Neem bij het wakker worden al iets kleins te eten en wat te drinken, liefst uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een volkoren cracker of wat groente of fruit. Eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Je kunt ook een geroosterde volkoren boterham nemen.
Rond 6 weken zwangerschap stijgt het hCG gehalte ineens sterk tot en met week 9, daarna neemt het langzaam af om rond 16 weken zwangerschap ongeveer gelijk te blijven. Bij veel zwangeren is er dan ook een piek in misselijkheid tussen week 6 en week 10-12 om daarna af te nemen.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Yoghurt. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Het lichaam produceert meer het hormoon oestrogeen. Daarnaast wordt het zwangerschapshormoon HCG (Human Chorionic Gonadotropin) aangemaakt. Door die hormonen verandert er veel in het lichaam, waardoor u misselijk kunt worden. Als u zwanger bent van een meerling is de hoeveelheid HCG in het bloed nog hoger.
Het gevoel van misselijkheid duurt niet lang (vaak een half uur tot een paar uur), enkele uitzonderingen daargelaten.
Oorzaken. Het is niet precies bekend waarom de ene vrouw wel en de andere vrouw geen last krijgt van (overmatig) braken tijdens de zwangerschap. Er is wel verband tussen de hormoonspiegel en het braken.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Wanneer begint de misselijkheid in de zwangerschap
Rond de 16e zwangerschapsweek neemt de misselijkheid vaak af en met meestal 20 weken zwangerschapsweken gaat het over. Al zijn er vrouwen die zich gedurende de hele zwangerschap misselijk blijven voelen.
Bij een tweede zwangerschap hoeft het niet te betekenen dat je ook dezelfde zwangerschapskwaaltjes hebt als bij je eerste kindje. Misschien had je tijdens je eerste zwangerschap wel last van misselijkheid, terwijl dat bij je tweede zwangerschap helemaal niet aan de orde is, of juist andersom.
Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap
Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent.
Vitamine B6 is te gebruiken bij vitaminegebrek. Het wordt door artsen ook voorgeschreven bij misselijkheid en braken bij zwangerschap, bij de stofwisselingsziekten primair hyperoxalurie en homocystinurie en bij een vorm van bloedarmoede.
Rond de zevende week is er een piek van HCG (een hormoon dat wordt geproduceerd door de placenta tijdens de zwangerschap) waar te nemen in het bloed van zwangere vrouwen. Dit sympathieke hormoontje zorgt bij sommige toekomstige mama's voor misselijkheid.
Gember wordt al duizenden jaren lang gebruikt als doeltreffend wapen tegen misselijkheid. Je kunt gember rauw of gekonfijt eten, in poedervorm, in kruidenthee en zelfs als voedingssupplement. In kruidenthee: Biolys Kruidenthee Lichte Maag combineert de doeltreffendheid van gember met de frisse smaak van citroen.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Bij vrouwen die naast de misselijkheid bovendien ook last hadden van braken lag de kans op een miskraam 80% lager.
Op zich is misselijkheid een goed teken:
Het betekent dat de zwangerschapshormonen volop aan het werk zijn in je lichaam. Maar lastig is het wel. Wat kan helpen, is de dag rustig beginnen en wat vaker over de dag verspreid kleine beetjes eten: vijf à zes keer per dag in plaats van drie grote maaltijden.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.
Voeg eiwitten toe aan je eten: eiwitrijke voeding werkt vaak beter tegen misselijkheid dan vet of koolhydraten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in; kip, kwark, vis, eieren, peulvruchten, kaas, yoghurt, karnemelk. Vermijd grote maaltijden.
Zuig of kauw op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit. Door te zuigen op iets gaan de speekselklieren werken. Dit voorkomt een droge mond en een vieze smaak. Probeer gember of pepermunt om het gevoel van misselijkheid te verminderen en je maag tot rust te brengen.