Opdrukken, ook wel "push-ups" genoemd (in Vlaanderen ook wel "pompen"), is eenzelfde soort oefening als bankdrukken. De oefening gebruikt echter alleen het eigen lichaam als weerstand.
Wat is het verschil tussen push up bh en normale bh? Een push-up bh is ontworpen om je borsten groter te laten lijken. Indien je een balconette bh of demi bh als een normale bh beschouwt, dan zit het verschil in de extra vulling. De push up bh heeft extra padding in de cups en een normale bh niet.
Elke dag opdrukken is geen goed idee als spieropbouw je doel is. Beter is het om dit twee à drie keer per week te doen en jezelf op te werken naar moeilijkere varianten. Zo zorg je ervoor dat je in de range blijft van zes à twaalf herhalingen per set.
De Push-up bh met foam of gel cup
Een van de bekendste bh's die ervoor zorgt dat je borsten groter lijken is de push-up bh. Zoals de naam al zegt duwt een push-up bh je borsten omhoog waardoor je borsten dichter naar elkaar geduwd worden. Hierdoor krijgen je borsten een lift en krijg je tegelijkertijd meer decolleté.
Kies voor een BH met stevige zijkanten, die je borsten meer naar voren brengen. Als je een BH met een beugel hebt, dan hoort die aan de zijkant helemaal achter je borst te zitten, onder je arm. De band van de BH is belangrijker dan de schouderbandjes. Een BH moet ook goed passen zonder de schouderbandjes.
Opdrukken voor spiermassa doe je zo
Wil je nou écht elke dag opdrukken? Dat kan, maar ga dan niet elke keer voluit. Houd nog wat brandstof over in de tank. Hierdoor zijn je spieren niet helemaal kapot en kan je de volgende dag gewoon weer wat push-ups doen.
De focus ligt bij push-ups op je armen en borst, maar eigenlijk is deze samengestelde oefening goed voor je hele lichaam. Je traint er bijvoorbeeld ook je benen en buikspieren mee. Doordat opdrukken je helpt om meer spiermassa te ontwikkelen, zul je ook in rust meer calorieën verbranden en dus sneller afvallen.
Push-ups zijn heel goed voor vrouwen. Waarom? Je traint er niet alleen je borstspieren mee, ze vormen ook je schouders, triceps, bilspieren en hele core. En door al die spieren in één te trainen verbrand je ook nog eens een hoop calorieën.
40 push-ups als graadmeter voor je gezondheid
Brandweermannen die 40 push-ups achter elkaar kunnen doen, hebben 96% minder kans op hart- en vaatziekten dan mannen die er minder dan tien kunnen. Het gaat natuurlijk niet puur en alleen om het opdrukken, maar om je lichamelijke gezondheid in het algemeen.
Push-up oefening 5: De handstand push-up
Misschien is dit wel de zwaarste variant in deze lijst met push-up oefeningen.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Gebruik een veiligheidsspeld om de twee cups van je beha aan de voorkant aan elkaar vast te maken. Daardoor breng je je borsten dichter bij elkaar, waardoor je ineens zowaar een decolleté hebt.
Kies voor een A-lijn jurk: een jurkje met een A-lijn zal meer evenwicht geven aan je figuur. Hierdoor lijken je borsten minder klein. Draag stevige en glanzende stoffen: stoffen die stug en stevig zijn, of stoffen die juist glanzen geven optisch meer volume aan je lichaam. Je borsten zullen dan dus ook groter lijken!
Hoe meet je de conditie? De beste meting is een test op de fiets-ergometer of de loopband, waarbij het fietsen of lopen steeds zwaarder wordt gemaakt. Je gaat door tot je niet meer kunt. Gemeten wordt hoeveel zuurstof je maximaal opneemt.
Hoe snel kun je spieren opbouwen? Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
Het is niet mogelijk om je vetcellen om te zetten in spiermassa. Dit komt omdat vet geen stikstof bevat en niet omgezet kan worden in aminozuren, de basis van spieropbouw. Spieropbouw vindt plaats als een spier herstelt van een (zware) training. Voor dit herstel gebruikt het lichaam aminozuren.