Voordelen dubbele achternaam kind Er zitten voordelen aan een dubbele achternaam. Zo laat een dubbele achternaam volgens sommigen meer verbondenheid met beide ouders zien. Ook kan het een oplossing zijn voor ouders met meerdere nationaliteiten: mensen in verschillende landen kunnen verschillende namen hebben.
Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.
Veel mensen kiezen nu voor meer namen gewoon omdat zij dit mooi vinden. In andere landen zijn er andere gewoontes. In de VS is het traditie om twee namen te geven, waarbij de tweede naam wordt afgekort tot 1 letter, zoals George W. Bush.
Omdat voor de burgerlijke stand er kwam een kind tijdens de doop werd ingeschreven in het doopregister en tijdens de doop wordt de naam uitgesproken dus vandaar doopnaam. Dit was wat wij nu de voornaam noemen.
Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
Vanaf 1 januari 2024 mag u uw kind een dubbele achternaam geven. Het kind krijgt dan de achternaam van beide ouders. Dit geldt ook voor uw oudere kinderen als zij op of na 1 januari 2016 zijn geboren.
Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen.
De doopnaam is de voornaam die een kind krijgt bij de doop. Deze naam kan afwijken van de naam die bij de burgerlijke stand wordt aangegeven en ook van de roepnaam.
Kan je je 2e naam of doopnamen veranderen? Ja, een voornaamswijziging kan ook voor je tweede of derde voornaam of doopnamen. Je kan deze aanpassen, verwijderen maar ook toevoegen.
Doopnamen zijn voornamen. Je doopnamen zijn door je ouders bij je geboorte al als voornamen ingeschreven bij de burgerlijke stand. Deze worden niet pas later voor de doop bedacht. In een paspoort staan dus al je voornamen / doopnamen vermeld.
Het lijkt zo simpel maar er worden toch nog regelmatig fouten gemaakt bij het invullen van namen. Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Tweede en/of doopnamen laat je achterwege.
Welke voorletters heeft iemand met een dubbele voornaam, zoals Jan-Willem? De voorkeur gaat uit naar één letter: iemand die als voornaam Jan-Willem met streepje heeft, heeft als voorletter J. Er zijn geen officiële regels die vastleggen welke voorletters bij welke naam horen.
Er zitten voordelen aan een dubbele achternaam. Zo laat een dubbele achternaam volgens sommigen meer verbondenheid met beide ouders zien. Ook kan het een oplossing zijn voor ouders met meerdere nationaliteiten: mensen in verschillende landen kunnen verschillende namen hebben.
In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel. Denk bijvoorbeeld aan Bloem, Karel of Achmed.
De advocaat zal een rol spelen in het formuleren en indienen van je verzoekschrift bij de rechtbank. Dit document is van groot belang omdat het de juridische basis vormt voor jouw verzoek om een tweede voornaam toe te voegen. In dit artikel lees je meer over de taken van de advocaat bij een voornaamswijziging.
Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben.
Tweede voornaam veranderen kosten? De kosten van een tweede voornaam zijn gelijk aan de kosten van iedere andere voornaamswijziging dan ook. Het maakt niet uit of je een extra voornaam wilt, een voornaam wilt laten vervallen of een voornaam wilt veranderen.
De keuze voor een achternaam kunt u voor de geboorte of bij de geboorteaangifte laten vastleggen. U gaat samen naar de burgerlijke stand om uw naamskeuze te laten vastleggen. Dit kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk. Als u uw kind eerst moet erkennen, maakt u de naamskeuze tijdens de erkenning.
Een voornaamswijziging vereist juridische tussenkomst. Alleen een advocaat kan een verzoek tot voornaamswijziging indienen bij de rechtbank. Bij Voornaam Wijzigen Mag krijg je een transparante prijs: een all-in tarief van €994, ongeacht de lengte van je naam of het aantal letters dat je wilt veranderen.
Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Laat tweede en/of doopnamen achterwege. Dit is je volledige achternaam met spaties.
Regels versoepeld. Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.
De gecombineerde achternaam is ook met terugwerkende kracht mogelijk voor kinderen die vanaf 2016 zijn geboren. Hier zijn wel kosten aan verbonden. De zogeheten overgangsregeling kost 75 euro voor het eerste kind en 50 euro voor elk volgende kind. De regeling is mogelijk tot 1 januari 2025, daarna vervalt de optie.