Een bedrijfswoning mag alleen bewoond worden door een persoon die op een bepaalde manier verbonden is met het bedrijf, bijvoorbeeld als eigenaar of werknemer. Een burgerwoning mag door iedereen bewoond worden, zonder dat hiervoor verdere beperkingen gelden.
Wanneer je een woning met bedrijfsruimte wilt kopen, is het noodzakelijk dat de grond van de woning de bestemming 'wonen' heeft. Is dat niet het geval, dan kun je per definitie geen hypotheek afsluiten. Je zult dan een zakelijke lening aan moeten gaan.
Een bedrijfswoning is nauwelijks te verkopen, omdat daar volgens het bestemmingsplan alleen iemand van het bedrijf mag wonen. In dat geval kan een agrarische bedrijfswoning worden omgezet naar een burgerwoning.
De marktwaarde van een bedrijfswoning ligt fors lager dan een reguliere woning en bij verkoop of financiering breng de bedrijfswoning grote beperkingen met zich mee. Ons kantoor wordt vaak voor taxaties gevraagd van (agrarische) bedrijfswoningen.
Een bedrijfswoning is een woning die een functionele binding heeft met het bedrijf, waar de woning bij hoort. Een bedrijfswoning mag niet door derden bewoond worden. Dan is er sprake van een reguliere woning. In sommige gevallen geldt er een lager beschermingsniveau voor een bedrijfswoning dan bij een burgerwoning.
Bij de meeste geldverstrekkers kun je tot 100% van de waarde van het pand financieren, maar bij sommige bij geldverstrekkers ligt het maximaal te financieren bedrag lager.
Als u niet zeker weet of uw woning een bedrijfswoning is kunt u dat opzoeken in het bestemmingsplan. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u eenvoudig uw adres invoeren en de huidige bestemming bekijken.
Hoe financier ik een bedrijfswoning vanuit mijn privévermogen? Een bedrijfswoning vanuit je privévermogen financieren doe je door een standaardhypotheek aan te vragen. Dit kan bij een bank of een andere kredietverstrekker en eventueel via een hypotheekadviseur.
Wonen in bedrijfswoning of bedrijfspand zonder vergunning is niet toegestaan. Het komt regelmatig voor dat een bedrijfsloods wordt verbouwd tot één of meer woningen. Of een bedrijfswoning die aan anderen dan de bedrijfsvoerder wordt verhuurd. Het is niet altijd verboden, de gemeente geeft er soms een vergunning voor.
Waar het pand voor wordt gebruikt is belangrijk. Als het pand geen rol speelt in uw bedrijfsactiviteiten dan kunt u het als privévermogen opgeven. Wanneer het pand alleen zakelijk wordt gebruikt, bent u verplicht het pand onder het ondernemingsvermogen te rekenen.
Een bedrijfspand kan een interessante investering zijn. Veel ondernemers zien het als pensioen. Houd er wel altijd rekening mee dat er ook jaren komen dat het minder gaat. Maak de financiering en de waarde-opbouw in het pand geen risico.
Wil je een hypotheek afsluiten op een bedrijfspand, dan moet je er rekening mee houden dat je minimaal 30% van de marktwaarde als eigen inleg moet inbrengen. Je wilt een bedrijfspand van € 300.000,- kopen. Voor de financiering moet je € 90.000,- aan eigen middelen inleggen.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een bedrijfsbestemming houdt in dat er op deze plaats een bedrijf gerund mag worden.
Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro.
Een terrein dat vanwege zijn bestemming bestemd en geschikt is voor gebruik door handel, nijverheid, commerciële en niet-commerciële dienstverlening en industrie. Onder de omschrijving vallen daarmee tevens (delen van) werklocaties die gedeeltelijk bestemd zijn en geschikt zijn voor kantoren.
De waarde ligt dan rond de 90 procent van de waarde in het economische verkeer in vrije staat. De Belastingdienst keurt, mede om praktische redenen, in dit geval echter goed dat er rekening wordt gehouden met het feit dat de woning bestemd is als bedrijfswoning.
De hypotheekrente bij een zakelijk pand voor eigen gebruik varieert van 2,7 tot 7 procent. Rentetarieven van 3,5 tot 6,5 procent zijn het meest gebruikelijk voor midden- en kleinbedrijven.
Verjaring kan een rol spelen bij de vaststelling van een bestemmingsplan. Er moet dan echter wel sprake zijn van een evidente privaatrechtelijke belemmering.
Hoe kunt u het bestemmingsplan raadplegen.
De eerste mogelijkheid is om bij de gemeente de bestemming op te vragen. U kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Een grotere gemeente heeft meestal een aparte afdeling die informatie over bestemmingsplannen verschaft.
Ja, in de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat een bestemmingsplan elke tien jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Dat kan door een heel nieuw bestemmingsplan vast te stellen, maar ook door het nemen van een verlengingsbesluit.
Bij zakelijk investeren in vastgoed koop je vanuit je eigen bedrijf beleggingspanden met als doel deze te verhuren. Dit kan zowel vanuit een eenmanszaak als vanuit een BV zijn. Het grote voordeel hiervan is dat alle onderhouds-, beheer- en overige exploitatiekosten én rentelasten fiscaal aftrekbaar zijn.
Als je veel vermogen hebt opgebouwd kan je als ondernemer je bedrijfspand financieren uit het eigen vermogen van de onderneming. Maar meestal is het aantrekkelijker en noodzakelijk om dit te financieren met vreemd vermogen, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfshypotheek.
Hoeveel kan ik maximaal lenen bij een verhuurhypotheek? De meeste geldverstrekkers financieren tot 70% van de woningwaarde in verhuurde staat. Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om tot 90% van de waarde in verhuurde staat te lenen.