In de volksmond wordt met leem vaak materiaal fijner dan zand bedoeld. Leem kan zowel door de wind, door rivieren als door ijs worden afgezet. Bovendien is Leemstuc in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, damp doorlatend, antistatisch, schimmelwerend, En natuurlijk supermooi !…
Zand en kalkrijke grond laten water snel door. Klei-, slib- en veengrond houden water juist lang vast. Veel planten houden er niet van om te nat te staan. Wil je extra drainage toevoegen, voeg dan stenen, scherven of grind toe.
Wat is het verschil tussen leem en klei? Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm.
Werking en eigenschappen van groene leem
zuigt de gifstoffen uit het lichaam op en geeft mineralen af, zowel inwendig als uitwendig. stimuleert de doorstroming van het bloed en activeert de heropbouw van de rode bloedlichaampjes. remt bacteriologische activiteiten. neemt geur en uitscheidingen van de huid op.
Voordelen van leemstuc
Leemstuc heeft zeer positieve eigenschappen welke bijdrage aan een gezond binnenklimaat. Dit komt deels door de vocht regulerende werking, hierdoor ontstaat aangenaam klimaat in huis door een stabiel vochtpercentage.
Leem is een natuurlijke grondsoort en wordt vaak afgezet door wind en door rivieren. De bouwstof kent veel soorten en gradaties. In de bouw gebruiken we vooral pure of vette leem, dit zit bomvol met klei.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Draagkracht. Slappen lagen zoals klei, veen en leem hebben geen of zeer beperkte draagkracht. Zandlagen die dik genoeg zijn hebben dat wel. Daarop kan worden gefundeerd.
Leem en klei zijn fijner dan zand. Ze houden het water en de voedingsstoffen beter vast. Ze zijn dus van nature vruchtbaarder dan zandgronden en kunnen in een droogteperiode de planten langer van water voorzien. Je moet dus minder snel gieten.
Als je een plant hebt die prima tegen een zuurdere grond kan, kun je veenmos gebruiken om extra vocht in je grond vast te houden. Maar als je plant meer neutrale grond nodig heeft, voegt het toevoegen van Sphagnum mos de watervasthoudende eigenschappen toe die je nodig hebt.
De tweede grondsoort is leemgrond. Deze grond is te herkennen aan de geelrode kleur en is iets fijner en compacter dan zand, waardoor water en voedingsstoffen beter vast gehouden kunnen worden. De kleideeltjes zakken als laatste naar beneden in de pot, omdat kleigrond uit heel fijne korrels bestaat.
Toepassingen met Drainzand
Het laat zeer goed water door, blijft los maar is toch relatief voordelig in vergelijking met drainagegrind of andere materialen. Drainzand wordt ook gebruikt om kleigronden en andere zware grondsoorten te verschralen (luchtiger / losser te maken).
Breng op zware kleigrond iedere winter een laag zand of compost aan. Na verloop van jaren ontstaat er een steeds betere structuur waarin het water sneller wegzakt. Of maak om de meter een gat, zo diep als de grondboor lang is of tot je door de vaste laag heen bent. Vul de gaten met grind of drainerend zand.
Stap 2: Voeg kalk toe
Veel oude kleigrond is kalkarm en heeft daarom een verstoorde zuurgraad.
Met pure leem wordt ofwel löss of silt bedoeld. Leem om mee te bouwen of als pleister om mee stuken (ook gespeld als stuccen) kent vele verschillende gradaties in structuur en opbouw. Zogenaamde vette leem bevat veel klei, terwijl arme of schrale leem tot wel 60% zand of silt bevat.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
De bodemvruchtbaarheid wordt bepaald door de chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem. Bodemleven, zoals wormen, aaltjes, schimmels en bacteriën, zorgen ervoor dat de bodem vruchtbaar blijft. Hoe meer variatie in het bodemleven, hoe beter het is voor de (vruchtbaarheid van de) bodem.
Nee, isoleren met leem kan niet want leem is geen specifiek isolerend materiaal. Wil je isoleren tegen geluid van de buren en tegen de kou van buiten dan gebruik je veel beter houtvezelplaten. Voor warmte- of geluidsisolatie heb je een specifiek isolatiemateriaal nodig, zoals houtvezel of cellulose.
Een big bag leem kost circa 200 euro. Hier kan 20 m2 mee gestuct worden. Door zelf leem uit een steengroeve te mengen, kun je vaak een heel huis van leem voorzien voor nog geen 1000 euro aan materiaalkosten.