Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Maak je geen zorgen, dit is een teken dat de vogel zich tevreden en ontspannen voelt. Het knarsen kan misschien wat vreemd aanhoren maar het is juist goed dat je dit hoort.
Wanneer een vogel met zijn staart kwispelt of omhoog en omlaag flappert, betekent dit dat hij blij is om jou te zien, maar het kan ook betekenen dat hij gaat poepen. Verwar deze gedragingen niet met staartwippen, dit kan namelijk een teken van pijn zijn.
Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Locatie van de kooi
Aangezien een papegaai een prooidier is en altijd 360 graden om zich heen moet kijken of hij gevaar loopt of niet geeft een muur wat rust in dat verhaal. Daarnaast is glas heel verraderlijk, in de zomer geeft het een broei effect en in de winter is het daar een stuk kouder.
Bijvoorbeeld een kamer waar u, als de papegaai gaat slapen, niet of nauwelijks meer komt. Zodat uw papegaai rustig kan gaan slapen en aan zijn nachtrust toe komt. weetje: Dat een papegaai minimaal 11 uur nachtrust nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Maak niet te veel geluid.
Door het rustig te houden thuis, kun je een rustigere, stillere vogel krijgen. Praat zacht. Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent.
Doek over kooi
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Dat kan bijvoorbeeld door met de vogel te trainen, de manier waarop hij wordt gehouden aan te passen en door anti-agressie spelletjes met hem te doen. Met clickertraining kun je ook heel veel bereiken, niet alleen tegen agressief gedrag maar ook bij het trainen van leuke oefeningen.
Je vogel kan bang zijn en letterlijk van zich afbijten om zichzelf te beschermen. Bouw in zo'n geval het contact stap voor stap op om je vogel gerust te stellen. Het kan ook zijn dat je vogel probeert de baas te spelen. Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan.
Wanneer een zieke vogel echt ziekte verschijnselen laat zien is deze al echt ver gevorderd en moet er meteen worden ingegrepen. Zit de vogel bol, eet of drinkt hij niet of nauwelijks, ademt hij zwaar of oppervlakkig en is hij stiller dan normaal dan zijn dit tekenen dat er iets goed mis is en is hulp direct nodig.
Vooral licht kunnen ze beter waarnemen omdat ze rondom hun ogen een speciale klier hebben die licht kan interpreteren. Daarnaast hebben vogels een vierkleurig gezichtsvermogen (in plaats van drie kleuren, zoals bij mensen). Dat betekent dat ze ook in staat zijn UV-licht te zien.
Vaak zie je een vogel op één poot staan, bijvoorbeeld wanneer hij slaapt of rust. Ook zet de vogel zich vaak dan op met zijn veren, zodat het net een pluizenbol wordt. Dit zie je bijvoorbeeld bij de kanarie, maar ook veel watervogels staan met één poot in het water.
Vrijwel alle papegaaien en parkieten zijn bovendien van nature groepsdieren, wat betekent dat ze gezelschap nodig hebben. U zult dus zelf veel met de vogel bezig moeten zijn, of hem met een of soms meerdere soortgenoten houden.
Papegaaien en vogels uit droge gebieden eten vooral verse zaden. Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden ook vaak noten, fruit, bloemen of scheuten en in sommige gevallen ook nectar en insecten.
Papegaaien die snel en goed leren praten zijn de grijze roodstaart, de Amazone en de edelpapegaai. Vooral de mannetjes blinken hierin uit. Toch zullen ook de vrouwtjes van deze soorten goed leren praten. Dit is bij sommige andere vogelsoorten anders.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Noten die u kunt geven zijn walnoten, pecannoten, amandelen, paranoten, macadamianoten, pijnboompitten en kokosnoten.
Papegaaien eten meestal twee keer per dag; in de ochtend en vlak voordat ze 's avonds gaan slapen. Verschoon dagelijks het voer en drinkwater en geef om de week wat maagkiezel.
Dat betekent dat deze vogels een uitdaging nodig hebben. De meeste papegaaien zitten het beste samen met een andere vogel (niet altijd per se een soortgenoot), maar zijn dan minder tam. Veel papegaaien worden om die reden alleen gehouden, met mogelijke gedragsproblemen als gevolg.
Ze hebben heel veel ruimte nodig dus het liefst een zo groot mogelijke kooi met horizontale spijlen, dan kan hij lekker klimmen. Wanneer hij klimt gebruikt hij zijn snavel ook, kijk. Aandacht geven is dus heel belangrijk voor je papegaai. Als je weet dat je niet heel veel tijd hebt, zet er dan een soortgenoot bij.