 tot 25. Het hangt onder meer af van het ras, de grootte van het pootaardappel dat we gebruiken (pootgoed) en de plantafstanden.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.
De juiste aardappel
Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen. De Agria aardappel biedt het juiste compromis.
Kun je in augustus nog aardappelen planten? Ja, maar ze zullen kleiner zijn dan gewoonlijk. Aardappelen moeten vroeg in het voorjaar worden geplant, zodat ze tijdens de zomermaanden snel zullen groeien. Aardappelen hebben veel zon en warm weer nodig om goed te produceren.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.