Maar waarom bijten sommige mensen hun nagels tot bloedens toe en beginnen anderen er niet aan? Het Canadese onderzoek geeft een mogelijk antwoord: perfectionisme. De groep die niet van huid, haar of nagels kon afblijven, was veeleisend en had meer moeite om te ontspannen en om de eigen emoties te bedwingen.
Losse, harde velletjes verergeren de drang tot nagelbijten. Smeer je nagelriemen elke ochtend en avond in met een druppeltje olie of speciale handcrème om te voorkomen dat je nagelriemen uitdrogen. Er zijn ook handcrèmes verkrijgbaar die niet alleen je huid verzorgen, maar ook je nagels versterken.
Sommigen hebben na twee maanden het nieuwe gedrag al helemaal in hun systeem zitten en bij anderen duurt het juist langer. Wees dus niet te streng voor jezelf door te stellen dat jij met drie weken al compleet van je nagelbijt-gewoonte af moet zijn.
Wanneer je nagelbijt, komt dit vuil in je mond terecht, wat tot infecties kan leiden. Ingegroeide nagels: langdurig nagelbijten kan tot een verkeerde nagelgroei leiden. Een slechte adem: door te nagelbijten krijg je nog meer bacteriën in je mond. Deze kunnen voor een slechte adem zorgen.
Nagels groeien gemiddeld met 0.1mm per dag. Afhankelijk van hoeveel mm je eraf gebeten hebt en hoe lang je je nagels wilt, kan het 50 dagen ( 1/2 cm ) tot 100 dagen ( 1 cm ) duren.
Veel mensen bijten nagels en er is gebleken dat dit niet alleen slecht voor de handen is, maar ook voor de tanden. Nagelbijten kan er namelijk toe leiden dat de tanden langzaam afbreken en/of het tandglazuur aangetast wordt. Is je gebit je dierbaar, zorg dan dat je het goed verzorgt.
Sommige kinderen beginnen op kleuterleeftijd met nagelbijten. Meestal wordt dat veroorzaakt door spanning of opwinding. Maar ook verveling kan een oorzaak zijn, net als een manier om frustraties te uiten of aandacht te krijgen. Nagelbijten is niet alleen een nare gewoonte, het kan ook schadelijk zijn.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Er zitten bacteriën onder de nagels, die naar de mond gebracht worden. Dit kan infecties in de mond veroorzaken. Het doorslikken van deze vieze nagels kan voor maagproblemen zorgen.
De nagelbeugel trekt zo als het ware de nagel uit de nagelwal, waardoor de klachten vrijwel direct verminderen. De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel, zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Verleng het nagelbed
Je kunt de grootte van je nagelbed niet veranderen maar wel langer laten lijken. Dat doe je door je nagels aan de onderkant niet meer schoon te maken met een scherpe vijl of iets anders dat het vuil wegschraapt.
De BIAB-nagels blijven 3 tot 4 weken zitten. Je kunt de behandeling blijven herhalen, zo vaak je wilt. Let op: het moet wel, net als gellak, professioneel eraf gehaald worden in een salon.
De nagelriem is het randje tussen de nagelplaat en de huid van je vinger of teen. Het zorgt ervoor dat er geen vuil, bacteriën en ziektes via de nagel onder je huid kunnen komen. Het is dus belangrijk om deze goed te verzorgen, bijvoorbeeld met DIY nagelriemolie.
Je nagels groeien mogelijk nooit meer terug // Chronisch nagelbijten kan het nagelbed beschadigen. Een blootgelegd nagelbed kan ervoor zorgen dat je nagels niet meer zullen groeien.
De eitjes kunnen ook in voedsel terechtkomen. Bij kinderen komt besmetting gemakkelijker voor vanwege nagelbijten en duimzuigen. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam tot wormpjes. Ze paren, de vrouwtjes leggen hun vele eitjes en de cirkel is rond.
Bij een acuut paronychium stopt de nagel met groeien en kan hij gedeeltelijk loskomen. Dikwijls treedt er verkleuring op en vormt er zich vocht of etter onder de nagelplaat (i.e. de zichtbare bovenkant) die de nagel soms wat naar boven duwt.
De nagel van je wijsvinger groeit dus sneller dan die van je pink. Maar je duimnagel groeit het langzaamst – aan je duim ontbreekt ook een kootje. Je tenen zijn korter dan je vingers en die nagels groeien circa drie keer zo langzaam. Verder groeien je nagels sneller aan de hand waar je het meeste mee doet.
Kosten nagelbeugel
De kosten van een nagelbeugel gaan vanaf 30 euro.
U draagt de nagelbeugel vaak enkele weken, afhankelijk van het advies van de podotherapeut en uw situatie.