De meeste bekende in of rondom het centrum van Hardenberg zijn: Vechtpark Zomermaand (met het Ballonfestival), Hardenberg Buiten, Pleinfestijn, Springkussenfestival, Bierpop, de traditionele Klepperdagen en in het najaar Hardenberg Proeft.
- De gemeente Hardenberg omvat naast de gelijknamige stad en hoofdplaats van de gemeente, de stad Gramsbergen, de dorpen Balkbrug, Bergentheim, Bruchterveld, De Krim, Dedemsvaart, Heemse (voormalig dorp, thans formeel een wijk van de stad, maar eigenlijk een 'dorp in de stad'), Kloosterhaar (grotendeels), Lutten, ...
Hardenberg is in religieus opzicht voornamelijk protestants. Met name de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) (GKv) is sterk vertegenwoordigd.
In Winkelstad Hardenberg is echt van alles te beleven! De stad ligt midden in het groene Vechtdal en heeft alles wat je nodig hebt. Gezellige terrassen, sfeervolle restaurants, trendy winkels, leuke boetiekjes en elke jaar een geweldige evenementenkalender.
Het aantal inwoners in de gemeente Hardenberg is met 27.395 personen toegenomen van 34.403 in 1996 tot 61.798 in 2022 (dat is 80%).
Aantal positieve testen in Hardenberg
In Hardenberg zijn er per 100.000 inwoners gemiddeld 6,5 mensen positief getest.In de veiligheidsregio IJsselland zijn er per 100.000 inwoners gemiddeld 14,9 mensen positief getest.
Volgens de provincie Overijssel behoren de gemeenten Zwolle, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer en Hellendoorn in hun geheel tot Salland, terwijl de gemeenten Twenterand en Rijssen-Holten er gedeeltelijk deel van uitmaken.
Supermarkten in de gemeente Hardenberg mogen iedere zondag open. Andere winkels mogen op maximaal 10 zondagen open. De openingstijden zijn van 13.00 tot 17.00 uur.
Het aantal inwoners in de woonplaats Hardenberg is met 685 personen toegenomen van 18.990 in 2013 tot 19.675 in 2021 (dat is 3,61%).
Achterin ligt van alle plaatsen in de gemeente Hardenberg het dichtst bij de Duitse grens.
Ook kleding kun je in Duitsland je kleding iets goedkoper aanschaffen. Kleding valt onder het hoge BTW tarief: dat is in Nederland 21 procent en in Duitsland 19 procent. Het scheelt dus maar een klein beetje, maar als je meerdere kledingstukken koopt, kan het op de bon uiteindelijk toch weer een paar euro's schelen.
Als je levensmiddelen wil kopen, dan liggen de Lidl en Aldi natuurlijk voor de hand, dit zijn de bekendste en goedkoopste Duitse supermarkten.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
Zo zijn cosmetica, parfum, schoenen en babyspullen over het algemeen goedkoper in Duitsland. Maar ook timing kan belangrijk zijn, want de Duitse winkeliers en consumenten oriënteren zich nog steeds naar de vroeger gangbare periodes voor Winterschlußverkauf (WSV, eind januari) en Sommerschlußverkauf (SSV, eind juli).
Zodoende is het Westfield Centro Oberhausen het grootste winkel- en vrijetijdscentrum in Europa en gelijktijdig het grootste winkelcentrum in Duitsland. Bovendien beschikt het nog over 14.000 parkeerplaatsen, waarvan de bezoekers kosteloos gebruik van kunnen maken.
1: Súdwest-Fryslân (Zuidwest-Friesland)
Met een landoppervlakte van 578 vierkante kilometer is Súdwest-Fryslân (Zuidwest-Friesland in het Nederlands) de grootste gemeente van Nederland.
In 1362, op de zondag na St. Lambertusdag, verleende bisschop Jan van Arkel stadsrechten aan Hardenberg. De stad Hardenberg is ontstaan bij een kasteel dat bisschop Willebrand van Oldenburg omstreeks 1227 oprichtte als bolwerk tegen de naburige Drenten.
De gemeente met de grootste oppervlakte is Súdwest-Fryslân.