In bio worden geen stoffen of technieken gebruikt die de consument misleiden over de ware aard van de producten. Producenten van biologische voedingswaren moeten de biologische producten strikt gescheiden houden van de niet-biologische in hun productielijn.
Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen.
Het EU Biolabel is een Europees label dat verplicht is voor alle biologische verpakte producten in Europa, opgericht in 2010. Het label is enkel van toepassing op voedingsproducten. Het label garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop.
Biogarantie garandeert ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Het label vraagt aandacht voor een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, biodiversiteit, transport, verpakking en afval. Het label is verankerd in de Europese wetgeving.
De Baseline informatiebeveiliging Overheid (BIO) is het basisnormenkader voor informatiebeveiliging binnen alle overheidslagen (Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen). Had voorheen iedere overheidslaag zijn eigen baseline, nu is er met gezamenlijke inspanning één BIO voor de gehele overheid.
De Baseline Informatiebeveiliging Overheid is per 1 januari 2019 verplicht en vervangt voor de gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk respectievelijk de BIG, BIWA, BIR en IBI.
Alle overheden en organisaties vebonden aan de overheid moeten sinds 2020 voldoen aan de BIO eisen. De Baseline informatiebeveiliging Overheid (BIO) is het basisnormenkader voor informatiebeveiliging binnen alle overheidslagen (Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen).
Een product is biologisch als het minstens voldoet aan de Europese biowetgeving. Maar een biologisch bedrijf kan ervoor kiezen om verder te gaan dan de biowetgeving. Om zijn inspanningen rond lokale herkomst, duurzame verpakking, transport, eerlijke handel ...
Het Europese label, bekroond door onafhankelijke instellingen, is verplicht voor bioproducten. Het garandeert dat het voedselproduct voor minimum 95% afkomstig is uit biologische landbouw. Het werd geproduceerd zonder pesticiden of chemische meststoffen, zonder kunstmatige meststoffen of groeihormonen.
Als je de term 'bio' of 'biologisch' leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
Gemiddeld genomen is een bioproduct een derde duurder dan zijn gangbare variant, al zijn er wel grote verschillen tussen producten. Biologische eieren zijn soms tot twee keer zo duur, terwijl biovleesvervangers maar lichtjes duurder zijn.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn gemaakt.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
De omschakeling naar bioteelt
Omschakelen naar bio is niet altijd makkelijk voor de landbouwers. Carrefour wil hen via Actie 7 van de Act for Food ondersteunen bij die omschakeling. Het duurt soms tot drie jaar om de grond voor te bereiden, de specifieke biomethodes aan te leren en een certificaat te behalen.
Beter eten, dat is goede, gezonde, duurzame en kwaliteitsvolle voeding voor iedereen en dit tegen een juiste prijs. Met niet minder dan 20 concrete acties wil Carrefour eenieder inspireren om ook zelf aan de slag te gaan en mee te kiezen voor gezonde, lekkere en verantwoorde voeding.
Biologisch scoort dan op veel punten beter dan gangbaar: er worden geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, door wisselteelt en plantkeuze raakt de bodem niet uitgeput, het bodemleven is gezonder en gevarieerder en er is meer biodiversiteit.
Het verschil zit hem hierin: biologisch voedsel is niet altijd duurzaam, hoewel duurzaam voedsel vaak wel biologisch is. Bij biologisch geproduceerde voeding staat het welzijn van dieren én de kwaliteit van de landbouwgrond voorop.
ISO 27001 is de internationale standaard voor informatiebeveiliging. In deze standaard staat beschreven hoe u procesmatig om kunt gaan met het beveiligen van informatie. ISO/IEC 27001, onderdeel van de ISO/IEC 27000-serie, is de internationaal bekende norm voor het Information Security Management System (ISMS).
De IBD maakt regelmatig kennisproducten zoals handreikingen en factsheets over informatiebeveiliging en privacy voor gemeenten. De producten bevatten praktische handvatten voor gemeenten en adviezen in lijn met de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en het Borgingsproduct gegevensbescherming AVG.
Informatiebeveiliging is het proces van vaststellen van de vereiste beveiliging van informatiesystemen in termen van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid alsmede het treffen, onderhouden en controleren van een samenhangend pakket van bijbehorende maatregelen.
Minder maatregelen – De ISO 27002:2013 norm bestaat uit 114 controls, ofwel beheersmaatregelen. De BIO volgt deze opbouw en heeft deze controls letterlijk overgenomen. Dit betekent dat er bijna 60% minder maatregelen zijn dan binnen de BIG het geval was.
Een Basis Beveiligings Niveau (BBN) is een verzameling van een minimale set van passende maatregelen om een bepaald belang te beschermen. Binnen de BIO kennen we drie (oorspronkelijke) BBN's met bijbehorende beveiligingseisen, namelijk BBN1, BBN2, BBN3 en aanvullend voor gemeenten is er ook nog BBN2+.