Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de opperhuid (epidermis) toont. Suède is hierdoor minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding.
Suède is dus luxer en warmer dan gewoon leer. Daarnaast is suède ook zachter. Deze zachtheid ontstaat door de grove vezelstructuur van het materiaal. Hierbij geldt over het algemeen: hoe dikker de vezel, hoe beter de kwaliteit van het materiaal.
Suède (synoniem: veloursleder) wordt in tegenstelling tot glad leder en nubuck niet van de bovenkant van de huid gemaakt, maar van de onderkant, de vleeszijde. De onderkant van de huid is veel zachter dan de opperhuid en lijkt meer op stof met een geborstelde structuur.
Echt leer is namelijk soepel en elastisch en voelt vaak zacht aan. Waar kunstleer vaak een beetje plastic achtig ruikt, heeft echt leer bovendien een natuurlijke geur. Twijfel je toch nog? In de schoen of onderop de zool zit vaak een sticker met materiaal informatie.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Niet alleen leren schoenen, maar ook schoenen uit textiel en suède houden niet van water. Water en sneeuw veroorzaken immers (zout)kringen in het materiaal. En natte voeten zijn al helemaal vervelend.
Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling. Nubuck is daarom – bij goed onderhoud – ook heel sterk.
Je kunt ook via je wasmachine je items van suède schoonmaken. Gebruik hiervoor geen intensief wasprogramma, maar de hand- of wolwas. Gebruik bij het wassen geen wasmiddel, maar voeg wel wasverzachter toe. In de wasmachine zullen de meeste watervlekken en hardnekkige zoutranden verdwijnen.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Kalfsleer. Kalfsleer is te herkennen aan de fijne, zachte structuur en heeft vaak een fluweelachtige uitstraling. Kalfsleder wordt vaak gebruikt uit de huid van een jonge koe. Kalfsleer is een relatief dure leersoort dat vaak wordt gebruikt voor tassen in het hoogsegment.
Vul een leeg spuitflesje ongeveer 1/4 tot halfvol met wrijfalcohol. Spuit vervolgens een lichte laag alcohol over het hele leren voorwerp. Breng voldoende alcohol aan zodat het item vochtig is, maar niet doordrenkt. Laat de alcohol volledig drogen om je leer een doffe, verweerde look te geven.
Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de opperhuid (epidermis) toont. Suède is hierdoor minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding.
Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.
Leren schoenen onderhouden doe je idealiter dus door ervoor te zorgen dat je schoenen niet nat worden door sneeuw of regen. De kans daarop is echter verdraaid klein. Om je natte leren schoenen te laten drogen is het belangrijk om deze niet direct onder of op de verwarming te leggen.
Gebruik Nikwax Waterproofing Wax for Leather als je onmiddellijk en langdurig je gladde leren schoenen (weer) waterafstotend wilt maken. Het behoudt de ademende eigenschappen en vult de looistoffen van leer aan en verzacht het leer niet te veel. Lekkageplekken kunnen hiermee uitstekend gedicht worden.
Je kunt ze het beste beschermen door ze eerst te borstelen met een speciale borstel voor nubuck. Spray ze daarna in met spray voor nubuck. Door daarna met de zachte kant van de borstel over de schoenen te gaan, zien ze er weer uit als nieuw. En ook deze schoenen moet je inspuiten met water- en vuilafstotende spray.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Over het algemeen is leer steviger dan stof en zijn de meeste leersoorten bestand tegen krasjes. Een goede keuze dus. We hebben het dan wel over het soort leer met een goede afwerking en beschermlaag. Ook is een leren bank beter te reinigen dan een stoffen bank.
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Zowel suède (dus daim, ledervelours of wildleder) als nubuck zijn soorten leder waarbij de huid van een dier 'gelooid' is. Dat is een chemisch proces waardoor de huid onbeperkt houdbaar wordt en dus duurzamer is. Om suède te bekomen wordt de onderkant (vleeskant) van de gelooide huid bewerkt.