De boerenprotesten tegen stikstofbeleid zijn een reeks protestacties van verschillende groepen Nederlandse boeren tegen overheidsplannen om de veehouderij in te perken om de stikstofcrisis op te lossen. De eerste protestactie op 1 oktober 2019 werd georganiseerd door Agractie en de Farmers Defence Force.
Boeren protesteren al een tijd tegen de stikstofplannen van het kabinet, die inhouden dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf. De afgelopen dagen wilden ze laten zien dat zonder hen de supermarktschappen leeg zijn. En dat als hun bedrijven moeten verdwijnen, dat effect heeft op iedereen.
Nederlandse boeren protesteren vandaag tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat zal in het verkeer, al zijn tractoren op de snelwegen verboden, naar verwachting tot een chaos zorgen. Dit staat er met de boeren allemaal te gebeuren.
De hele dag hebben boeren en sympathisanten geprotesteerd tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De distributiecentra van supermarkten in Beilen en Gieten werden de hele dag geblokkeerd. De A37 bij Zwartemeer werd meerdere keren geblokkeerd.
De boeren zijn boos omdat het kabinet eist dat door het hele land de uitstoot van stikstof moet dalen: dat betekent dat veel boerenbedrijven zullen moeten krimpen of sluiten. De eisen van het kabinet zijn niet mals: in Limburg moet uitstoot meer dan gehalveerd worden.
Auto's zijn viezer, boeren vervuilen meer, fabrieken stoten meer uit. Maar door maatregelen van de politiek daalt de uitstoot vanaf dat moment hard. Maar terwijl het verkeer elk jaar wat schoner wordt, lukt dat bij boeren de laatste tien jaar niet meer. De uitstoot door de landbouw lijkt zelfs weer iets te stijgen.
Nederland stoot al jaren te veel stikstof uit. Dat is slecht voor de natuur en de gezondheid van mensen. Daarom neemt de overheid maatregelen in de industrie, landbouw, verkeer en bouw. Doel hiervan is om de uitstoot van stikstof te verminderen en de natuur te verbeteren.
De nieuwe boerenprotesten ontstonden onder meer bij de driehoek Barneveld, Zwolle, Hengelo. Boeren staan er bij op- en afritten. De acties leiden tot lange files. Langs de A28 bij Harderwijk zijn hooibalen in brand gestoken, meldt de ANWB.
Het gaat om de A1 bij Barneveld, de A50 bij Epe en de A28 bij Nunspeet. Eerder riepen boeren op om Nederland vandaag 'een kwartier plat te leggen om solidariteit met de boeren' te tonen. Op de snelwegen reden vrachtwagens en trekkers langzaam, of ze blokkeerden wegen en afritten.
Aantal boeren
In 2016 waren er 55.680 boeren in Nederland. Daarvan waren 10.820 boeren akkerbouwers en hadden 760 boeren een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt. In 2000 waren er nog veel meer boeren: in totaal 97.390, waarvan 14.800 akkerbouwers en 1765 boeren met een gemengd bedrijf (Bron: Statline.CBS.nl).
De landbouw zorgt voor ongeveer 60% van de stikstofuitstoot (door mest, maar ook uit kassen en door landbouwvoertuigen), het wegverkeer voor bijna 30%. Zowel de uitstoot door de landbouw als door het verkeer is flink afgenomen sinds de jaren '90.
Rond kwetsbare Natura 2000-gebieden moet de stikstofuitstoot met soms meer dan 70 procent verminderen. Dat is niet mogelijk zonder forse ingrepen in de landbouw. De inschatting van de minister is dat in 2030 ongeveer 30 procent van de 50.000 boerenbedrijven verdwenen zal zijn.
Stikstofoxiden en ammoniak komen in onze lucht terecht door uitstoot van onze landbouw, verkeer en industrie. Eenmaal in de lucht verspreidt het zich over ons land en Europa. Er gaat 2 keer zoveel stikstof vanuit Nederland naar het buitenland dan er vanuit het buitenland bij ons naar binnen waait.
Als de poep en plas van een koe bij elkaar komen, ontstaat er stikstof die schadelijk is voor de natuur. De oplossing: een speciaal koeientoilet om de urine mee op te vangen zodat die niet met de poep mengt! Dus jij gaat Nederland van het stikstofprobleem af helpen?
De stikstofproblematiek is het schadelijke gevolg voor ecosystemen van een overschot aan uitstoot van reactieve stikstofverbindingen in de stikstofkringloop door menselijke toedracht. Een gevolg van de stikstofdepositie in ecosystemen is eutrofiëring.
Op verschillende plekken in het land zijn snelwegen en op- en afritten geblokkeerd door acties van boeren. Op plekken langs de weg werden hooibalen in brand gestoken en puin en afval op de weg gedumpt. De acties concentreerden zich in de driehoek Utrecht-Zwolle-Hengelo.
“Twee van de zes distributiecentra zijn nog steeds geblokkeerd, namelijk Drachten en Deventer.” De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd. De gemeente Deventer heeft daarom sinds 10.30 uur een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij de centra te beëindigen.
De boeren roepen op onder meer Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, de Rotterdamse havens, alle distributiecentra voor levensmiddelen en alle grote vervuilers van Nederland te blokkeren.
Het programma start om 12.00 uur. Naast de genoemde sprekers zijn onder meer Bart Kemp (Agractie), Henk Bleker (NMV), Mark van den Oever (FDF) en Sieta van Keimpema (DDB) aanwezig. Het programma (zie onderaan dit bericht) met sprekers duurt tot 14.30 uur.
Hoewel Provinciale Staten woensdag over heel andere zaken vergaderde, trokken enkele honderden boeren en sympathisanten toch naar het provinciehuis in Leeuwarden. Daar eisten ze dat Statenleden een verklaring ondertekenden waarin ze afstand nemen van het Haagse stikstofbeleid. Een onmogelijke eis.
Boeren hebben aangekondigd komende maandag 4 juli opnieuw actie te gaan voeren tegen het stikstofbeleid. De kans is groot dat ze daarbij weer snelwegen gaan blokkeren. Ook in Friesland. Dit kan betekenen dat de reistijd naar het ziekenhuis voor u langer is dan normaal.
Stikstof komt overal
Als alle boeren elk jaar tot 2030 vijf procent van hun veestapel inkrimpen komen we een heel eind. Zij moeten ook zorgen voor minder gebruik van kunstmest, pesticiden, voor normale graslanden en krijgen meer land beschikbaar per dier.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer. Zeker in de buurt van Natura 2000-gebieden is dat een probleem. De meeste uitstoot van ammoniak komt dan wel van de boeren, maar ze zijn zeker niet de enige die ammoniak uitstoten.
Waarom protesteren boeren? Boerenorganisaties protesteren omdat ze het niet eens zijn met de stikstof-plannen van de regering. Door die plannen kunnen sommige boeren minder dieren houden, of zouden misschien zelfs helemaal moeten stoppen met hun bedrijf.