Toch heeft een zoutbehandeling een voordeel. Door plakken aubergine in te wrijven met zout voordat je deze gaat frituren, voorkom je spetters. Het zout trekt namelijk water uit de aubergines en zorgt tevens voor een stevige structuur. De groente absorbeert hierdoor minder olie.
Vandaag de dag bevat een aubergine weinig bittere sappen meer, waardoor zouten niet langer nodig is. Bestrooien mág natuurlijk wel, want het onttrekt vocht aan het vruchtvlees . Hierdoor krijgt de aubergine meer smaak en zuigt bovendien minder olie op.
Het zout trok de bittere stoffen uit de aubergine en maakte ze dus beter eetbaar. Die oude bereidingswijze is nu eigenlijk niet meer nodig. Tenzij je de aubergines wilt gaan frituren in hete olie: het zout onttrekt ook vocht aan de aubergines, waardoor ze veel minder gaan spatten. Dan doe je het dus nog wel.
Een klein nadeel van aubergine is dat je het niet te lang voor het bereiden kunt snijden. Zorg er dus voor dat je de aubergine zo snel mogelijk na het snijden klaarmaakt! Of smeer met een kwast of besprenkel de plakken aubergine met citroensap, dan worden ze minder snel bruin.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano.
Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen zoals foliumzuur en magnesium. De hoeveelheid vitamine C in aubergines is niet zo indrukwekkend. Met een portie aubergine behaal je nog geen 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Gelukkig combineert de aubergine heerlijk met allerlei andere groenten.
De aubergine bevat een eetbare schil. In deze schil komen vele actieve plantenstoffen voor waaronder anthocyaninen, die krachtige antioxidanten zijn. Volgens onderzoek zijn aubergines goed voor de mentale gezondheid en verlagen ze onze bloeddruk.
Het is niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om deze te verwijderen.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Ga je wel zouten? Snijd dan de aubergine in stukken en bestrooi in een vergiet ruim met zout. Het vergiet zet je vervolgens op een grote bak of pan, zodat al het vocht dat vrijkomt wordt opgevangen. Na ongeveer een uur is de aubergine klaar voor gebruik.
Deze paarse vrucht zit bomvol antioxidanten en het mooie is: bij verhitting komen nóg meer van deze antioxidanten vrij. Het enige dat je hoeft te doen, is de aubergine in blokjes te snijden en voor 5-7 minuten te koken in licht gezouten water.
Een aubergine en courgette bevatten ongeveer evenveel calorieën. Een courgette bevat per 290 gram 52 calorieën en een aubergine 58 calorieën. Qua voedingsstoffen verschillen deze twee groentes wel veel van elkaar. Een aubergine heeft 223% meer vezels en 141% meer niacine dan een courgette.
Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats, bijvoorbeeld een voorraadkast. Aubergine kun je ook invriezen.
Aubergine zit tjokvol vezels, waardoor je spijsverteringskanaal én darmstelsel beter gaat werken. Het water en de antioxidanten in de aubergine voorkomen bovendien het risico op ontstekingen.
Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines 'solanine' bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar.
Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het komt zelden voor dat mensen te weinig zout binnenkrijgen. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk.
Gegrilde aubergine salade
Maar de aubergine met pittige smaak is hartstikke gezond! Deze groente bevat veel vezels, kalium en magnesium. Daarnaast bevat het goede antioxidanten, vitamine B én helpt het je cholesterol verlagen.
Gezonde vleesvervanger
Een aubergine telt slechts 25 kcal/ 100 gram en is daarmee één van de minst calorierijke groenten, daarnaast is een aubergine vezelrijk, bevat veel antioxidanten en is ze rijk aan vitamine C. In combinatie met een eiwitrijk product dus een ideale vleesvervanger!
Maakte je een heerlijk gerecht met aubergine en heb je nog wat over? Je kan dit zonder problemen in de diepvries bewaren.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Een aubergine schoonmaken is heel simpel. Spoel de groente af onder de kraan en snijd het groene kroontje eraf. Vervolgens kun je de aubergine snijden zoals je wilt. Bijvoorbeeld in plakken, repen of blokjes.
Onrijpe vruchten hebben een hoogglans, overrijpe zijn mat. Overrijpe vruchten kan je wel nog eten, ze bevatten alleen meer zaadjes.
Hoe zit het met gember en een hoge bloeddruk? Deze specerij kan de bloeddruk verlagen maar beïnvloedt ook de werking van bloedverdunners. Het is daarom de vraag of en wanneer je gember mag gebruiken. Gember heeft twee belangrijke eigenschappen: het houdt je bloedsuikerspiegel in balans en verlaagt de bloeddruk.
Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.