Paardenvlees is van zichzelf een stuk zoeter dan bijvoorbeeld het rundvlees. Het is daarom belangrijk om het goed op smaak te brengen met zout en peper. Een biefstuk als deze hoort gewoon in de pan gebakken te worden. In dit recept vertellen we hoe je de lekkerste paardenbiefstuk klaarmaakt.
Paardenvlees is zeer mager en rijk aan ijzer (myoglobine), waardoor het sneller verkleurt (tot bijna zwart). De smaak is zoeter dan rundvlees en kan daardoor bij de bereiding wat sterker gekruid (peper) worden. Paardenvlees is een van de weinige vleessoorten die een restproduct zijn.
Paardenvlees is het vlees van een paard. Het werd van oudsher verkocht door paardenslagers.
Het is rijk aan ijzer en je vindt er zink, seleen, fosfor en verschillende B vitaminen zoals B6 en B12 in terug. Rundvlees is ook rijk aan ijzer maar substantieel minder dan paardenvlees. De hoeveel zink en seleen ligt wel een stuk hoger en het bevat ook dezelfde B vitaminen die je in paardenvlees terug vindt.
Dat paardenvlees een stuk goedkoper is dan rundvlees komt volgens Pluijm simpelweg door vraag en aanbod. Dat wij een paard als edel dier zien en daarom misschien minder snel eten, is naar Plijms mening hypocriet. 'Wat is nou het verschil tussen een paard en een koe?
Wel bevat paardenvlees in vergelijking veel omega 3-vetzuren en heemijzer. Welk deel van het paard gebruikt wordt en hoe het wordt verwerkt zal het gezondheidsniveau beïnvloeden. Een paardenbiefstuk is gezonder dan paardenworst omdat het minder toevoegingen bevat en een mager deel is van het paard.
Paardenvlees is nog steeds goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
•
Als je paardenvlees rauw gaat serveren, neem dan altijd de nodige voorzorgsmaatregelen om besmetting met schadelijke bacteriën te voorkomen.
Paardenvlees levert minder energie dan de andere vleessoorten en is ook minder goed verteerbaar. Vroeger was paardenvlees erg mager en werd aangeraden om wat vet bij te voeren.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
We weten weinig over het leven en de slacht van deze dieren. Er zijn amper regels of controles. Uit undercoveronderzoek blijkt dan ook dat deze dieren vaak ernstig gewond en vermagerd naar het slachthuis worden gebracht. De Europese Commissie heeft de import van paardenvlees uit Mexico verboden.
Salami is inmiddels over de -gehele wereld een begrip geworden. Het product is van Italiaanse oorsprong. Vroeger werd het bereid van ezel- of muildiervlees, maar tegenwoordig bestaat het uit een mengsel van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees en spek, op smaak gebracht met ui en knoflook en een aantal kruiden.
Paardenbiefstuk is echt een heel erg lekker stukje vlees en dat voor die prijs! Dizzy Dust werkte er goed op. Al zou alleen zout en versgemalen zwarte peper ook helemaal niet verkeerd zijn!
Minder vet
De smaak van paardenvlees valt ook praktisch gezien positief te bekijken. Het heeft een 'veelzijdig' karakter en is wat zoet van smaak waardoor het zich goed leent om in verschillende recepten te gebruiken.
Paardenvlees is erg gezond: het bevat veel ijzer en is erg mager en daardoor uitermate geschikt in vetarme diëten. Veel verkocht paardenvlees is onder andere paardenrookvlees, paardensalami en paardenbiefstuk. Er bestaat ook paardengehakt maar dat wordt minder verkocht.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.
In de supermarkt wordt zelden paardenvlees verkocht. Slager Ad Wilde is gespecialiseerd in paardenvlees.
Paardenslagers zijn in Nederland niet of nauwelijks te vinden. Er zijn wel slagers die ook paardenvlees in hun assortiment hebben. Ook in Rotterdam. Er zit er o.a. eentje op de Zwart Janstraat en nog een op zuid.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.