Te veel cafeïne kan leiden tot stressgevoelens met symptomen als hartritmestoornissen, zenuwachtigheid, trillen, kortademigheid, een rood aangezicht en zelfs angstgevoelens en slecht slapen. Ook prikkelt cafeïne de blaas zodat je vaker moet plassen. Sommige mensen krijgen na een paar kopjes per dag al problemen.
Koffie kan ook helpen bij het verminderen van stress door de aanwezigheid van cafeïne, dat de productie van cortisol, het stresshormoon, vermindert. Over het algemeen is koffie dus een gezonde keuze voor veel mensen, mits het met mate wordt gedronken.
Cafeïne blokkeert de adenosinereceptoren in je hersenen. Deze adenosinereceptoren geven het signaal door dat je moe wordt. Zodra adenosine bij de adenosinereceptoren aankomt verlaagt je hartslag en ga je rustiger ademhalen. Het sympathisch zenuwstelsel wordt afgeremd, zodat je tot rust komt.
Bij lage doses veroorzaakt cafeïne een milde euforie, alertheid en verbeterde cognitieve prestaties. Bij hoge doses kan het echter misselijkheid, angst, nervositeit en schrikkerigheid veroorzaken.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Stress en angst: Cafeïne kan je stressniveau verhogen en angst veroorzaken. Dit komt doordat cafeïne een grote hoeveelheid adrenaline produceert en afgeeft in het bloed.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
"Cafeïne kan de uitscheiding van cortisol verhogen, maar dat hangt ook weer samen met andere factoren zoals stress of sporten. Een verhoging van het cortisol-niveau komt meer door chronische stress en niet door een kopje koffie." Sterker nog, koffie past volgens Orie juist bij een gezonde levensstijl.
Cafeïne stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen.Hierdoor voel je je wat meer gestrest. De adrenaline stimuleert weer de afgifte van dopamine, deze is een neurotransmitter, en stimuleert je hersenen.
De lever breekt cafeïne uit het bloed af.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn.
Een van de belangrijkste tips voor een goede nachtrust, is het verminderen van cafeïne. Dat is niet voor niks; koffie, vooral laat op de dag, kan voor slaapproblemen zorgen. Zoals moeilijker in slaap komen of een verminderde slaapkwaliteit.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Lichamelijke inspanning blijkt bijvoorbeeld de neurogenese te stimuleren. Bij proeven met muizen bleek dat actieve muizen in vergelijking met luie muizen na een maand 2,5 keer zoveel nieuwe zenuwcellen in de hersenen hadden. Beweging bevordert dus de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Door abrupt te stoppen met cafeïne-inname kan het lichaam ontwenningsverschijnselen vertonen en gaan afkicken. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en zelfs griepachtige verschijnselen.
Wie zijn koffie met suiker drinkt, is vaak jong van hart en een tikkeltje roekeloos. Wie vaak cafeïnevrije koffie bestelt, is meestal een controlfreak en houdt zich bezig met details. De liefhebbers van zwarte koffie zijn een beetje ouderwets. Het zijn efficiënte werkers, maar ze reageren wat kortaf.
Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren. 'Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies geen koffie te nemen, of hoogstens een kopje per dag. De cafeïne in koffie kan namelijk schadelijk zijn voor (ongeboren) baby's en kinderen', zegt Orie.
“Cafeïne is een diureticum, wat betekent dat je meer zult moeten plassen.Na een nacht slapen moet je juist méér vocht binnenkrijgen dan verliezen.” Daarom stelt de farmaceut voor om een uurtje of twee te wachten, voor je je bonen maalt en het koffie-apparaat laat pruttelen.
Vlak na het opstaan maakt je lichaam namelijk meer stresshormonen aan. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, maakt je lichaam weer minder van dit hormoon aan waardoor je de volgende dagen juist koffie nodig hebt om wakker te worden.
Het best onderzocht is het effect van het bekendste bestanddeel: cafeïne. Dat versnelt de hartslag resp. de polsslag en verhoogt de bloeddruk. Koffie vernauwt tegelijkertijd de bloedvaten in de hersenen, wat hoofdpijn kan verlichten, en zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne over de dag te nemen.
Koffie is rijk aan cafeïne, dat is het bestanddeel van koffie dat je lichaam en geest stimuleert en activeert. Het helpt om sommige cognitieve functies en het geheugen te verbeteren. Cafeïne helpt ons ook om geconcentreerd, energiek en alert te blijven - nog een voordeel van het drinken van koffie, zwart of met melk.