Diagnose. Met een gebruikelijk oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van uveïtis. Bij ditonderzoek worden de ogen met de microscoop bekeken waarbij pupillen met oogdruppels verwijd worden, zodat de oogarts het netvlies en vaatvlies kan bekijken (spiegelen).
Uveïtis is een ontsteking van de binnenkant van het oog, zoals van de iris en het vaatvlies. Het komt vaker voor bij mensen met andere ontstekingen, zoals bij reuma of de ziekte van Crohn. Bij uveïtis gaat u minder goed of wazig zien. Dit kan tijdelijk zijn of blijvend.
Uveïtis kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog of met geleidelijk waziger zien. Het kan in één oog voorkomen, afwisselend in één van beide ogen of in beide ogen tegelijkertijd. Het is belangrijk om te weten welke vorm van u uveïtis hebt, omdat elke vorm anders verloopt.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
De behandeling van uveïtis is vooral gericht op onderdrukken (tot rust brengen) van de ontsteking en voorkomen van (vaak onherstelbare) schade. Er is geen medicijn om uveïtis te genezen.
De geschatte prevalentie (aantal ziektegevallen) ligt rond de 10-30 per 100.000 mensen (0.01-0.03%). De JIA-geassocieerde uveitis heeft vaak een sluimerend en chronisch beloop en geeft ook niet altijd klachten.
Symptomen van uveïtis (inwendige oogontsteking)
De ontsteking in het oog kan plotseling (acuut) ontstaan. Met een behandeling geneest een oogontsteking meestal binnen drie maanden. De klachten kunnen ook langzaam beginnen en lang duren, soms jaren. Dan noemen we het een chronische uveïtis.
Hoe vaak komt het voor? De uveïtis komt bij globaal 125 per 100.000 van de mensen voor. De uveitiden komen op alle leeftijden voor, ook bij kinderen. Uveïtis kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk en rood oog maar kan ook geleidelijk ontstaan (zeer geleidelijk waziger zien).
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Een chronische ontsteking is echter niet helend voor ons lichaam maar juist destructief. Uiteindelijk leiden chronische ontstekingen tot beschadigingen van cellen en weefsels en tot een uitgeput immuunsysteem wat kan leiden tot een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.
Na een oogmeting weet u of een bril of contactlenzen u kunnen helpen. Als u wazig ziet met 1 oog kan het zijn dat er vuil in het oog is gekomen. Gaat de klacht niet over of maakt u zich zorgen? Ga dan langs de huisarts.
Meestal gaat een oogontsteking vanzelf over. Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost bij 1 of meer van deze klachten: U krijgt pijn aan uw oog.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Een chronische infectieuze conjunctivitis is vaak het gevolg van een ooglidrandontsteking (blefaritis) en wordt veroorzaakt door pathogene (ziekmakende) stafylococcen, die vanaf de ooglidrand in de conjunctivale zak (overgang slijmvlies van oogbol en ooglid) terechtkomen.
Virusinfectie > Dit is de meest voorkomende oorzaak. Een virale oogontsteking gaat vaak samen met verkoudheidsverschijnselen. Het virus in de neus- of keelholte slaat dan over op uw ogen. Een virale oogontsteking is erg besmettelijk.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).
Wazig zicht of een waas voor je ogen kan langzaam ontstaan of ineens optreden. Het kan in één oog of beide ogen optreden en tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kan wazig zicht gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en vermoeide ogen.
Om toch scherp te kunnen zien draagt u nu waarschijnlijk een bril of contactlenzen. U kunt ook kiezen voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie (voorzetlens of lenswissel). Dit wordt ook wel refractieve oogchirurgie genoemd.
Samenvatting. Het oog heeft een bijzondere relatie met het immuunsysteem: normaal is er actieve intraoculaire suppressie van afweerreacties. Onderzoek naar immunologische achtergronden van intraoculaire ontstekingen (uveïtis) wordt vooral verricht in dierexperimentele modellen.
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
De spleetlamp geeft een smalle, felle lichtstraal. Hiermee bekijkt de arts het voorste deel van uw oog. De microscoop van de spleetlamp zorgt voor vergroting van het beeld, zodat de oogarts beter alle details kan zien. Met een speciaal lensje is dan ook het netvlies en de oogzenuw te zien.
Oogartsen noemen maculadegeneratie ook wel LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie). Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de gele vlek. U gaat steeds minder goed zien. Het begint meestal na het 50ste levensjaar.
Bij sarcoïdose ontstaan ontstekingen met veel witte bloedcellen. Bijvoorbeeld in de longen en ogen. Veel mensen met sarcoïdose hebben last van moeheid. Andere klachten zijn bijvoorbeeld koorts, afvallen, benauwd zijn en oogontstekingen.