Meestal kan je na een week weer werken, maar het verschilt van vrouw tot vrouw. Het kan langer duren voor je je weer goed voelt. Je kan door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Als je veel bloed hebt verloren, kan dit ook impact hebben.
Miskraam of vroeggeboorte na de eerste 24 weken
Als je na 24 weken een miskraam krijgt of je baby wordt te vroeg geboren, dan heb je recht op totaal 16 weken betaald verlof. Net als bij een goed doorlopen zwangerschap, vraagt je werkgever dan een uitkering aan bij het UWV en betaalt jou je salaris door.
Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.
De meeste vrouwen hebben bloedverlies en buikkrampen binnen een dag na het inbrengen van de vaginale tabletten. Het zorgt voor samentrekkingen van de baarmoeder (weeën), waarmee de miskraam wordt opgewekt. 85 van de 100 vrouwen hebben een complete miskraam na medicatie.Zij krijgen thuis binnen 2 dagen een miskraam.
Kun je werken als je een miskraam hebt? Als vrouwen een miskraam hebben of gaan krijgen vragen ze zich vaak ook af hoe ze dat moeten regelen met hun werk. Nu is geen enkele miskraam hetzelfde, noch de vrouw, de situatie en de zwangerschapsduur. Dus is er ook geen standaard advies over miskraam en werk.
Als u weer thuis bent, kunt u uw dagelijkse activiteiten geleidelijk uitbreiden tot uw normale niveau. Bouw op deze manier uw activiteiten geleidelijk op. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u zich weer helemaal voelt aangesterkt. Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten.
De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later. Door de operatie kun je verklevingen hebben. Dit heet het Asherman syndroom. Veel vrouwen met verklevingen hebben hier geen klachten van.
Het is aanvankelijk weinig bloedverlies, wat enige dagen kan duren. Zet de miskraam door, dan wordt het veel helderrood bloed dat je zult verliezen. Je hebt er echt grote maandverbanden voor nodig. Sommige vrouwen gebruiken zelfs inlegluiers.
Geleidelijk ontstaat kramp in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. De pijn verdwijnt vrijwel direct als al het weefsel is uitgedreven. We noemen dit een complete miskraam. Ook het bloedverlies vermindert dan snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.
In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de eerste menstruatie tussen 4 tot 6 weken na de miskraam zal zijn. Bij een reguliere cyclus ben je dus tussen de 2 tot 3 weken na die miskraam alweer vruchtbaar. Maar voordat je cyclus op gang komt, moet je lichaam daar wel klaar voor zijn.
Lichamelijk herstel
Als de baarmoeder leeg is, verliest u steeds minder bloed. De buikpijn gaat dan over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie. De buikpijn is dan zo goed als over.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.
Uit klinische ervaring is gebleken dat vrouwen met herhaalde miskraam over het algemeen alcoholgebruik vermijden.
Omgaan met een miskraam
Iedereen reageert anders op het verlies. Wat belangrijk is, is dat je rustig de tijd neemt om je emoties en gedachten te verwerken, hoe dat er voor jou ook uitziet. Aarzel ook niet om te uiten hoe je je voelt met anderen: of dit nu mensen in je omgeving zijn of professionele hulp.
Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt. Een miskraam geeft vaak pijn, zoals bij een menstruatie of een weeënachtige pijn in de onderbuik. Ook kan het 'zwangerschapsgevoel' opeens verdwijnen. Je hebt bijvoorbeeld geen gespannen borsten meer en de ochtendmisselijkheid is weg.
je baby in week 7 zwangerschap
Je baby is ongeveer 6 millimeter groot en weegt ongeveer 1 gram: zo groot als een erwt. Het kikkervisje van de afgelopen weken krijgt steeds meer menselijke kenmerken.
Als de miskraam 'doorzet' krijg je geleidelijk aan een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Ook kun je stolsels (klonten bloed) verliezen, soms wel ter grootte van een vuist.
Vrijen na een miskraam kan zodra jullie daar weer behoefte aan hebben. Ons advies is om wel te wachten met vrijen totdat het bloedverlies helemaal gestopt is. Het is niet nodig om bijvoorbeeld een menstruatie af te wachten. Je kunt ook weer zwanger worden.
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Na de curretage kun je meestal dezelfde dag weer naar huis. Omdat je voor deze behandeling onder narcose gaat, kun je daarna niet alleen naar huis.
Al deze variabelen zijn van invloed op je herstel en hoe snel je weer in beweging kunt komen. Over het algemeen kunnen mensen die een miskraam hebben in het eerste trimester een week of twee erna weer gaan sporten, zolang ze geen bloedverlies meer ervaren of dit zeer gering is, zegt Williams.
De eerste twee weken geen tampons te gebruiken. De eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap te hebben. De eerste twee weken niet in bad te gaan of te zwemmen, douchen mag wel.
Adviezen na een miskraam
Na de miskraam staat de baarmoedermond nog een paar dagen open. Dit kan zorgen voor infecties. Om de kans op infecties kleiner te maken zijn er een aantal adviezen voor de eerste 2 weken na de miskraam of zolang je bloedverlies hebt.
Het bloedverlies na een miskraam (of na curettage voor een miskraam) kan twee tot drie weken duren. Het zwangerschapshormoon in je bloed daalt dan ook geleidelijk. Als het zwangerschapshormoon helemaal weg is, komt je menstruatiecyclus weer op gang en krijg je weer een nieuwe eisprong.