De standplaats is te nat. In natte grond kan het langer duren, voordat het siergras opnieuw uitloopt. Als de grond in de winter lang erg nat is (en blijft), kan siergras makkelijk wegrotten. Zorg dus altijd voor goed doorlatende grond.
Meestal komen in het eerste jaar na aanplant nog geen bloempluimen tot ontwikkeling. Eenmaal goed aangeslagen wordt droogte goed verdragen, is het echter extreem droog geef dan extra water. Teveel nattigheid in de winter is niet goed voor het pampasgras, een te natte plek kan zorgen voor een slechte bloei.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Geef siergras nooit te veel water, je kan ze dan nog beter te weinig geven. Wanneer de potgrond loskomt van de rand van de pot, dan is het tijd om nog eens te gieten. Als je voor een goede potgrond hebt gekozen, heeft je plant in het begin voldoende meststoffen om te kunnen groeien.
Bloeiwijze pampasgras cultivars
De vrouwelijke planten bloeien in september met volle, prachtige zilverwitte, roze of crème pluimen, dit is afhankelijk van de cultivar. Het gras is een echte blikvanger. Daarom staat pampasgras erg mooi midden in het gazon, voor het terras of langs een vijver.
Pampasgras bloeit vrij laat in het seizoen. Vanaf september komen de bekende pluimen tevoorschijn. Die blijven dan nog een goede maand lekker wapperen. Laat het gras wanneer de winter volgt voor wat het is en begin met snoeien zo vanaf eind februari, begin maart.
Plant de Cortaderia Selloana in de volle zon of halfschaduw. Hoewel pampasgras goed winterhard is, heeft de jonge plant wat meer bescherming nodig. Ook tegen teveel vocht of regen.
De standplaats is te nat. In natte grond kan het langer duren, voordat het siergras opnieuw uitloopt. Als de grond in de winter lang erg nat is (en blijft), kan siergras makkelijk wegrotten. Zorg dus altijd voor goed doorlatende grond.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
Een siergras is niet alleen mooi in jouw tuin, maar heeft nog meer voordelen. Zo kan siergras goed tegen de volle zon en droogte. Hierdoor is deze plantensoort erg geschikt voor hete zomers. Heb je veel schaduw in jouw tuin?
Siergrassen gedijen over het algemeen op vele bodemsoorten en hebben daarom niet veel bemesting nodig. Een beetje gedroogde koemest bij het aanplanten van jonge siergrassen is echter niet verkeerd. Hierdoor krijgt de jonge plant een goede start.
De beste tijd om siergrassen te snoeien is na de winter, in het vroege voorjaar. Eind februari of begin maart is een goede periode om de snoeischaar erbij te pakken. Het is belangrijk om dat in deze tijd (einde winter) te doen.
Begin door met één hand het dode blad opzij houden. Met de andere hand kan dan het dode blad worden afgeknipt. De hele graspol wordt zo gelijkmatig gesnoeid. Blijf je siergras snoeien op deze manier totdat je alle stengels hebt teruggeknipt.
Zodra er in het voorjaar vanuit de wortels jonge scheutjes tevoorschijn komen, kun je de oude stengels tot maximaal 25 centimeter boven de grond afknippen. Op deze manier creëer je weer ruimte voor nieuwe bladeren en bloemstengels. Het snoeien van pampasgras doe je het beste met een scherpe heggenschaar of snoeischaar.
Pampasgras is qua verzorging geen veeleisende plant. Eenmaal snoeien per jaar en alleen bij aanhoudende droogte (in de zomerperiode) moet u ervoor zorgen dat de kluit goed vochtig is. Het geven van water kunt u bij minder warm weer gerust een aantal dagen overslaan.
Wanneer Pampasgras Snoeien
Het is voor pampasgras goed wanneer het 1 keer per jaar terug wordt gesnoeid. Dit gebeurt het beste eind februari en begin maart. Rond deze tijd gaan er weer jonge scheuten uitlopen en zij hebben de ruimte nodig om te kunnen groeien.
Wanneer Pennisetum bemesten? Het bemesten van Pennisetum moet twee keer per jaar gebeuren. Nadat je de Pennisetum in maart/april hebt teruggesnoeid, kun je de plant tegelijkertijd bemesten met een organische meststof.
Combineer ze daarin bijvoorbeeld een mooi siergras als lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) of bamboe voor een luchtig accent. Maar ook verwilderingsbolletjes – die gewoon in de grond kunnen blijven – staan er leuk tussen, zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, krokusjes en allerlei narcissen.
Siergrassen vragen een vochtige, voedingsrijke grond die goed draineert. Daarom is het belangrijk dat er vooral voldoende humus aanwezig is in de grond. Door bij het aanplanten DCM Vivimus® Universeel in het plantgat te mengen, creëert u de ideale bodemcondities voor uw bamboes en decoratieve grassen.
Uiterst eenvoudige verzorging
Water geven is dus niet zo gauw nodig, deze grassen verdragen aardig wat droogte. De grond moet wel goed doorlatend en redelijk voedselrijk zijn.
Winter. Lampenpoetser verliest blad in de winter maar is wel goed winterhard. Loopt dus gewoon weer uit in het voorjaar. Hoe snel Pennisetum alopecuroides in de winter blad verliest hangt af van de temperatuur.
Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw.
Hoe lang gaat pampasgras mee? Dat is afhankelijk van de omstandigheden waarin de pluimen worden bewaard. 3 jaar is zeker mogelijk.
Hoeveel water heeft pampasgras nodig? Pampasgras in de tuin heeft niet veel water nodig. De basisregel is : beter minder vaak maar goed water geven zodat de grond goed vochtig is. Door zijn oorsprong kan het siergras beter overweg met droogte dan met vocht.
Het pampasgras wat bij ons in de tuin staat, is de vrouwelijke variant van de Cortaderia selloana. Dit is een tweehuizige soort dat zich uitstekend kan ontwikkelen in ons klimaat. De planten zijn zeer goed bestand tegen de vorst en de zeewind zoals wij die kennen.