In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat. Een leuk zelfgemaakt label er op met de datum van het maken is wel handig!
Maar een ongeopende pot appelmoes is bijzonder lang houdbaar. Je gelooft het niet, maar volgens onderzoeksprogramma Kassa groen van BNNVARA is appelmoes tot drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog net zo lekker en veilig om te eten.
Appelmoes gaat helaas snel over de datum. Ook al staat er een datum op die nog niet geweest is, kan het zijn dat de appelmoes al gaat schimmelen als je de pot even geopend hebt gehad. Het is niet aan te raden om appelmoes die open gestaan heeft na drie dagen nog te eten.
Wanneer je de appelmoes hebt gemaakt kun je deze prima bewaren. Zorg ervoor dat je wel schoon werkt. Dit wil zeggen dat je het potje waarin je de appelmoes wilt bewaren eerst goed uitkookt (even in kokend water meekoken) en schoon keukengerei gebruikt.
Appelmoes bewaren
De houdbaarheid van ingevroren appelmoes komt op maximaal 3 maanden.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
Dan kun je het maximaal 4-5 dagen bewaren in de koelkast. Laat de appelmoes wel goed afkoelen voordat je de bak of pot afsluit.
In de koelkast kan je zelfs 60 dagen na opening van de bag-in-box nog zonder problemen genieten van dit vruchtendrankje. Het appelsap van Pur Natur wordt gemaakt zonder toevoeging van suiker, water of bewaarmiddel.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes.
Compote volledig afkoelen; mengsel zal indikken als het afkoelt. Bewaar in een pot in de koelkast voor maximaal een week.
Ligt een rotte appel bij nog niet aangetast appels, dan zullen deze snel ook rottende plekken kunnen gaan vertonen. Vandaar ook het spreekwoord over een rotte appel. Geschilde appels of appelstukjes kun je in de koelkast nog 1 tot 2 dagen bewaren. Maar dan wel in een afgedekt bakje.
Ook kun je appelcompote prima invriezen, want dat is eigenlijk moes met grote stukken appel. Er zijn wel twee dingen waar je rekening mee moet houden. Je kunt reeds ontdooide appelmoes niet een tweede keer invriezen. Gekochte appelmoes uit blik of pot, daarvan raden we het invriezen af.
In de fruitschaal: 5-7 dagen. In de bijkeuken: 3 weken. In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
De appelstroop is na het openen, mits er een schoon mes gebruikt wordt, in ieder geval 4 weken houdbaar. De appelstroop moet in de koelkast (4-7 graden Celsius) bewaard worden na openen.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De ideale bewaartemperatuur is 4-5 graden.Geef de appels een donkere bewaarplaats.Controleer regelmatig op rotte appels en verwijder deze. Hiermee voorkomt u besmetting op de nog gezonde appel.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Appelsap Puur
Dat klinkt misschien chemisch, maar dit zuur is niets anders dan vitamine C. Dit sap is soms troebel omdat het minder wordt gefilterd dan helder appelsap, maar dat maakt het niet gezonder. Integendeel: puur appelsap bevat zelfs meer suikers dan appelsap uit concentraat.
Als de pot eenmaal is geopend, is de ahornsiroop 3 tot 6 maanden houdbaar. Het kristallisatieproces is begonnen en daarom is het raadzaam om de siroop in een voedseldoos of andere luchtdichte containers te gieten om de kristallisatie van de suiker te vertragen.
Appelmoes wordt bereid door appels met kristalsuiker in weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken. Vervolgens wordt dit brouwsel door een passeerzeef geperst, of fijn gemalen. Van appelcompote wordt gesproken, wanneer de appels grof zijn gemalen. Appels kunnen geschild of ongeschild worden gekookt.
Voor een lekkere moes of compote is de Goudreinette de perfecte keus. Maar je kan ook eens de Cox, Elstar, Jonagold, Braeburn of Wellant proberen. Die zorgen voor een iets zachtere smaak.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast.