Een molton hoeslaken ledikant of matrasbeschermer ledikant houdt zodoende het ledikantmatras langer mooi, schoon en fris. Voor een standaard ledikantmatras heb je een molton 60x120cm of matrasbeschermer 60x120cm nodig.
Stevig en dik genoeg
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
Je stapt vaak over van wiegje naar ledikant na drie tot zes maanden. Daarna gaan baby's te veel draaien en worden ze te groot. Een wiegje is dan niet meer veilig. Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens.
Een wieg of ledikant opmaken
Dit houdt in dat de voeten van je baby maar net van het voeteneinde af liggen. Je kleine ligt dus helemaal onderin het bed. Dit voorkomt dat je baby onder het beddengoed terechtkomt en er een risico op verstikking ontstaat. Zo kan je baby veilig slapen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
In principe zijn er twee standaard afmetingen bij dekens die je kunt aanhouden. Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm.
Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.
Het beste babymatras is het Princess ledikant matras. Dit matras scoort vooral goed op luchtdoorlating en veiligheid. Door de goede luchtdoorvoer en vochttransport blijft het matrasje fris en ligt de baby er comfortabel in.
Beste uit de Test: IKEA HIMLAVALV 3D
Dit matras van IKEA is 120 x 60 cm groot en 10 cm dik. Het matras is wat duurder, maar daar krijg je wel wat voor terug. Het is van uitstekende kwaliteit en scoort op geen enkel onderdeel een onvoldoende.
Deze Cinderella Topper Molton is de beste matrasbeschermer op de markt. Voor de meesten is een matrasbeschermer van molton een goede keuze. Dit komt omdat molton matrastoppers zeer absorberend en duurzaam zijn. Dit molton hoeslaken van Cinderella is gemaakt van 50% katoen en 50% polyester.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Gebruik een goed passende babyslaapzak en/of lakentje en deken. Met een lakentje en deken maak je het bedje kort en strak op. Voetjes bijna tegen het voeteneinde en beddengoed tot de schouders. Laken en deken goed instoppen aan zijkanten en voeteneinde.
Kort opmaken
Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is. Ook niet als fabrikanten beweren dat hun dekbed is goedgekeurd voor baby's.
De kinderwagen maak je inderdaad op zoals een bedje ik had een hoeslaken een hydrofiele luier voor onder het hoofdje (ik gebruikte geen plastic matje trouwens) ik had alleen een dekbedje op maat gemaakt met een hoes erom heen maar als je dat niet hebt moet je een deken+lakentje gebruiken.
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor.
De dekens, wrappers en cocoons zijn hier ideaal voor. De Cocoon heeft hetzelfde effect als een voetenzak, maar is speciaal ontworpen voor pasgeboren kindjes en is kleiner, zodat je kindje niet omlaag kan zakken. Wil je liever dat je pasgeboren kindje wordt ingepakt, dan zijn er dekens en wrappers.
In de winter heeft je baby warme kleding nodig. Verschillende lagen zijn erg handig: je kan dan makkelijk een laagje aan- of uittrekken als dat nodig is. Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.