Dus als je regelmatig chiazaadjes in je eten en/of drinken verwerkt, heb je veel sneller een 'vol'/verzadigend gevoel in je maag. Daar komt nog bij dat de chiazaadjes helemaal gevuld zijn met gezonde vezels, wat zorgt voor een optimale spijsvertering en stoelgang. Ook dit kan een hulpmiddel zijn bij het afvallen.
Mogelijke nadelen van chiazaad
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. U kunt beter geen chia zaad kopen indien u allergisch bent voor chia zaad of een van de daarin aanwezige allergenen.
Er is geen maximum aan de hoeveelheid chiazaad welke je mag gebruiken, maar bedenk wel dat je diarree of andere klachten met je spijsvertering kunt krijgen als je te veel vezels eet (chiazaad bestaat voor 40% uit vezels).
Chia zaden zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels, en gezonde vetten. Ook zijn de zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Chia zaad behoort tot een van de weinige plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren. In plantaardige producten komt hoofdzakelijk het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) voor.
Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel. Maar het zijn juist die vezels die gezond voor je zijn.
Mensen met een neiging tot een lage bloeddruk moeten er echter op letten dat ze de aanbevolen dagelijkse inname van 15 gram niet overschrijden. De bloeddrukverlagende werking van chiazaad is tot nu toe alleen vastgesteld bij een dagelijkse inname van 35 gram of meer.
Hoe gebruik je chiazaad? Je kunt de zaadjes over je salade strooien, over een schaaltje yoghurt, door de soep of gewoon voor een crunchy effect over een boterham met notenpasta. De zaadjes zijn verteerbaar dus je hoeft ze niet per sé eerst fijn te malen, maar dat kan wel natuurlijk.
Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen.
Dat doe je als volgt: Neem 1 deel chiazaad op 10 delen water. Laat dit 20 minuten staan, totdat er een geleiachtige substantie ontstaat. Voeg het toe aan je smoothie, pannenkoekenbeslag, yoghurt, havermoutpap of pastasaus.
Chiazaad kun je rauw eten of geweekt in water. Rauw zijn ze lekker knapperig, als je ze vijf minuutjes in een beetje water weekt wordt het een soort gelei.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
Een andere vervelende eigenschap is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
Extreem goed voor diabetes type 2.
Uit onderzoek blijkt dat chia zaden bij diabetes type 2 patiënten de bloeddruk kan doen verlagen en inflammatie kan verminderen tot 40%. Ook als je geen diabetes hebt; laat het nogmaals aantonen wat dit kleine zaadje in zijn mars heeft.
Omega-vetzuren in lijnzaad helpen tegen een hoge bloeddruk, beschermen tegen hartritmestoornissen, stabiliseren het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat het bloed gezond blijft.
Als allereerst: chiazaad heeft een hele neutrale smaak, je kunt er daardoor met van alles combineren. Je kunt chiazaad door een fruitsapje of een smoothie mengen, over een salade strooien, mengen door de pindakaas, toevoegen aan je ontbijtje met muesli of ontbijgranen of door je saus of je soep roeren.
Het is dus meest verstandig, om chiazaad voor gebruik te malen. Dit kun je doen in een koffiemolentje, een blender, en in een vijzel. Belangrijk is, dat je dit alleen doet voordat je het gaat gebruiken. Vooraf malen geeft kans dat de omega 3-vetzuren gaan oxideren.
Chiazaad en afvallen
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Chiazaad helpt met afvallen. Je kunt het best een eetlepel chiazaad door je smoothie mengen of aan je yoghurt toevoegen. Er zitten verschillende voor- en nadelen aan chiazaad. Naast dat chiazaad afvallen bevordert kan het ook een allergische reactie veroorzaken.
Beide zaden zijn dan ook een lekkere en gezonde toevoeging aan je dieet. Maar wat nou de beste keuze is? Het gaat er dan net om wat je zoekt. Voor een extra boost, kun je deze twee superfoods ook heel goed samen gebruiken.