klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, eczeem, de huid wordt dikker. longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid.
Baby's kunnen soms al last krijgen van een allergie. Ze hoesten, zijn kortademig of hebben last van eczeem. Daar kun je je als ouder veel zorgen over maken.
Meestal komen de klachten al seconden of minuten nadat uw kind iets ingenomen heeft waarvoor hij of zij allergisch is (bijvoorbeeld eten of medicijnen). In elk geval binnen 2 uur. Uw kind krijgt dan opeens 1 of meer van deze klachten: moeilijk of piepend ademhalen en/of flink hoesten.
De belangrijkste allergenen bij heel jonge kinderen zijn: Koemelk. Kippenei. Soja.
Dit is heel normaal en kan komen doordat de baby de ene na de andere verkoudheid heeft. Niezen is een natuurlijke reflex om stoffen en vervuiling uit je luchtwegen en neus te verwijderen. Niezen komt veel voor bij baby's en is meestal niets om je zorgen over te maken.
Wanneer je een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts kan deze bepalen of het om een allergie gaat of iets anders. Mogelijk zal de arts een allergietest willen laten uitvoeren. Dat kan soms in zijn praktijk of hij verwijst je kind door naar een specialist, bijv. kinderarts of allergoloog.
Bel met spoed uw huisarts, de huisartsenpost of 112 als uw kind één of meer van deze klachten heeft: U herkent de klachten van uw kind, omdat uw kind al eerder een gevaarlijke allergische reactie heeft gehad. Een piepend geluid bij de ademhaling. Benauwdheid.
Als je kind na het eten van bepaald voedsel klachten heeft, kan het zijn dat hij of zij een voedselovergevoeligheid heeft. Tekenen van voedselovergevoeligheid zijn bijvoorbeeld: overgeven, diarree, verstopping, eczeem, darmkrampen, veel huilen en onrust en niet willen eten of drinken.
Het beste om te geven is hypoallergene flesvoeding op basis van koemelk. In hypoallergene melk zijn de eiwitten in stukjes geknipt waardoor er geen allergische reactie meer ontstaat. Tot 1 jaar is deze hypoallergene voeding het beste als je kind een koemelkallergie heeft.
Belangrijk om te weten is dat niet alle symptomen meteen (binnen 2 uur) na het voeden optreden. Soms komen symptomen tot wel 2 dagen of zelfs een week later pas. We begrijpen dat de symptomen veel leed kunnen veroorzaken, zeker in een periode waarin je je baby nog moet leren kennen.
Een voorbeeld is de huidpriktest, waarbij de huisarts koemelk op de rug of onderarm van de baby druppelt. Daarna prikt hij licht met een naald op de plek van de koemelk. Als er een klein jeukend bultje ontstaat (kwaddel) is er mogelijk sprake van een koemelkallergie.
Klachten die kunnen wijzen op koemelkallergie zijn: huiduitslag, eczeem, spugen, diarree, darmkrampjes, buikpijn, benauwdheid, huilen en onrust. De allergische reacties kunnen zeer snel optreden (binnen 30 minuten; bijvoorbeeld ernstige ademhalingsproblemen en braken).
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Kinderen en volwassenen met koemelkallergie krijgen meestal twee of meer symptomen. De klachten kunnen optreden binnen enkele minuten tot twee uur na het innemen van koemelk. Soms treden symptomen pas na dagen op. Vaak betreft dit reacties zoals allergisch eczeem of obstipatie (verstopping).
Symptomen allergie bij kinderen
Algemene klachten bij een allergische reactie kunnen zijn: niezen, jeuk, tranende ogen, roodheid van de huid, vermoeidheid, concentratieproblemen, moeite met slapen, darmkrampen, diarree en benauwdheid.
Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie en notenallergie. Huisdierenallergie: veel mensen denken dat een huisdierenallergie wordt veroorzaakt door de haren van dieren.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
De aanleg voor hooikoorts is bij de geboorte al aanwezig, maar de klachten zijn vaak pas na een aantal jaar zichtbaar. Als jij en/of je partner hooikoorts hebben, is de kans groter dat je kind het ook krijgt. Je kind kan hiernaast op latere leeftijd een overgevoeligheid voor pollen en stoffen ontwikkelen.
Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.
Baby's niezen over het algemeen vaker dan volwassenen. Dat komt doordat de neusholtes van een baby nog klein zijn en daardoor eerder verstopt raken. Baby's moeten die neusholtes dus vaker leeg niezen dan wij. Als je baby veel niest, betekent dat niet direct dat hij verkouden is.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
Mogelijke symptomen
maag- en/of darmproblemen (spugen, obstipatie, diarree, krampjes). lang en ontroostbaar huilen. onrustig en slecht slapen. vermoeidheid.