Daarbij is het verstandig om voor je de pizzabodem gaat beleggen wat semola of mais griesmeel onder de bodem te strooien. Dit zorgt er voor dat je de pizza makkelijker van je werkblad krijgt met de pizzaschep en vervolgens ook weer makkelijker van de schep op de pizzasteen.
Strooi vlak voordat je de pizza op de pizzasteen schuift wat bloem of maïsmeel op de pizzasteen. Zo plakt het deeg niet en kun je zien hoe heet de pizzasteen is. De pizzasteen is heet genoeg wanneer de bloem langzaam bruin wordt en een heerlijke geur ontwikkelt, dit is bij een temperatuur van minimaal 300 graden.
Dus, hoeveel toppings zijn te veel? Als algemene, vaak gebroken vuistregel, raad ik aan om drie tot vijf toppings te kiezen voor elke pizza die je maakt.
Het gebruik van olijfolie in je deeg maakt het deeg elastischer en verhoogt de bewerkbaarheid ervan. Het gebruik van olijfolie als topping dient voor een rijkere smaak en geur, als smaakversterker.
Enkele populaire opties zijn knoflook, citroensap, citroenschil en venkel . Peper voegt wat pit toe aan de mildheid van een witte saus en als je van pittig houdt, zijn rode pepervlokken ook een goede optie. BBQ-saus – Barbecueliefhebbers zullen waarschijnlijk genieten van een pizzasausalternatief met een rokerige smaak.
Deze basissmaken, tomaat, mozzarella en basilicum, gaan gewoonweg niet goed samen met de zoete frtuismaak van ananas. Bovendien kan het sap van de ananas de pizzabodem doorweken, waardoor die o zo lekkere knapperigheid verloren gaat. Daarom vinden Italianen dat er geen ananas op pizza hoort.
Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
Als je je afvraagt of ik mijn pizzasteen moet oliën, is het antwoord nee . Je pizzasteen is ontworpen om direct mee te kunnen koken. Je hoeft hem ook niet zelf met bloem of kruiden te bestrooien. Je pizzasteen kan de kruiden absorberen, waardoor hij gaat roken als hij wordt verhit of een nare geur afgeeft.
Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Veel chefs gebruiken gewoon bloem , maar bloem vereist snel werk om het deeg constant in beweging te houden en te voorkomen dat het blijft plakken. Wij geven de voorkeur aan maïsmeel boven conventionele bloem als schilpoeder, omdat het een grove textuur aan de onderkant van de korst toevoegt, of "alternatieve" bloemsoorten die langzamer water opnemen (zie onze lijst hierboven).
Dat is maismeel, zonder twijfel. De belangrijkste reden dat je maismeel of bloem op de bodem van je pizzaplaat of pizzasteen strooit, is zodat het aan de bodem van het pizzadeeg blijft plakken.
Tomatensaus pizza
Of je kiest voor een kant en klare passata of pizzasaus. Hoe je de saus ook maakt, de perfecte tomatensaus voor pizza is niet te dik, maar zeker ook niet te dun. Anders komt jouw pizza te droog of juist heel zompig uit de oven.
Nooit ananas!
Ook qua kruiden hoef je niet te overdrijven: verse basilicum, oregano, peper en zout zijn voldoende. Persoonlijk vind ik het ook lekker om wat venkelzaad te gebruiken. Maar paprikapoeder en gedroogde look horen niet thuis op een pizza.”
Veelvoorkomende traditionele toppings op pizza's zijn ansjovis, champignons, artisjokken en ham - allemaal bewijs van de diversiteit van Italiaanse gerechten. HomeSlyce serveert authentieke Italiaanse pizza, inclusief traditionele smaken zoals de Pizza Margherita, zodat klanten deze smaken in Baltimore kunnen ervaren.
Andere (Italiaanse) kazen die veel gebruikt worden op pizza zijn: ricotta, gorgonzola,provola,fontina,scarmoza en caciocavallo.Emmentaler is ook een prima optie, net als de Nederlandse Gouda, al dan niet gemixt met elkaar.
Ananaspizza bestaat niet in Italië
Voor Italianen is fruit op een pizza niet geschikt. Dit komt vooral omdat ananas geen Italiaans product is, maar ook omdat een pizza topping alleen acceptabel is als het niet te overheersend is – helaas niet het geval voor deze specifieke vrucht!
Als je geen tomatenpuree bij de hand hebt, kun je pastasaus op pizza gebruiken door de volgende stappen te volgen: Zeef de pastasaus om overtollige vloeistof te verwijderen. Doe de pastasaus in een keukenmachine of blender en pulseer tot het glad is. Voeg de gewenste kruiden en zout naar smaak toe.
Vooral bij pizzabakkers zijn Italiaanse kruiden populair: rozemarijn, basilicum, tijm en oregano.Daarnaast is peterselie erg populair als pizzakruid.
Passata: gezeefde tomaten
Gemaakt van tomatenpulp en -sap, zonder zaadjes. Dit is een vloeibare zachte saus die direct te verwarmen is. Ideaal voor soepen en sauzen en op de pizza. Zoals in dit recept.
Een scheutje olijfolie zodra de pizza uit de oven komt, is heel goed.
Het antwoord van Noël verklaart waarom er speciale 00 bloem voor pizza te koop is. Deze speciale 00 bloem voor pizza is fijn van structuur en heeft een lager glutengehalte dan de meeste 'normale' bloemsoorten. Maar het glutengehalte is ook weer niet te laag. Want hoe minder gluten, hoe minder elastisch het deeg.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.