Na het eten moet je minstens een uur wachten voordat je gaat zwemmen. Het idee achter dit advies is dat het lichaam bloed naar de maag stuurt om het voedsel te verteren. Er zou dan te weinig bloed beschikbaar zijn voor je spieren. Daardoor kun je tijdens het zwemmen kramp krijgen en verdrinken.
“Het advies om niet te zwemmen na het eten is gebaseerd op een fysiologische waarneming: na de maaltijd gaat er meer bloed naar het maag-darmsysteem voor de vertering, en dat bloed is derhalve niet beschikbaar voor andere organen: hart, hersenen, spieren, …
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Snel na het zwemmen eten is goed voor het lichaam
Een mix van spierherstellende proteïnen en koolhydraten werkt hiervoor het beste. Een bakje kwark, een banaan, wat dadels, een omelet of gebakken ei met groente, een stukje vis of kip met groente, quinoa, sojabonen… Opties genoeg!
Maak je dus maar niet druk! Je lichaam heeft genoeg energie om tegelijkertijd je maaltijd te verteren en te zwemmen! Er wordt bovendien vaak aangeraden, zowel aan zwemmers van hoog niveau als aan baby's die zwemmen, om iets te eten voor ze het water ingaan.
Schoolslag: Hierbij train je vooral je rug: de brede rugspier. Je buikspieren stabiliseren je lichaam in het water en je bilspieren ondersteunen de complexe beenbeweging. Ook je bovenbenen zijn goed bezig tijdens deze slag.
Alcohol en drugs bij het zwemmen
Onderschatten van het gevaar gebeurt vooral onder invloed van alcohol of drugs en is levensgevaarlijk in combinatie met water. Ga dus niet zwemmen wanneer je alcohol en/of drugs op hebt!
Tijdens het zwemmen gebruik je vrijwel al je spieren. Daardoor verbrand je behoorlijk veel energie tijdens een uurtje baantjes trekken. Dat hongergevoel is een seintje van je lichaam dat aangeeft dat het tijd is om wat te eten en de energievoorraad weer aan te vullen.
Een uur zwemmen in een normale schoolslag zorgt voor een verbranding van 417 kcal. Doet u het extra snel, dan verbruikt u bijna 600 kilocalorieën.
Koolhydraten: brood, muesli, ontbijtgranen. Vetten: (Dieet)halvarine of (dieet)margarine. Eiwitten: Melk – en melkproducten (mager en halfvol), kaas (20+ /30+) of magere vleeswaren. Vitaminen en mineralen: Fruit, groente.
Even uitbuiken
Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is.
Drink je bijvoorbeeld een glas water op de lege maag, dan kan je lichaam al binnen vijf minuten het water absorberen. Als je een glas water drinkt nadat je hebt gegeten, duurt de absorptie langer, wat kan oplopen tot een paar uur.
Zorg voor voldoende rust na het eten (liefst 1,5 uur). Geef het eten vanaf een verhoging, dit voorkomt het inslikken van lucht met het eten bij met name schrokkerig eten, of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan.
Minder risico op hart- en vaatziekten
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Een grote maaltijd kun je beter niet vlak van tevoren eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van bloed naar het maag-darmkanaal. Als je direct erna sport, vragen je spieren ook om zuurstofrijk bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten kunnen ontstaan.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Ga je 3 keer per week een half uur zwemmen, dan verlies je zo'n 1.500 calorieën. Maar ook gezonde voeding is essentieel, door op een week nog zo'n 2.000 calorieën minder op te nemen (goed voor zo'n 285 calorieën minder per dag), val je gemiddeld een halve kilo per week af.
Er is geen standaard aantal dat je moet zwemmen om af te vallen. Om flink calorieen te verbranden wil je toch eigenlijk wel minimaal een half uur flink doorzwemmen. Wat dan het tempo is, is voor iedereen verschillend. Als je borstcrawl zwemt zwem je over het algemeen een stuk harder dan wanneer je in schoolslag zwemt.
Dus als je zin hebt in zout, wat je lichaam helpt om water vast te houden, kan dat betekenen dat je niet genoeg drinkt of dat je water sneller kwijtraakt dan je lichaam wil (door zweten, diarree of overgeven).
Door alcohol zetten de bloedvaten uit (zo kom je ook aan die blosjes op je wangen). Daardoor stroomt bloed minder makkelijk terug naar het hart en je bloeddruk daalt. Dat hoeft op zich niet erg te zijn, maar als je dan ook nog gaat plassen, kan het misgaan. Zeker als je gedronken hebt.
Je kunt kiezen tussen water of alcohol als testvloeistof. Vloeistoffen die minder dicht zijn dan de testvloeistof, zullen drijven. The dichtheid van (vers) water is 1.0 gram per kubieke centimeter (g/cm3); alcohol is ongeveer 0.8 g/cm3.
Dronken in het water vallen, kan fataal aflopen, waarschuwt dokter Nico van der Lely, gespecialiseerd in alcoholproblematiek. ,,Reflexen werken niet meer. Je weet niet meer wat boven of onder is.'' Jongeren die na een avond stappen verdrinken in het water.
Na het bovenlichaam is het de beurt aan de bilspieren! Met gewone crawl, rugcrawl en vlinderslag gebruik je de bilspieren bij de been- of golfbewegingen, maar het is vooral de schaarbeweging bij schoolslag die je gespierde billen zal opleveren.