Knoflook verlaagt de bloeddruk, verbetert het serum lipidenprofiel, verlaagt het cholesterolgehalte en beschermt tegen vrije radicalen. Bovendien is knoflook effectief bij de behandeling van infecties veroorzaakt door sommige virussen, bacteriën en schimmels en beschermt het lichaam tegen giftige stoffen.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloedverdunnend en vaatverwijdend, bloeddruk- en cholesterolverlagend. Knoflook wordt dan ook aangeraden als geneeskrachtig middel.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
3. Goed voor je hersenen. Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.
Liefhebbers van knoflook kunnen rustig verder genieten, maar een bescherming tegen maagkanker of darmkanker zit er niet in, dat blijkt uit onderzoek. Voldoende bewegen, niet roken, een normaal gewicht hebben en een meer plantaardige voedingspatroon zullen veel meer bescherming bieden tegen kanker dan knoflook alleen.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Knoflook staat er om bekend dat het goed is voor je immuunsysteem, en dit zorgt ervoor dat je minder vaak ziek en verkouden wordt. Uit onderzoek van de Medical University Maryland blijkt dat als je gedurende twaalf weken elke dag een knoflook supplement gebruikt, je je verkoudheid met 63 procent kunt verlichten.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
Ook het enzym alliinase en de antibacteriële werking zijn goed voor het lichaam. Hierdoor werkt het ontstekingsremmend en geeft het je immuunsysteem een oppepper. Zeker rauw. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen die drie maanden lang rauwe knoflook aten minder vaak verkouden werden.
Knoflook staat bekend om zijn beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat knoflook een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.
Knoflook bevat namelijk relatief grote hoeveelheden allicinie en zwavel. Dit is een perfecte combinatie omdat allicinie een 'anti-aging' en verzachtend effect heeft op je huid, en zwavel juist ontstekingsremmend werkt, de doorbloeding van de huid vergroot en zorgt voor een natuurlijke glans.
Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager en heeft een zeer brede werking die verschillende aspecten van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress, remt ontsteking en verbetert de vaatwandfunctie.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Knoflook heeft een sterke smaak en indringend aroma. Gebruik ongeveer 1-4 teentjes knoflook per recept voor 4 personen.
Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).
Uien en knoflook in onderzoek
Het bleek dat bij het vaak eten van groentes van de alliumfamilie (knoflook, uien, lente uitjes) minder kanker voorkwam. Het duidelijkst was het verband tussen het eten van veel uien en een kleinere kans op darm, eierstok- en keelkanker.
Met de nieuwe AlliBest-capsules van APB Holland is het wel mogelijk om voldoende allicine binnen te krijgen. Een effectief knoflooksupplement moet minstens 180 mg allicinepoeder bevatten. De capsules van APB Holland bevatten minimaal 250 mg, met daarin minimaal 2% allicine (20.000 ppm).
Het beinvloedt de spijsvertering, de ademhaling, het zenuwstelsel, de leverfunctie, de voortplanting en de bloedsomloop. De werking is stimulerend, verzachtend, vochtafdrijvend, doet slijm loskomen uit de bronchien, is een sexuele stimulant, desinfecterend, tegen wormen en verjongend.
Knoflookvergiftiging, algemeen. Mensen kunnen goed tegen knoflook, maar helaas bij honden en katten kan het vergiftigingsverschijnselen opwekken. De giftige dosis is erg afhankelijk van de soort Allium, de groeiomstandigheden, de bereidingswijze (rauw, gedroogd of gekookt) en de diersoort die het heeft ingenomen.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.