Je hebt voor een trui in maat 38/40 9 bolletjes nodig. Daar nemen we 60% van, dus hebben we in principe 5,4 bolletjes nodig voor een baby-dekentje van 60 x 80 cm.
Begin je deken met een basisketting.
Zorg ervoor dat je rij V'tjes altijd aan de voorkant ligt. Voor een dekentje van 90 bij 90 cm maak je een ketting van 150 lossen. Voor een dekentje van 90 bij 135 cm maak je een ketting van 150 lossen. Voor een dekentje van 100 bij 150 cm maak je een ketting van 175 lossen.
De afmetingen van een babydeken
Een wiegdeken hoeft over het algemeen niet zo groot te zijn. We gaan hierbij uit van een gemiddeld wiegje van 40 x 80 cm. Een ledikant deken; 100 of 120 x 150 cm. Een ledikant deken voor een kinderledikantje van 60 x 120 cm heeft zo voldoen ruimte om het goed in te kunnen stoppen.
Het beste garen voor een babydeken zijn natuurlijke producten, zoals wol of katoen. Voordeel van wol is dat het snel opwarmt en lang warm blijft. Maar het is wel aan te raden om een katoenen laken onder de wollen deken met een kleine omslag te doen, dat de kindjes niet op het deken kunnen sabbelen.
Maar brei je bijvoorbeeld patentsteek of kabels, dan heb je al gauw een bol of 4 extra nodig, die patronen verbruiken namelijk meer garen. Brei je een korte trui dan heb je aan 8 bollen genoeg, wil je een lange trui dan kun je er wel 12 bollen voor nodig hebben.
Stel je wilt een deken van 180×100 cm en je proeflapje weegt 5 gram. Dan heb je 18×10 (zoveel vierkantjes van 10 cm gaan erin) = 180 x 5 (van de 5 gram) = 900 gram nodig. Op elke bol staat het aantal grammen dat er in de bol zit vermeld. Stel je gekozen garen weegt 50 gram per bol dan deel je 900 door 50 = 18.
Dit betekent dat voor een ledikant deken met de afmeting 100 x 120cm in een rechte steek met breien ongeveer 18 a 19 bollen vraagt. Wil je het haken dan zou ik 2 bollen extra nemen en wil je een wafelsteek haken of een andere steek waarbij er veel garen per steek wordt gebruikt, dan zou ik 25 bollen uitkiezen.
wat heb je nodig:
Stof voor onderkant en bovenkant van het deken. Voor een wiegdeken zonder motief kun je ruim 75 cm kopen. Met motief die niet draaibaar is koop je ruim 1 meter. Voor ledikant ruim 1,50 meter.
De standaard wiegmaat is 40 x 80 cm, de afmeting van een wiegdeken of wieglaken is 70 of 75 x 100 cm.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is. Ook niet als fabrikanten beweren dat hun dekbed is goedgekeurd voor baby's.
De wafelsteek is een heel geschikte steek voor het breien van een babydeken. Het wafelpatroon bestaat alleen uit rechte en averechte steken. Dit voorbeeld is gebreid van Phil Caresse van Phildar, superzacht garen, een combinatie van acryl en polyamide. De kleurnummers: 113 naturel, 114 fjord en 103 noisette.
De babydeken is in formaat 'wiegdeken' gemaakt (60 x 80 cm). Ik heb hiervoor 101 steken opgezet (lossenketting).
Voor een ledikantdeken: 2 stukken stof van 106 bij 156 cm. garen passend bij de gekozen stoffen.
Voor dit proeflapje haak je 17 lossen (aantal steken deelbaar door 3 + 5 steken.) Maak een omslag. Haak nu een reliefstokje. Steek de haaknaald achter het tweede stokje van de vorige toer.
Laken. De volgorde is eerst het laken en daarna de deken. Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby!
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor. Ook bieden we hier natuurlijk speciale voetenzakken voor aan.
Als de baby zich op temperatuur kan houden hangt het van het seizoen (en/of temperatuur) af welke deken gebruikt kan worden. In de zomer natuurlijk de dunne dekens. In de herfst en lente de dikke dekens. En in de winter eventueel de dunne deken over de dikke deken.
Door deze “halve” patroondelen aan de stofvouw te leggen (en deze dus niet door te knippen) heb je na het knippen één heel deel. De goede kant van de stof is de kant waar de stof bijvoorbeeld een print heeft. Je wil deze kant van de stof straks aan de buitenkant van je kledingstuk zien.
Wafelstof wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld een fijne omslagdoek van te maken, of een handig badjasje voor de kleine mensjes. Er worden ook super mooie dekentjes van de stof gemaakt, dit alles eventueel gevoerd met een mooi katoen stofje.
De standaard maat voor een ledikant is 120x60 cm, deze zal je waarschijnlijk ook het meest tegenkomen in winkels of online. De afmetingen van ledikantlaken zijn dan vaak 100x150cm, maar je kunt ook gewoon een slaapzak gebruiken.
Dikte van de naald
Hoe fijner het werk, hoe dunner de naald. Dus staat het haken van een nieuwe set pannenlappen op de planning, ga dan voor een dunnere naald; denk aan een 3,5 of 4 mm naald. Ga je een poging wagen om een grof deken voor de loungeset te maken, neem dan bijvoorbeeld een haaknaald van 6 mm.
De deken is heerlijk warm en een aanwinst in onze woonkamer. Deze gehaakte woondeken (plaid) heb ik gemaakt met 14 bollen Royal van Zeeman op haaknaald 10 met dubbele draad in granietsteek. De deken is heerlijk warm en een aanwinst in onze woonkamer.