's Nachts verlies je ongeveer een halve tot een hele kilo lichaamsgewicht. Voor een groot deel is dat water. Een slaapdieet zal er niet voor zorgen dat je erg veel afvalt, maar door iedere nacht goed te slapen zul je de overtollige kilo's wel gemakkelijker kwijtraken.
We verbranden door al deze processen de hele nacht calorieën. Voor een persoon van 68 kilo is de geschatte calorieverbranding tijdens een zeven uur durende nachtrust iets meer dan 440 calorieën. Dat is vergelijkbaar met ongeveer 35 minuten hardlopen.
Poepen en afvallen
Je weegt oprecht een stuk minder na het poepen. Zorg er simpelweg voor dat je naar de wc moet en je lichaam doet de rest. Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Het 10 kilo afvallen in 4 weken is al weer meer realistisch, want dat is 2,5 kilo per week. Als je overgewicht hebt, zou je in deze 4 weken al ver kunnen komen met een extreem koolhydraatarm dieet. Bij overgewicht kan je met een koolhydraatarm dieet in het optimale geval tot wel 2 kilo per week verliezen.
Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen. De hersenen blijven namelijk alerter als u trek heeft en dat houdt een ontspannen slaap tegen.
Terwijl je slaapt, is je lichaam hard aan het werk. Je verbrandt ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht per uur. Als je acht uur slaapt en 60 kilo weegt, verbrand je in een nacht dus ongeveer 432 calorieën. Dat loopt op tot 720 calorieën bij een lichaamsgewicht van 90 kilo.
Hoeveel je hier verbrand verschilt per persoon, het hangt namelijk af van je gewicht. Vermenigvuldig je gewicht met 0,9 en je weet hoeveel jij tijdens jouw nachtrust verbrand. Het zijn misschien niet de hoogste getallen die je verbrandt, maar het laat wel zien dat je met niks doen ook calorieën verbrand.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
1 gram koolhydraat bindt zich in je lichaam aan 3 gram water. Ze kunnen dus tot wel 3x hun gewicht in vocht vasthouden. Dit is dus vaak wat er gebeurd als je één 1 dag 2 kilo aankomt wanneer je de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan na een flinke eetbui. Je kan zomaar 2 kilo zwaarder zijn dan de vorige dag.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Je weegt in de ochtend minder zwaar, omdat je lichaam volgens wetenschappers 's nachts veel vocht is verloren en daarom wat uitgedroogd is.
Afhankelijk van je gewicht verbrand je meer of minder calorieën als je wandelt (of welke vorm van beweging dan ook). Gemiddeld is dat 55 calorieën per gelopen kilometer. In 10.000 stappen gaan ongeveer 7 tot 8 kilometer. Dus idealiter verbrand je tussen de 400 en de 500 calorieën per dag door beweging.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt).
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Eén kilo lichaamsvet staat gelijk aan ongeveer 7.700 kcal. Dat komt omdat het lichaamsvet slechts uit 72% tot 87% puur vet bestaat. De rest van deze massa zijn vloeistoffen en eiwitten. Dat betekent in theorie dus dat je met iedere 7.700 kcal die je níét eet of extra verbrandt, één kilogram lichter wordt.
Wat dacht je van aankleden (88 kcal), traplopen (280 kcal), koken (88 kcal), afwassen (81 kcal), dagelijkse boodschappen (93 kcal) en tv-kijken of lezen (beide 35 kcal).
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Oorzaak: slaapproblemen
Beide stoornissen kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld overdag streng diëten, stress of een verstoord bioritme. Maar ook je slaapkwaliteit is een belangrijke speler. Vaak ligt een andere slaapstoornis namelijk aan de basis van het bewust of onbewust nachtelijk eten.