Gelatine is op zichzelf gezond en vormt een goede bron van eiwitten. Het is ook een handige manier om meer glycine en proline te eten. Je lichaam zal je dankbaar zijn voor het eten van meer gelatine. Het maakt ook een verschil in welk voedsel je de gelatine eet.
Gelatine draagt bij aan een betere vertering en zorgt dat het maagslijmvlies in goede staat blijft. Gelatine helpt om een soort laagje aan te brengen in je dikke darm, waardoor het kan bijdragen in de genezing van een lekkende darm én het zorgt ervoor dat nutriënten beter worden opgenomen.
Net als collageen hydrolysaat levert gelatine een positieve bijdrage aan de zachte weefsels in het lichaam, zoals kraakbeen en de huid. Daarnaast doet de gelei in het bijzonder zijn werk in de darmen door het spijsverteringskanaal te bedenken met een verzachtende en beschermde laag.
Je kunt collageen innemen in gehydrolyseerde vorm, ongehydrolyseerde vorm en kiezen uit gelatine of marine collageen. Een inname van 15 gram collageen per dag kan de huidelasticiteit, hydratatie, botstructuur en spiermassa verbeteren en zorgt voor sterkere nagels en haar.
Suppletie van gelatine is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder atleten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het in 2018 zelfs aanbevolen aan professionele sporters (1). Zij stellen dat gelatine mogelijk een positief effect heeft op de gezondheid van kraakbeen, gewrichten en pezen (2-4).
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
– Gebruik nooit te veel: Hoewel wordt beweerd dat gelatine smaakloos is, proef je al snel een onaangename smaak wanneer je teveel hebt gebruikt. Daarbij kan je gerecht té hard worden. Wees dus voorzichtig met de dosering.
Collageen is wellicht beter geschikt als je op zoek bent naar een voedingssupplement. Gelatine daarentegen is ideaal bij de bereiding van desserts en gerechten die een dikkere, gelatineachtige textuur vereisen.
Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine.
Het beschermt het haar tegen breken, terwijl het ook vocht vasthoudt. Het haar wordt hersteld door keratine of gelatine te gebruiken. Dit zijn tenslotte de proteïnen waaruit het haar is opgebouwd, dus moeten ze worden gebruikt in het herstelproces.
Heeft collageen bijwerkingen? Collageen heeft in principe geen bijwerkingen voor je gezondheid. Mensen die snel een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid of een te hoog calciumgehalte hebben kunnen hier ook last van hebben na het innemen van collageen-supplementen.
Wist je trouwens dat gelatine super gezond is?Het zit vol essentiële aminozuren die zorgen voor een goede darmwerking. Daarnaast bevat het ook collageen, welke zorgt voor een stralende en gezonde huid. Gelatine bestaat voor een groot deel uit eiwitten en dit zorgt ervoor dat je niet snel honger hebt.
Gelatine werkt niet in combinatie met verse ananas, kiwi, mango, vijgen en papaya: de eiwitsplitsenden enzymen in dit fruit zorgen ervoor dat de gelatine zijn bindende werking verliest.
Eerst dien je het op te lossen in wat warme vloeistof. Gelatine mag je nooit koken, dat levert een vervelende smaak. Je voegt blaadje voor blaadje toe aan de warme vloeistof en zorgt tijdens het roeren dat de gelatine helemaal opgenomen wordt voor je het volgende blaadje toevoegt.
Gelatine uit varken is haram. Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal. Collageen als supplement uit islamitisch geslacht rund is halal.
Voedingsmiddelen gemaakt van vlees of vis, zoals bouillon en gelatine bevatten veel collageen. Een portie bouillon van 200ml getrokken van botten, bevat ongeveer 4 gram collageen. Ook de huid van vis bevat veel collageen. Als je bijvoorbeeld sardines, ansjovis of makreel met huid eet krijg je collageen binnen.
Volgens sommige onderzoeken kent viscollageen een betere opneembaarheid. Het belangrijkste waar je echter op moet letten bij de aanschaf van collageen is dat je een gehydrolyseerde variant koopt. Dit is het belangrijkste aspect dat de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van collageen bepaalt.
Voor je darmen: L-Glutamine, Gelatine & Collageen
Dat is ook een aminozuur, dat een belangrijke rol speelt bij het herstel van je darmen en de tight junctions tussen je darmwandcellen.
De algemene verhouding die kan worden aangehouden is per liter product, 15 gram gelatine voor een goede versteviging en 25 gram gelatine voor een vrijstaande pudding.
Er zitten 7 kilocalorieën in 1 blaadje (2 gram) gelatine. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gelatine'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Voeg de geweekte gelatine nooit direct toe aan een ijskoude massa of vloeistof. Dan gaat het gelijk geleren en krijg je klontjes. Beter is om de geweekte blaadjes eerst in een klein beetje warmgemaakte massa op te lossen en die vervolgens met de (koude) rest te mengen.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
Er zijn geen aanwijzingen dat bepaalde voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren.