Een bisdom of diocees is een kerkrechtelijk afgebakend gebied dat onder het bestuur van een lokale bisschop staat. Deze territoriale indeling wordt gebruikt in meerdere christelijke groeperingen, waaronder de Rooms-katholieke, Orthodoxe, Oudkatholieke, Anglicaanse en Lutherse Kerk.
De Nederlandse kerkprovincie telt zeven bisdommen: het metropolitane aartsbisdom Utrecht en de suffragaanbisdommen 's-Hertogenbosch, Roermond, Breda, Haarlem-Amsterdam, Groningen-Leeuwarden en Rotterdam.
De bisschop en de aartsbisschop
De bisschop is dus een priester die aan het hoofd van een bisdom staat.
Monseigneur Lode Aerts (26 april 2021) Monseigneur Patrick Hoogmartens (23 april 2018)
Reacties. Officieel is het "Weleerwaarde heer", of, als hij een doctorstitel heeft: Weleerwaarde zeergeleerde heer.
Op dit moment zijn priesters en monniken verplicht celibatair te leven. Dat betekent: bewust kiezen voor een leven zonder seks. Maar in de rooms-katholieke kerk mogen ze ook niet getrouwd zijn en omdat buitenechtelijke seks niet mag, komt dat op celibatair leven neer.
De Nederlandse kerkprovincie bestaat uit zeven bisdommen: één aartsbisdom (het aartsbisdom Utrecht) en zes suffragane bisdommen.
De kerken zijn eigendom van de gemeente of de kerkfabriek. En de kerkfabriek is een overheidsinstelling.
Jan van Arkel, die de kandidaat was van de Utrechtse kanunniken en de steun van Willem IV van Holland genoot, werd uiteindelijk in 1342 tot bisschop benoemd. Op dat moment was de toestand van het bisdom zorgwekkend.
Een kazuifel is een misgewaad voor priesters van de Latijnse Kerk. Het Nederlandse woord kazuifel is evenals het Franse en Engelse chasuble afkomstig van het Middeleeuws-Latijnse casubula, een nevenwoord van het Laat-Latijnse casula, dat een mantel met hoofdkap aanduidde.
Priester (hogere wijding) Diaken (hogere wijding) Subdiaken (hogere wijding) Exorcist (lagere wijding)
Monseigneur is een aanspreektitel. De min of meer informele titel wordt gebruikt voor prinsen, rooms- en oud-katholieke aartsbisschoppen en bisschoppen. Langere aanspreektitels voor deze hoogwaardigheidsbekleders zijn respectievelijk Uwe Koninklijke Hoogheid, Uwe Hoogwaardige Excellentie.
Kardinalen zijn na de paus de voornaamste hoogwaardigheidsbekleders van de Rooms-Katholieke Kerk. De kardinalen helpen en adviseren de bisschop van Rome bij het bestuur van de Kerk en kiezen na diens overlijden of aftreden in een conclaaf een opvolger.
Een kapelaan is een rooms-katholieke parochiepriester die aan een pastoor is toegevoegd. De officiële, kerkrechtelijke naam voor deze functie is 'parochievicaris'. 'Kapelaan' is evenals het Engels/Franse woord chaplain ontleend aan het Middeleeuws Latijnse woord cappellanus of capellanus.
Aan de herbestemming van kerken gaat de 'ontwijding' vooraf. Het is een voorwaarde om aan een kerk een nieuwe bestemming te kunnen geven. Immers, in het geval de kerk niet meer voor religieuze activiteiten wordt gebruikt dient deze aan de eredienst te worden onttrokken alvorens een nieuwe bestemming te verkrijgen.
De meeste kerken zijn het eigendom van de parochie waar die kerk staat. Toch kan een parochie zijn eigen kerken niet zomaar sluiten. Dat besluit wordt genomen door de bisschop van het bisdom waar die parochie bij hoort.
52,76% van de Belgische bevolking noemt zichzelf katholiek, en 9,42% praktiserend katholiek. Dat is een schatting, gebaseerd op een aantal Europese studies uit 2017.
Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland zijn met 11 tot 14 procent de provincies met de meeste hervormden. De inwoners van Friesland geven het vaakst aan tot de PKN te behoren, terwijl ook een relatief groot deel zegt gereformeerd te zijn.
Johannes Willibrordus Maria Hendriks (Leidschendam, 17 november 1954) is een Nederlands geestelijke en een bisschop van de Rooms-Katholieke Kerk. Sinds 1 juni 2020 is hij bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Mgr. Hendriks na zijn wijding als bisschop op 10 december 2011.
Een kardinaal of Prins der Kerk (afkomstig van het Latijnse cardo = spil, "waaromheen iets draait") is een zeer hoge rang (eigenlijk meer: een waardigheid) in de hiërarchie van de Rooms-Katholieke Kerk. Het is na de paus de hoogste rang. Men spreekt van het creëren van kardinalen.
Getrouwd met de kerk
Volgens Vatican Insider hebben tussen 1970 en 1995 bijna 50 duizend katholieke priesters de kerk verlaten om te kunnen trouwen. Priesters van de Anglicaanse, Protestantse en Orthodoxe kerk mogen overigens wel trouwen. Het celibaat ligt al enige tijd onder vuur.
Jodendom: Joodse religieuze leiders hebben nooit een celibaat gekend. Sterker nog, trouwen geldt als een plicht.
Het verschilt per kerkgemeente hoe streng zij met regels rond het huwelijk omgaan. Sommige kerken vinden het geen probleem wanneer je voor de tweede keer trouwt, maar bij andere kerken moet je het eerste huwelijk eerst officieel laten ontbinden door de dominee, voordat jij en je lover elkaar het ja-woord kunnen geven.